Sunday movie night at Netflix: “Fracture”

Έπειτα από άλλο ένα σαββατοκύριακο απόδρασης από την καθημερινότητα, η βραδιά είναι ιδανική για να χαλαρώσουμε στο σπίτι με μία καλή ταινία. Απόψε είχα “όρεξη” για ένα ακόμη thriller, όμως, μην ανησυχείτε, δε θα σας τρομάξω… απλά θα βάλω το αστυνομικό σας δαιμόνιο να πάρει φωτιά…!

               Έχοντας επιβεβαιώσει πως η γυναίκα του έχει παράνομη σχέση, ο Ted Crawford (Anthony Hopkins) πυροβολεί τη γυναίκα του. Δε σας κάνω spoiler, φαίνεται καθαρά και ξάστερα να την πυροβολεί. Ο Crawfordσυλλαμβάνεται και αποφασίζει να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του και θέλει να το κάνει αυτό έχοντας απέναντί του τον Willy Beachum (Ryan Gosling), έναν φιλόδοξο κατήγορο, “αστέρι” της Εισαγγελίας. Αν κι έχει στα χέρια του υπογεγραμμένη ομολογία του Crawford κι η υπόθεση φαίνεται παιχνιδάκι, όμως η λαχτάρα του να φύγει από την εισαγγελία για να πάει σε μία μεγαλεπήβολη δικηγορική εταιρεία τον εμποδίζει να κάνει το καθήκον του. Αυτό σημαίνει πως στην πορεία της δίκης ο Willyανακαλύπτει λεπτομέρειες που δεν εγγυώνται την ενοχή του Crawfordκαι το κυριότερο : αδυνατεί να βρει το όπλο του εγκλήματος. Κι αυτό δυσκολεύει το έργο του Beachum, ενώ επίσης κι η επαγγελματική του πορεία φαίνεται να διακυβεύεται…

               Το σενάριο της “Απόδειξης Ενοχής” φέρει την υπογραφή των Daniel Pyne (“The Manchurian Candidate”, 2004) και Glenn Gers (“Mad Money”, 2008) κι η σκηνοθεσία είναι του Gregory Holbit (“Primal Fear”, 1996)

photo credits: IMDb

               Όπως έκανε και το 1996 με το “Primal Fear”, έτσι και τώρα ο Holbit μας προσφέρει ένα σαγηνευτικό δικαστικό θρίλερ που θυμίζει ένα διαφορετικό παιχνίδι “ποντικού και γάτας”. Μόνο που, παρά την εμφανή ενοχή του Crawford, ο σκηνοθέτης κάνει το θεατή να αναρωτιέται ποιος είναι ποιος σε αυτήν την περίπτωση. Και μόνο η απορία “ναι, είναι ένοχος, αλλά ΠΩΣ το έκανε;” αρκεί για να διατηρήσει το ενδιαφέρον του θεατή πολύ παραπάνω από ζωντανό. Και βέβαια, η ένταση που “χτίζει” ο σκηνοθέτης ανάμεσα στους δύο κεντρικούς χαρακτήρες γίνεται τόσο μεθοδικά που προσπαθεί κι ο θεατής να εντοπίσει το παραμικρό έστω στοιχεία που θα ξεμπερδέψει κάπως αυτό το νομικό κουβάρι.

               Βεβαίως και στο “Fracture” ο Holbit επέλεξε πολύ προσεκτικά τους ηθοποιούς που θα ενσαρκώσουν τους χαρακτήρες των Gers και Pyne. Ο Ryan Gosling, έχοντας ήδη κάνει αίσθηση με το ρόλο του Noah στο “Ημερολόγιο”, αντικατοπτρίζει απόλυτα το φιλόδοξο χαρακτήρα του Beachum και την ίδια στιγμή καταφέρνει να εξωτερικεύσει την αίσθηση δικαίου που είχε ξεχάσει πως τον κινεί. Όσο για τον Anthony Hopkins; Αν και δε μας κάνει εντύπωση ο ρόλος που υποδύεται, σε καμία σύγκριση δε μπορεί να συγκριθεί με το Hannibal Lecter με τον οποίο τόσοι τον έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας. Ναι, ο Lecter ήταν ένας κοινωνιοπαθής, όμως ο Crawford του δίνει μία άλλη διάσταση στον όρο χάρη στη γοητεία που επιστρατεύει ο Hopkins για τις ανάγκες του ρόλου του. Γοητευτικός και ταυτόχρονα αδιανόητα ψυχρός και κυνικός, ο Crawfordγίνεται ένας αγαπημένος “κακός” στο είδος του δικαστικού θρίλερ.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Anthony Hopkins, Ryan Gosling, Rosamun Pike, David Strathairn, Embeth Davitz, Billy Burke, Fiona Shaw κ.α.

               Photo credits: Netflix

You may also like