Sunday movie night: The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring

Καλοκαίρι ή όχι, ποιος μπορεί να πει όχι στα ταξίδια; Ταξίδι σημαίνει νέες ανακαλύψεις, με λίγα λόγια… περιπέτεια! Σε μία περιπέτεια σας καλό απόψε, τελευταία Κυριακή του Αυγούστου, και πάμε σε έναν τόπο πραγματικά μαγικό!

Η υπόθεση:

               Ο Bilbo Baggins (Ian Holm) είναι ένα Hobbit που ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 111 χρόνια ζωής του κι ήδη στήνεται μια μεγάλη γιορτή στο Shire, ενώ κι ο μάγος Gandalf (Ian McKellen) κατέφθασε για να συμβάλλει στη γιορτή. Αυτό που όμως δε γνωρίζουν οι συντοπίτες του κι ο αγαπημένος του ανιψιός Frodo (Elijah Wood) είναι πως ο Bilbo σκοπεύει να φύγει. Προτού όμως το κάνει, ο Bilbo θα αφήσει στο Frodo ένα δαχτυλίδι που φύλαγε για εξήντα χρόνια. Το δαχτυλίδι, όμως, αυτό σφυρηλατήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια από τον Sauron, τον Άρχοντα του Σκότους. Σκοπός του να κυριαρχήσει στη Μέση Γη και να σπείρει τον όλεθρο και τον πόνο. Σύντομα ο Gandalf θα ανακαλύψει πως η σκοτεινή επιρροή του Sauron έχει επιστρέψει και πως η Μέση Γη κινδυνεύει. Αναγνωρίζοντας, όμως, πως κι ο Frodo κινδυνεύει, ο Gandalf τον συμβουλεύει να φύγει από το Shire. Και κάπως έτσι ο Frodo θα ζήσει μία περιπέτεια ανάλογη με εκείνες για τις οποίες θαύμαζε το θείο του. Στη διαδρομή θα συναντήσει συμμάχους πέρα από τη φαντασία του αλλά κι εμπόδια που θα δοκιμάσουν την αγνή του φύση. Το μέλλον της Μέσης Γης είναι πια στα χέρια ενός καλόψυχου Hobbit…

               Η “Συντροφιά του Δαχτυλιδιού” βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο φαντασίας του J. R. R. Tolkien και είναι η πρώτη της τριλογίας του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” όπως αυτός μας συστήθηκε στη μεγάλη οθόνη. Το σενάριο υπογράφουν οι Fran Walsh, Philippa Boyens και Peter Jackson. Ο τελευταίος αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως η ομάδα αυτή ανέλαβε και τις άλλες δύο ταινίες της τριλογίας του “Άρχοντα”, καθώς και τις ταινίες του “Hobbit”.

Μία μικρή ανάλυση…

               Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίσαμε τον Tolkien μέσα από αυτές τις ταινίες. Όμως υπήρχε και μία μεγάλη μερίδα fans του συγγραφέα και του κόσμου που εκείνος φαντάστηκε που σίγουρα θα ήθελαν να δουν τους ήρωες της Μέσης Γης να παίρνουν σάρκα κι οστά. Ο Peter Jackson, λοιπόν, ικανοποιεί και τις δύο αυτές ομάδες του σινεφίλ κοινού. Η Μέση Γη και οι φυλές που την κατοικούν ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. Με τον τρόπο αυτό γινόμαστε μάρτυρες ενός (χωρίς υπερβολή) μαγικού κόσμου και πλασμάτων που μόνο στις σελίδες των βιβλίων συναντήσαμε ως τώρα.

Όσο προχωράει η ταινία ταξιδεύουμε μαζί με το Frodo, τον Gandalf και τη Συντροφιά σε τόπους μυθικούς. Παράλληλα παρασυρόμαστε στις μάχες που η Συντροφιά καλείται να δώσει. Μάλιστα ο Jackson εκμεταλλεύεται κάθε στοιχείο των βιβλίων του Tolkien, καθώς επιστρατεύει ακόμη και τη γλώσσα των Ξωτικών που σκαρφίστηκε ο συγγραφέας. Στόχος του να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό το αίσθημα σαγήνης που ασκούν ακόμη και σήμερα τα βιβλία του.

Κυρίως, όμως, ο Jackson αφομοιώνει πλήρως στην ταινία του την αιώνια μάχη του καλού ενάντια στο κακό, ενώ παράλληλα δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αλληλεγγύη και τη δύναμη της φιλίας, ανεξάρτητα της φυλής στην οποία ανήκει ο κάθε χαρακτήρας, παρά την αγωνία και τον πόνο που συναντούν στη δύσκολη αποστολή τους. Ο σκηνοθέτης με την πρώτη κιόλας ταινία της τριλογίας ανέβασε κατά πολύ τον πήχη των προσδοκιών για τους φίλους του fantasy genre και χάρη σε αυτόν η κληρονομιά του Tolkien θα συνεχίσει να περνά από γενιά σε γενιά σε βιβλιοφάγους αλλά και σινεφίλ. Κάπου εδώ θέλω να προσφέρω ένα challenge στον Jackson να αναλάβει το “Silmarillion”, είμαι πολύ περίεργη να δω τι θα κάνει!

Το cast…

               Βεβαίως, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στο cast που επέλεξε ο Jackson για τους χαρακτήρες του Tolkien. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τον Ian McKellen που έκλεψε τις εντυπώσεις ως σοφός Gandalf; Από το Viggo Mortensen στο ρόλο του μυστηριώδη Strider; Ή από τη Liv Tyler που μεταμορφώθηκε στην αιθέρια Arwen (όχι πως ήταν και δύσκολο, εδώ που τα λέμε…!); Κάθε ηθοποιός επιλέχθηκε πολύ προσεκτικά από τον Peter Jackson και χάρη σε αυτούς ο “Άρχοντας των Δαχτυλιδιών” είναι ακόμη και σήμερα στις κορυφές των προτιμήσεων του σινεφίλ κοινού.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν:Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Orlando Bloom, Sean Astin, Liv Tyler, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Christopher Lee, Billy Boyd, Dominic Monaghan, John Rhys-Davies, Sean Bean, Ian Holm, Andy Serkis κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like