ΠΩΣ ΤΑ ΛΕΥΚΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ;

Το λευκό χαμόγελο και η λεύκανση των δοντιών είναι πράγματα που τα τελευταία χρόνια έχουν μεγάλη ζήτηση από τον κόσμο. Υπάρχουν μερικοί που επιλέγουν την επαγγελματική προσέγγιση σε κάποιο οδοντιατρικό ιατρείο, ενώ οι περισσότεροι στρέφονται σε λευκαντικά προϊόντα, με τα οποία μπορείς να κάνεις την ανάλογη θεραπεία στο σπίτι, ως κάτι το πιο πρακτικό και -με μεγάλη διαφορά- πιο οικονομικό.

Σύμφωνα με έρευνα του Stockton University στο Galloway, το υπεροξείδιο του υδρογόνου που περιέχεται σε πολλά προϊόντα λεύκανσης, μπορεί να φθείρει τα δόντια, καταστρέφοντας ένα από τα επίπεδά τους και, πιο συγκεκριμένα, το μεσαίο, αυτό της οδοντίνης.

“Προσπαθήσαμε να ταυτοποιήσουμε περισσότερο τι έκανε το υπεροξείδιο του υδρογόνου στο κολλαγόνο. Χρησιμοποιήσαμε ολόκληρα δόντια για τις μελέτες και συγκεντρωθήκαμε στον αντίκτυπο του υπεροξειδίου του υδρογόνου πάνω στις πρωτεΐνες”

Kelly Keenan, καθηγήτρια χημείας και επικεφαλής της έρευνας

Όταν το κολλαγόνο που βρίσκεται στην οδοντίνη εκτίθεται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου, αυτό κομματιάζεται και οδηγεί σε απώλεια κολλαγόνου.

“Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι η θεραπεία με συγκεντρώσεις υδροξειδίου του υδρογόνου παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται στις ταινίες λεύκανσης είναι αρκετή για να κάνει την αρχική πρωτεΐνη κολλαγόνου να εξαφανιστεί, κάτι γίνεται πιθανώς λόγω της διαμόρφωσης πολλών μικρότερων κομματιών”

Παρόλα αυτά, η έρευνα δεν αναφέρθηκε στη μονιμότητα ή μη αυτήν της πιθανής καταστροφής και στο αν υπάρχει τρόπος να διορθωθεί, στην περίπτωση που συμβεί.

Featured image: unsplash.com/@jblesly

You may also like