ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΥΜΝΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΜΑΣ;

Οι καρποί αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Βρίσκονται στη σύνδεση μεταξύ του καρπού και των δακτύλωνκαι επιτρέπουν την κίνηση του χεριού σε διάφορες κατευθύνσεις. Είναι αναγκαίο να δίνουμε προσοχή στη σωστή φροντίδα και εκγύμναση τους, ανεξαρτήτως εάν είστε εργαζόμενος/η σε γραφείο ή αθλητής/ια, καθώς παίζουν καίριο ρόλο σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες. Θα σας προτείνουμε τρεις ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώνετε τα χέρια σας όταν ξεπερνάτε το όριο των αντοχών σαςκαι μπορεί να νιώσετε κούραση σε αυτό το ευαίσθητο σημείο.

Καθημερινές Δραστηριότητες που επιβαρύνουν

Οι καρποί μας δραστηριόποιούνται από την απλή κίνηση ενός χαιρετισμού ή ενός χειροκροτήματος, το πάτημα πλήκτρων στο πληκτρολόγιο μέχρι την άρση αντικειμένων και πολλές άλλες κινήσεις που απαιτείται δύναμη και ευελιξία.

Αθλητισμός

Σε αθλήματα όπως το μπάσκετ, το πόλο, ο στίβος και η γυμναστική, οι καρποί επιβαρύνονται αρκετά κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριότητων. Έτσι, η ενίσχυση των καρπών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών, όπως η τενοντίτιδα, και άλλες κακώσεις που συνήθως σχετίζονται με την έλλειψη δύναμης και ευελιξίας.

Τρεις ασκήσεις που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα:
Άσκηση με το Χέρι και το Καρπό

Καθίστε σε μια άνετη θέση με το χέρι σας ανοιχτό και την παλάμη προς τα επάνω. Ξεκινήστε να κλίνετε το χέρι προς τα πάνω και προς τα κάτω, επαναλαμβάνοντας την κίνηση για 15-20 επαναλήψεις. Μετά, περιστρέψτε τον καρπό σας στον κύκλο για 10-15 επαναλήψεις ανά κατεύθυνση.

Άσκηση με Ελατήριο

Χρησιμοποιήστε ένα ελατήριο ή ένα λάστιχο γυμναστικής. Ακουμπήστε το ένα άκρο του ελατηρίου σε ένα σταθερό αντικείμενο και το άλλο άκρο στην παλάμη του χεριού σας. Τραβήξτε το ελατήριο απλώνοντας το χέρι σας μπροστά, και στη συνέχεια, στρίψτε το προς τα έξω και προς τα μέσα. Επαναλάβετε αυτήν την κίνηση για 15-20 επαναλήψεις.

Στάση προσευχής

Ξεκινήστε με τις παλάμες σας ενωμένες μπροστά από το στήθος σας, ακριβώς κάτω από το πηγούνι σας. Χαμηλώστε αργά τα χέρια σας προς τη μέση σας, κρατώντας τα χέρια σας κοντά στο στομάχι και τις παλάμες σας ενωμένες μέχρι να νιώσετε ένα ήπιο έως μέτριο τέντωμα κάτω από τους πήχεις σας. Κρατήστε για τουλάχιστον 15 έως 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 2 έως 4 φορές.

Οι ασκήσεις ενδυναμώνουν κα βοηθούν καθημερινά να ξεμπλοκάρουν τους καρπούς από πόνους και τραβήγματα. Μην αμελείτε να προστατεύετε τους καρπούς σας από αμέλεια, αντιθέτως βοηθήστε τους να γίνουν ανθεκτικοί.

Photo credits: unsplash.com/@nadinmario

Πηγή: myhealth.alberta.ca/

You may also like