ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟ: “ΌΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ”

Τώρα που οι μέρες μικραίνουν, η ιδέα του να κουρνιάσουμε στο σαλόνι στο τέλος της μέρας μας μοιάζει όλο και πιο ελκυστική. Και καλό και το binge watching της αγαπημένης μας σειράς… Όμως η σύγκριση του ταξιδιού στο οποίο σε προσκαλεί ένα βιβλίο είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Καθώς ήδη στην Ελλάδα προβάλλεται η σειρά “Μία Νύχτα Του Αυγούστου” που αποτελεί συνέχεια του καθηλωτικού “Νησιού”, η πρότασή μας έρχεται από τη φίλη της Ελλάδας, Victoria Hislop.

Η Θέμις, η Αντίσταση και η Αγάπη

               Η δεκαπεντάχρονη Θέμις ζει τη γερμανική κατοχή βλέποντας τους φίλους της να χάνονται από την πείνα. Όμως και η οικογένειά της διχάζεται μέρα με τη μέρα. Με το είναι της να βράζει συμμετέχει στην Αντίσταση, ενώ στον Εμφύλιο που ακολουθεί μπαίνει στο Δημοκρατικό Στρατό. Εκεί θα αγαπήσει, θα πονέσει και θα οργιστεί. Κυρίως, όμως, θα διαπιστώσει την παράνοια της διχόνοιας που χώρισε οικογένειες και λαό. Μέχρι που θα κληθεί να διαλέξει ανάμεσα στη ζωή της και τις πεποιθήσεις της. Στην πορεία η Θέμις μετρά τις πληγές της και βλέπει πόσο μοιάζουν με τις πληγές της χώρας της… Ενώ επίσης δε φαίνεται να ξεχνά πως η αγάπη ήταν που την κράτησε στη ζωή μέχρι τώρα…
Χρόνια μετά, καθώς αναστοχάζεται το παρελθόν της, η Θέμις συνειδητοποιεί ότι το προσωπικό και το πολιτικό, η δική της περιπέτεια και η περιπέτεια της πατρίδας της είναι άρρηκτα δεμένα. Κι ότι μπορεί κάποιες πληγές να επουλώνονται, αλλά κάποιες άλλες γίνονται πιο βαθιές στο πέρασμα του χρόνου.

               Μέσα από το “Όσοι Αγαπιούνται”, η Victoria Hislop μας προσφέρει ένα ιδιαίτερο οδοιπορικό στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας … Και πιο συγκεκριμένα από ένα κομμάτι που έχει αφήσει ακόμη βαθιές πληγές. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί τη Θέμιδα ως ξεναγό σε αυτά τα κεφάλαια της χώρας. Μεταφέρει στο θεατή όχι μόνο τα γεγονότα, αλλά κυρίως την επίδρασή τους στους ανθρώπους που τα βίωσαν. Μέσα, όμως, σε αυτή τη ζοφερή περίοδο, η Hislopεμπνέεται την ιστορία μίας γυναίκας που άντεξε χάρη στη φιλία και την αγάπη – κι είναι άλλος ένας ύμνος σε αυτές τις δύο δυνάμεις, όπως έγινε και στο “Νησί” και το “Νήμα”. Και βέβαια, ισχυρό ρόλο παίζει και η σημασία της οικογένειας, υπενθυμίζοντάς μας πως, όσο κι αν χωρίζουν κάποια μέλη της οικογένειας, οι δεσμοί είναι εκεί και παραμένουν άρρηκτοι.

               Το “Όσοι Αγαπιούνται” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Φωτεινής Πίπη. Εσείς δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε – να είστε βέβαιοι ότι δε θα το μετανιώσετε!

Featured image: unsplash.com/@gulfergin_01

You may also like