Sunday Movie Night: The Iron Giant

Βράδυ Κυριακής έφτασε, άκρως χειμωνιάτικο… άρα ιδανικό για να χουχουλιάσει όλη η οικογένεια με μία καλή ταινία! Κι απόψε με έπιασε μία μικρή νοσταλγία για την παιδική μου ηλικία… Τότε που οι παιδικές ταινίες γίνονταν στο χέρι… Και που πάντα αφηγούνταν μία συναρπαστική ιστορία!

               Ο Hogarth είναι ένα εννιάχρονο αγόρι που ζει στη μικρή πόλη του Rockwell που αποφασίζει να εξερευνήσει το δάσος μετά από την πτώση ενός αντικειμένου από τον ουρανό. Αυτό το αντικείμενο διαπιστώνει πως είναι ένα τεράστιο εξωγήινο ρομπότ που έπεσε στη Γη. Αν κι έχει ένα επιβλητικό παρουσιαστικό; Το ρομπότ φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ήρεμο σε σημείο που ο Hogarth γίνεται φίλος του και του μαθαίνει όσα μπορεί για τη ΓΗ και τους ανθρώπους. Όμως ο αμερικανικός στρατός κι ιδιαίτερα ο πράκτορας Kent Mansley έχειτην άποψη πως ο Γίγαντάς του δεν είναι ο θανάσιμος κίνδυνος που υποψιάζονται κι έτσι ξεκινάει μία απίστευτη περιπέτεια πως ακόμη κι ένας εξωγήινος Γίγαντας μπορεί να είναι “αυτό που επιλέγει να είναι”.

               Η ταινία “Ο Σιδερένιος Γίγαντας” βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Ted Hughes, με τους Tim McCanlies και Brad Bird (“The Incredibles”, 2004). Με τον δεύτερο να αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία. Μάλιστα αυτή η ταινία είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Bird. Λίγα χρόνια αργότερα μας χάρισε, εκτός από τους “Απίθανους”, και τον υπέροχο “Ratatouille”.

               Γίνετε κι εσείς φίλοι του”Σιδερένιου Γίγαντα”!

               Η ιδέα της κινηματογραφικής μεταφοράς του “The Iron Giant” ήρθε στο Bird σε μία δύσκολη στιγμή της ζωής του… Όταν έχασε την αδερφή του. Στην πορεία, όταν ανακάλυψε το “The Iron Giant” ο Bird διαπίστωσε πως ο Hughes έγραψε την ιστορία για να παρηγορήσει τα παιδιά του μετά την αυτοκτονία της συζύγου του και γνωστής ποιήτριας, Sylvia Plath.

               Και κάπως έτσι, μία ιστορία με μάλλον τραγικές προελεύσεις, καταλήγει να είναι μία περιπέτεια. Αν την παρατηρήσεις όπως πρέπει, έχει πολλά να διδάξει σε μικρούς και μεγάλους θεατές. Κι αυτό γιατί μέσα σε μιάμιση περίπου ώρα, ο Σιδερένιος Γίγαντας, ένα κολοσσιαίο… πλάσμα; Κατασκεύασμα; Όπως κι αν το αποκαλέσει κανείς, μέσα από τα μάτια του μικρού Hogarth μαθαίνει όσα κάνουν τη ζωή μοναδική. Κι όλα αυτά γίνονται μέσα από εντυπωσιακούς παραλληλισμούς, δημιουργώντας τελικά μία ανθρώπινη, συγκινητική και σαφώς διδακτική ιστορία. Και παράλληλα, παρά το γεγονός πως είναι μία ταινία κινουμένων σχεδίων (κι άρα όλα τα μηνύματα πρέπει να διαμοιραστούν με έναν πιο ήπιο τρόπο)… Ο Bird δε διστάζει να κάνει και κριτική ενάντια στις πολιτικές που ακόμη και σήμερα, όταν εφαρμόζονται λάθος, μπορούν να απειλήσουν την ανθρωπιά μας… Ένας λόγος παραπάνω που κι η ταινία θεωρείται πλέον κλασσική στην κατηγορία της!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

            Με τις φωνές των:  Eli Marienthal (Hogarth), Jennifer Aniston (Annie), Harry Connick Jr. (Dean), Vin Diesel (Iron Giant), Christopher McDonald (Kent Mansley), John Mahoney (Στρατηγός Shannon Rogard). κ.α.

           Μεταγλώττιση :   Σταμάτη Τσάκωνα (Hogarth), Υρώ Λούπη (Annie), Φώτη Πετρίδη (Dean), Τάσο Κωστή (Σιδερένιος Γίγαντας) κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like