Sunday movie night: Get Out

Βράδυ Κυριακής έφτασε και με τα lockdowns το Netflix κι η συνδρομητική τηλεόραση κοντεύουν να γίνουν τα φιλαράκια μας. Αυτά τα βράδια, όμως, θέλουμε να κρατήσουμε τη μοναδικότητά τους με μία καλή ταινία που θα “κλείσει” αρμονικά τη βδομάδα που τελειώνει. Για απόψε σας έχουμε την ταινία που μας σύστησε το νέο “master” του τρόμου, τον Jordan Peele.

               Ο Chris (Daniel Kaluuya) ετοιμάζεται να περάσει το σαββατοκύριακο με την κοπέλα του, τη Rose (Allison Williams) στο πατρικό της σπίτι . Έτσι θα γνωρίσει και τους γονείς της. Ωστόσο δεν κρύβει το δισταγμό του, καθώς ανησυχεί για το πώς θα αντιδράσουν οι γονείς της όταν διαπιστώσουν πως δεν είναι λευκός. Αν και οι γονείς της δε φαίνονται να προβληματίζονται με την επιλογή της κόρης τους… Ο Chris θα αρχίσει να προβληματίζεται από την περίεργη συμπεριφορά των έγχρωμων υπαλλήλων της οικογένειας. Παράλληλα οι επισκέπτες του party που έχουν ετοιμάσει τον αντιμετωπίζουν εξίσου περίεργα. Σαν ένα αξιοθέατο, θα μπορούσε κανείς να πει. Σύντομα ο Chris θα διαπιστώσει πως οι σκοποί της οικογένειας Williams για τον Chris… Αλλά και γι άλλους έγχρωμους είναι πολύ πιο σκοτεινοί από ό,τι θα τολμούσε κανείς να φανταστεί.

               Η ταινία “Τρέξε!” είναι μία πρωτότυπη ιδέα του Jordan Peele, ο οποίος στην πρώτη του αυτή κινηματογραφική απόπειρα υπογράφει το σενάριο της ταινίας. Αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της.

             Πώς το “Get Out” έφερε στο φως έναν maître του horror genre;

               Όσοι έχετε δει τη “Ζώνη Του Λυκόφωτος” σας έχει μείνει σίγουρα ανεξίτηλη η αίσθηση που άφηναν οι απροσδόκητες εξελίξεις σε κάθε επεισόδιο. Ο Jordan Peele έχει παραδεχθεί πως ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του είναι επηρεασμένο από την επιτυχημένη σειρά του Rod Serling. Ίσως γι’ αυτό και δέχθηκε να γίνει ο αφηγητής της νέας εκδοχής που, ομολογουμένως, ανταποκρίνεται στις υψηλές μας προσδοκίες!

               Με τη διαφορά πως με το “Get Out”ο Peele κάνει τη δική του κριτική στη ρατσιστική νοοτροπία που (ακόμη και σήμερα) οι ΗΠΑ αλλά κι όλος ο κόσμος έχουν αποτύχει αν αποβάλλουν από το σύστημά τους. Με βασικό εργαλείο τον τρόμο αλλά και με μικρές κωμικές “ενέσεις”… Η ταινία καταφέρνει να θίξει όλα τα ρατσιστικά στερεότυπα. Και μάλιστα το κάνει χρησιμοποιώντας χαρακτήρες μίας οικογένειας που κάθε άλλο παρά ρατσιστές εμφανίζονται. Εντούτοις, οι ενέργειές τους δε διαφέρουν από εκείνες ενός σκληροπυρηνικού ρατσιστή. Κι αυτό ακριβώς προκαλεί το θεατή να παρακολουθήσει με αγωνία και δέος όσα εξελίσσονται στην οθόνη του… Και ταυτόχρονα να προβληματιστεί για όσα γίνονται γύρω του (κι ας μη γελιόμαστε, ο ρατσισμός είναι και στα σύνορά μας, δίπλα μας, ακόμη κι αν κάνουμε πως δνε το βλέπουμε).

Με μαεστρία ο Peele μεταφέρει ένα πολιτικό μήνυμα προσφέροντας παράλληλα την έξαψη του horror. Κι όλα αυτά χωρίς να αντιγράφει κινηματογραφικές μεθόδους, αλλά δημιουργώντας τη δική του τεχνική αφήγησης.

The cast…

               Κερασάκι στην τούρτα, βεβαίως, και το cast που επέλεξε ο Peele για να στελεχώσει την ταινία του, με την προσοχή να τραβάει αναπόφευκτα ο Daniel Kaluuya. Ο Βρετανός ηθοποιός που έκανε αίσθηση το 2011 στο επεισόδιο “Fifteen Million Merits” της σειράς του Netflix “Black Mirror” γίνεται ο σημαιοφόρος του Peele, μεταδίδοντας το μήνυμα του σκηνοθέτη του μέσω του ρόλου του, αφομοιώνοντας πλήρως όλες τις αγωνίες που καλείται να αντιμετωπίσει ένας έγχρωμος νεαρός άνδρας στο σύγχρονο (;) κόσμο μας.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford, Catherine Keener, Caleb Landry Jones κ.α.

               Photo credits: Netflix

You may also like