ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΓΙΑ THN ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΣ ΑΣΚΗΣΗ 

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί αυτόματα να σκεφτούν το γυμναστήριο ως το ιδανικό μέρος για να γυμναστούν… Η επιστροφή των πραγμάτων στα βασικά και η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να αποφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη. Τα πάρκα και τα δάση βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα, ενθαρρύνουν πιο δραστήριους τρόπους ζωής και ανακουφίζουν τα συμπτώματα ορισμένων εξουθενωτικών καταστάσεων. Έτσι, είναι απολύτως λογικό να θέλετε να συνδυάσετε την καθημερινή σας άσκηση με μια απόδραση στην ύπαιθρο. Απελευθερώνει ενδορφίνες, βελτιώνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Όμως, ξέρατε ότι το πού ασκείστε μπορεί να κάνει και πραγματική διαφορά;

Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στη φύση;

Υπάρχουν αμέτρητα οφέλη από την άσκηση σε ένα πάρκο ή στο δάσος. Κάντε μια βόλτα με το ποδήλατο, απολαύστε το τρέξιμο στον καθαρό πρωινό αέρα ή ακόμα δοκιμάστε τις δυνάμεις σας σε μια άσκηση γιόγκα στο δάσος… Σύντομα θα αποκομίσετε φανταστικές ανταμοιβές.

Βελτίωση της ψυχικής υγείας

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η «πράσινη άσκηση» μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και τη διάθεση, καθώς και να μειώσει τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη. Δεν είναι μόνο οι φυσιολογικές επιδράσεις της άσκησης, όπως η απελευθέρωση ενδορφινών, ντοπαμίνης και σεροτονίνης που προκαλούν αυτές τις αποκρίσεις. Συγκρίνοντας διαφορετικά περιβάλλοντα άσκησης, μελέτες έδειξαν ότι η τακτική χρήση δασών ή πάρκων για σωματική άσκηση μείωσε τον κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας… Ενώ δεν βρέθηκαν ανάλογα αποτελέσματα σε μη φυσικά περιβάλλοντα, όπως γυμναστήρια.

Μείωση του στρες

Το να βρίσκεστε μέσα ή κοντά στον φυσικό κόσμο έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και αυξάνει την ευημερία, είτε ασκείστε είτε όχι. Η απλή θέα στη φύση μπορεί να αυξήσει την ευημερία των εργαζομένων.Επίσης η ίδια θέα από ένα παράθυρο νοσοκομείου, μπορεί να μειώσει το χρόνο αποκατάστασης.

Αύξηση της βιταμίνης D

Φυσικά, το να βρίσκεστε έξω στον ήλιο όταν γυμνάζεστε είναι ένας λαμπρός τρόπος για να αυξήσετε τη βιταμίνη D. Η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, προάγει την ανάπτυξη των οστών και αποτρέπει την οστεοπόρωση. Οπότε, είναι μια σημαντική βιταμίνη που πρέπει να έχετε. Βγείτε έξω για τις προπονήσεις σας από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για την απόλυτη ενίσχυση της βιταμίνης D.

Καλύτερη προπόνηση

Ειδικά αν είστε ποδηλάτης ή δρομέας, η επιλογή να κατευθυνθείτε στο δάσος αντί για το γυμναστήριο μπορεί να σας δώσει μια πολύ πιο εντατική προπόνηση. Ενώ, μπορεί να είστε σε θέση να ρυθμίσετε την κλίση σε ένα διάδρομο ή να προσθέσετε αντίσταση σε ένα ποδήλατο γυμναστικής… Τίποτα δεν μπορεί να αναπαράγει το έδαφος σε εξωτερικούς χώρους. Με απότομους λόφους και κυματιστό έδαφος, μια προπόνηση στο δάσος είναι πάντα γεμάτη ποικιλία και σας επιτρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας πιο σκληρά.

Try more and give more to yourself!

Πηγή:woodlandtrust.org.uk/

Photo credits: unsplash.com/@areksan

You may also like