ΣΠΑΝΑΚΙ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ, ΕΝΑΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

Αν δεν έχετε ακόμη δοκιμάσει τότε σίγουρα είναι καιρός να εντάξετε αυτόν τον τόσο ισχυρό συνδυασμό, ο οποίος αποδίδει τόσο όσον αφορά στη γεύση όσο και στη διατροφή. Διατροφικά, τα φασόλια θα σας δώσουν πρωτεΐνη ενώ συγχρόνως, θα πάρετε πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το πιο σημαντικό, θα λάβετε μια καλή δόση αντιοξειδωτικών, καθώς ξεχωρίζουν για τις προστατευτικές ιδιότητες τους, όπως η καταπολέμηση φλεγμονών και ελεύθερων ριζών, έτσι ώστε να κρατούν μακριά τις χρόνιες ασθένειες.Μαγειρεμένα με σάλτσα ντομάτας και ελαιόλαδο κάνουν αυτό το πιάτο όχι μόνο γευστικό και χορταστικό αλλά πλούσιο και λαχταριστό. Ας δούμε παρακάτω γιατί αυτός ο συνδυασμός είναι τόσο ισχυρός!

Μαύρα-μάτια!

Τα μαυρομάτικα είναι ένα από τα πολλά όσπρια, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με σύνθετους υδατάνθρακες, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλααλλά και σε πρωτεΐνες. Τα κύρια οφέλη της κατανάλωσης των φασολιών περιλαμβάνουντη μείωση του κινδύνου χοληστερόλης, διαβήτη και αρτηριακής πίεσης, κ.α. Τα μαυρομάτικα μπιζέλια χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορους πολιτισμούς. Φτιάχνουν υπέροχες σούπες και μαγειρευτά πιάτα ενώ, μπορούν ακόμη και να γίνουν τραγανά,ώστε να προστεθούν σε σαλάτες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο μαυρομάτικα, έχει 160 θερμίδες και αμελητέο λίπος. Τα 5 γραμμάρια πρωτεΐνης τους αντιπροσωπεύουν το 9%, της συνιστάμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες και το 11 % για τις γυναίκες. Επίσης, ένα φλιτζάνι μαυρομάτικα, παρέχει το 52 % της ημερήσιας πρόσληψης φυλλικού οξέος. Αυτό που έχει τον ζωτικό ρόλο να βοηθά στη δημιουργία γενετικού υλικού και στην κατασκευή κυττάρων.

Σπανάκι

Το σπανάκι το βρίσκουμε στην αγορά είτε φρέσκο, κονσερβοποιημένο ή και κατεψυγμένο. Τρώγεται μαγειρεμένο σε διάφορους συνδυασμούς όπως το σπανακόρυζο, σουπιές με σπανάκι, σπανάκι με μαυρομάτικα και μπαίνει σε πίτες … Ή ακόμα τρώγεται και ωμό μέσα σε διάφορες σαλάτες. Μπορεί να προστεθεί σε θρεπτικούς χυμούς, ενώ όταν καταναλώνεται μαγειρεμένο, χάνει την περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C. Η θρεπτική του αξία είναι ισχυρή, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, β-καροτένιο, βιταμίνες C, Ε και Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χλωροφύλλη, άλατα ιωδίου και σαπωνίνες. Είναι πολύ καλό στη σωστή λειτουργία του εντέρου και κατά της αναιμίας. Επίσης, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο δημιουργούν την απόλυτη ασπίδα για τον οργανισμό. Εδικά σε μια περίοδο που τείνει να κουράζεται περισσότερο στις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Photo credits: miakouppa.com

Πηγή: healthyeating.sfgate.com

You may also like