Sunday movie night: Air Force One

               Καλοκαιρινό βράδυ Κυριακής έφτασε ! Ανεξάρτητα του αν ξεφύγαμε στις κοντινές παραλίες ή περάσαμε χρόνο με τους αγαπημένους μας, ελπίζω το σαββατοκύριακο να ήταν ξεκούραστο κι ευχάριστο για όλους. Το καλοκαίρι είναι που συνήθως κυκλοφορούν στις αίθουσες περιπέτειες με έντονη δράση κι επειδή μου έλειψε κάπως ο Harrison Ford… Απόψε θυμόμαστε μία από τις πιο έντονες κινηματογραφικές του στιγμές.

               Έπειτα από την επιτυχή σύλληψη ενός δικτάτορα στο Καζακστάν, ο Αμερικανός Πρόεδρος James Marshall (Harrison Ford) επιστρέφει από μία διπλωματική επίσκεψη στη Ρωσία. Όμως στο προεδρικό αεροσκάφος (το γνωστό Air Force One), εκτός από την οικογένειά του και τον επιτελείο του… Επιβιβάζεται και μία ομάδα εθνικιστών τρομοκρατών με επικεφαλής τον Egor Korshunov (Gary Oldman). Η αεροπειρατεία δεν αργεί και το αίτημα των τρομοκρατών προς το Λευκό Οίκο και την Αντιπρόεδρο Kathryn Bennett (Glenn Close) ξεκάθαρο. Να ελευθερωθεί ο κρατούμενος δικτάτορας, αλλιώς οι όμηροι θα εκτελούνται ένας ένας. Αυτό που δεν ξέρουν, όμως, είναι πως ο Marshall δεν είναι απλά μία πολιτική φιγούρα, αλλά ένας άνθρωπος με στρατιωτικό υπόβαθρο. Σαφώς και κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους σώζοντας του επιβάτες και για να τηρήσει το λόγο του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαπραγματεύονται με τρομοκράτες.

               Η ταινία “Air Force One” είναι μία έμπνευση του σεναριογράφου AndrewW. Marlowe (“Castle” tv show). Την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Wofgang Petersen (πριν από την ανεκδιηγήτη “Τροία” του 2004!)

             Γιατί αξίζει τον κόπο να επιβιβαστείτε κι εσείς στο “Air Force One”:

               Για τη δεκαετία των ’90 sήταν μία από τις δημοφιλέστερες ταινίες δράσεις. Παρά τα κάποια κλισέ του genre που ο Petersen ακολουθεί, το “Air Force One” προκαλεί στο θεατή μία εθιστική ένταση. Ειδικά από τη στιγμή που ξεκινάει η αεροπειρατεία του αεροσκάφους. Μπορεί η συνταγή να είναι σχετικά γνώριμη σε ό,τι αφορά τη δομή της ιστορίας και την εξέλιξή της… Ωστόσο ο σκηνοθέτης καταφέρνει να αφηγηθεί αυτήν την καταιγιστική περιπέτεια με το σασπένς που της αξίζει. Στη ουσία, όμως, αυτό που κερδίζει το στοίχημα που λέγεται “Air Force One” είναι οι ερμηνείες κι η αλληλεπίδραση των χαρακτήρων.

Η Glenn Close είναι για άλλη μία φορά εξαιρετική! Αυτή τη φορά στο ρόλο της αποφασιστικής Αντιπροέδρου των ΗΠΑ που προσπαθεί να τιμήσει το έργο του Προέδρου. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ο Αντιπρόεδρος “τρέχει” να εκμεταλλευτεί την 25η Τροπολογία. Και βέβαια το stand off ανάμεσα στους Gary Oldman και Harrison Ford είναι εκείνο που εδραιώνει τη δυναμική της ταινίας. Ο πρώτος μεταμορφώνεται σε έναν από τους πιο διαβόητους movie villains με τον τρόπο που υποδύεται τον αμείλικτο Ρώσο τρομοκράτη. Ο δεύτερος αποδεικνύει πως δε χρειάζεται πάντα το μαστίγιο του Indiana Jones ή το Millennium Falcon για να γίνει ο ήρωας που η ιστορία χρειάζεται.

Μάλιστα χάρη σε αυτήν του την ερμηνεία, ο Ford αναδείχθηκε ο καλύτερος κινηματογραφικός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σε poll που διεξήγαγε η Wall Street Journal. Δεν μπορούν οι ΗΠΑ να βρουν έναν τέτοιο; Δε μπορώ να το καταλάβω!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Harrison Ford, Gary Oldman, Glenn Close, Wendy Crewson, Liesel Matthews, Paul Guilfoyle, William H. Macy, Dean Stockwell, Xander Berkley κ.α.

Photo credits: IMDb

You may also like