Quiche Lorraine με τυρί και bacon (Foodurismo.com)

Η πληθωρική και αγαπημένη quiche Lorraine είναι μια τάρτα που έχει αγαπηθεί στην Ελλάδα και τη συναντάμε αρκετά συχνά σε bistro, καφέ αλλά και σπιτικά τραπεζώματα. 

Η γαλλική λέξη quiche προέρχεται από παραφθορά της γερμανικής küchen που σημαίνει κέικ. 

Θα χρειαστείτε:

Για την τάρτα 
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180 γρ. βούτυρο αγελαδινό κρύο (σε κύβους)
  • 1 αυγό
  • 30 ml κρύο νερό
  • μια “τσιμπιά” αλάτι
Για την γέμιση 
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180 γρ. βούτυρο αγελαδινό κρύο (σε κύβους)
  • 1 αυγό
  • 30 ml κρύο νερό
  • μια “τσιμπιά” αλάτι

Προετοιμασία

Σε ένα μπολ ή σε μεγάλο μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη της τάρτας και τα ζυμώνουμε. Η ζύμη αρχικά θα έχει τη μορφή “βρεγμένης άμμου”, θα είναι δηλαδή σαν χοντρά ψίχουλα, που όταν τα σφίξετε στην παλάμη σας αποκτούν συνεκτική υφή και γίνονται ενιαία ζύμη. Η ζύμη της τάρτας μοιάζει με αυτήν των κουραμπιέδων, εξαιτίας του βουτύρου που περιέχει.

Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την καλύπτετε με μεμβράνη και τη βάζετε για τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο.

Βουτυρώνετε μια ταρτιέρα διαμέτρου 30-32 εκατοστών και απλώνετε με τις παλάμες σας τη ζύμη. Πιέζετε σιγά σιγά τη μπάλα της ζύμης μέχρι αυτή να απλώσει σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού.

Θα χρειαστεί να ανασηκώνετε και πλαϊνά τοιχώματα στην τάρτα και να φτιάξετε μια κοιλότητα που να έχει βάθος ενάμιση περίπου δάχτυλο ώστε να χωρέσει την ρευστή γέμιση.

Προσπαθήστε όσο γίνεται να έχει η τάρτα ίσο πάχος σε όλη την επιφάνειά της.

τάρτα στην τρτιέρα με τρύπες από πηρούνι

Τρυπήστε με πηρούνι την τάρτα. Βάλτε την τάρτα στην κατάψυξη για 20-30 λεπτά. Αυτό βοηθά στο ψηθεί χωρίς να φουσκώσει σε κάποια σημεία και να χάσει το σχήμα της.

 Απλώστε πάνω στην τάρτα ένα χαρτί ψησίματος, αδειάστε ρεβύθια ή βαρίδια για ψήσιμο και βάλτε την σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Αφήστε την να ψηθεί για 10-12 λεπτά.

Βγάλτε την από τον φούρνο, αφαιρέστε το χαρτί ψησίματος και τα βαρίδια. Αλείψτε με ένα πινέλο λίγο ασπράδι στην επιφάνεια, όχι όμως μεγάλη ποσότητα. Μπορείτε απλώς να βουτήξετε το πινέλο σας στα αυγά που θα χρησιμοποιήσετε για τη γέμιση, η ποσότητα που θα χρειαστεί για να αλείψετε με το πινέλο είναι πολύ μικρή, όσο για να δημιουργηθεί ένα φιλμ στην τάρτα και να μην “ποτίσει” από τη γέμιση.

Αφού αλείψετε την τάρτα με το αυγό τη βάζετε ξανά στο φούρνο για 10 ακόμα λεπτά.

Εν τω μεταξύ…

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το μπέικον που έχετε κόψει σε κομμάτια και το αφήνετε να ροδίσει χωρίς όμως να σκουρύνει πολύ και τα ξεραθεί. Θέλουμε απλώς να γίνει ελαφρά τραγανό και να βγάλει το λίπος.

Το βγάζετε από το τηγάνι και το ακουμπάτε σε ένα πιάτο που έχετε στρώσει με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. 

Βγάζετε από τον φούρνο την τάρτα, που έχει μισοψηθεί, και απλώνετε τα κομματάκια του μπέικον, αδειάζετε και το μείγμα των αυγών και της κρέμας γάλακτος. 

Τρίβετε την γραβιέρα ή το emental και καλύπτετε την επιφάνεια.

Ψήνετε την τάρτα ολοκληρωμένη για 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Βγάζετε την τάρτα από τον φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε. 

Για να μαθαίνεις άμεσα τα νέα του foodurismo, ακολούθησέ το στο Facebook, στο instagram, στο pinterest αλλά κάνε και subscribe στο κανάλι του foodurismo στο youtube

You may also like