Sunday Movie Night: Sabrina (1995)

Φθινοπωρινό βράδυ Κυριακής έφτασε και ήρθε η αγαπημένη μας στιγμή: να κουρνιάσουμε στην αγαπημένη μας γωνίτσα στο σαλόνι και να ρίξουμε αυλαία σε ένα όμορφο σαββατοκύριακο με μία καλή ταινία στο σπίτι. Καθώς ένιωσα μία μικρή “λιγούρα” για Harrison Ford, αρχικά θα ομολογήσω πως ξεκίνησα να γράφω για μία περιπέτεια του Indiana Jones. Όμως μετά αναθεώρησα, γιατί θυμήθηκα πως και στο romcom, o Ford είναι “δυνατός” παίκτης!

Η Sabrina (Julia Ormond), κόρη του σωφέρ της οικογένειας Larrabee, είναι αθεράπευτα ερωτευμένη με το νεότερο γιο και διαβόητο γυναικά David (Greg Kinnear)… Ο οποίος σχεδόν αγνοεί την ύπαρξή της. Όταν, όμως, η Sabrina επιστρέφει από το Παρίσι, είναι πλέον ο ορισμός της έκφρασης “το ασχημόπαπο έγινε κύκνος” κι ο David γοητεύεται παράφορα. Το πρόβλημα είναι πως… ο David είναι αρραβωνιασμένος και ο επικείμενος γάμος του θα “σφραγίσει” μία επικερδή συμφωνία για τον αδερφό του, Linus (Harrison Ford). Μόνη λύση είναι η Sabrina να απομακρυνθεί τεχνηέντως από τον David. Πού να ήξερε, όμως, ο εργασιομανής Linus  πως ο έρωτας κάνει κι εκείνος τις δικές του… business;

Η ταινία “Sabrina” είναι άλλη μία κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του 1953 “Sabrina Fair” του Samuel A. Taylor. Στο σινεμά εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1955 με τους Audrey Hepburn και Humphrey Bogart. Στη νέα αυτή διασκευή το σενάριο υπογράφουν οι Barbara Benedek και David Rayfiel (“The Firm”, 1993) . Η σκηνοθεσία είναι του Sydney Pollack (“The Way We Were”, 1973 και “Tootsie”, 1982).

Η πρότασή μου; Αφήστε κι εσείς τη Sabrina να σας γοητεύσει!

Ξέρετε καλά πως το rom com genre δεν είναι το φόρτε μου. Θα διευκρινίσω εδώ, όμως, πως ζορίζομαι περισσότερο με τις νέες romcoms… Καθώς οι αξιόλογες μετριούνται πλέον στα δάχτυλα. Ο Sydney Pollack μας προσφέρει τη δική του εκδοχή για το “Ασχημόπαπο” σε μία τρυφερή ιστορία. Μας αποδεικνύει πως κάποιες φορές ακόμη κι ο έρωτας μπορεί να κάνει λαθάκια και να πρέπει να ρίξει κάπως πιο μεθοδικά τα βέλη του! Και δε μιλάμε μόνο για τη Sabrina, καθώς στην πραγματικότητα αυτή είναι ο καταλύτης όσων συμβαίνουν. Αυτοί που μεταμορφώνονται στην ουσία είναι ο Linus αλλά και ο David. Κι αυτές τις μεταμορφώσεις ο σκηνοθέτης τις παρακολουθεί με προσοχή ώστε να μη μας στερήσει ούτε μία στιγμή όπου θα χαμογελάσουμε με ικανοποίηση με την αλλαγή του Linus! Επιγραμματικά, ένα σύγχρονο παραμύθι με έναν πεισματάρη πρίγκιπα και μία κοπέλα που θα τον κάνει να ονειρευτεί το “happily ever after”!

Σε ό,τι αφορά το cast, καλό θα είναι να μην μπούμε σε συγκρίσεις με εκείνο του 1955. Λατρεύω την Audrey, αλλά κι η Julia Ormond καταφέρνει να συνδυάσει την παιδική σχεδόν αθωότητα και τη θηλυκότητά της ώστε να υποδυθεί τη “Γλυκιά Μου Sabrina”. Όσο για τον Harrison Ford; Μπορεί να ξεκινάει ως ένας σκληρός διαπραγματευτής κι ένας workaholicπου σχεδόν ξέχασε τι θα πει ζωή, όμως όσο κυλάει η ταινία αποδεικνύει πως, όπως ο Han Solo, έτσι κι ο Linus έχει αισθήματα! Και χαιρόμαστε που ο Ford εμφανίζεται τόσο εξοικειωμένος με το romcom!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Harrison Ford, Julia Ormond, Greg Kinnear, Nancy Marchand, John Wood, Fanny Ardant, Lauren Holly, Angie Dickinson, Richard Crennaκ.α.

Photo credits: IMDb

You may also like