Sunday Movie Night: Tinker Tailor Soldier Spy

Βράδυ Κυριακής έφτασε, άκρως χειμερινό κι ελπίζω να σας βρίσκω καλά και να χαλαρώνετε μετά από ένα ευχάριστο σαββατοκύριακο. Δε σας κρύβω πως έχω μπει κάπως σε mystery mood–και το χριστουγεννιάτικο θα ακολουθήσει, μην ανησυχείτε!… Όμως αυτή τη φορά θέλω να παραστήσω τον κατάσκοπο! Απόψε, λοιπόν, γνωρίζουμε (ή θυμόμαστε) μία από τις καλύτερες ταινίες κατασκοπείας του σύγχρονου σινεμά.

               Λονδίνο, 1973. Ο επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας “Control” (John Hurt) στέλνει τον πράκτορα Jim Prideaux (Mark Strong) στη Βουδαπέστη για μία αποστολή άκρας μυστικότητας κι υψίστης σημασίας. Υπάρχουν οι υποψίες πως ένας Βρετανός πράκτορας στα υψηλά κλιμάκια της Υπηρεσίας λειτουργεί για λογαριασμό των Ρώσων. Η αποστολή όμως αποδεικνύεται παγίδα κι ο Prideaux σκοτώνεται. Αντιμετωπίζοντας το γεγονός ως φιάσκο, ο “Control” και το δεξί του χέρι, ο George Smiley (Gary Oldman) αναγκάζονται να συνταξιοδοτηθούν. Λίγο καιρό αργότερα, μία πληροφορία από τον πράκτορα Ricki Tarr (Tom Hardy) θα φέρει ταραχή… Κι έτσι η υποψία του νεκρού πια “Control” γίνεται πιο χειροπιαστή. Έτσι ο Smiley καλείται να επανέλθει ώστε να εντοπίσει τον προδότη. Η έρευνα όμως πρέπει να διεξαχθεί με κάθε προσοχή και οι μόνοι που ο Smiley εμπιστεύεται είναι ο Mendel (Roger Lloyd–Pack) και ο επικεφαλής του Tarr, Peter Guillam (Benedict Cumberbatch)…

               Η ταινία “Κι ο Κλήρος Έπεσε Στο Σμάιλι” βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του μετρ του είδους John le Carré. Το σενάριο της μεταφοράς στη μεγάλη οθόνη υπογράφουν οι Bridget O’Connor και Peter Straughan (“The Debt”, 2010). Η σκηνοθεσία είναι του Tomas Alredson (“The Snowman”, 2017).

               Ακολουθήστε κι εσείς αυτό το μονοπάτι προδοσίας…

               Μπορεί ο “Χιονάνθρωπος” του Alfredson να μην έχαιρε ιδιαίτερα της εκτίμησης του σινεφίλ κοινού (εδώ δεν το αδικώ το κοινό, αν κρίνω αποσπάσματα που είδα)… Ωστόσο στην περίπτωση του “Tinker Tailor Soldier Spy” ο σκηνοθέτης φαίνεται πως έχει “πιάσει το νόημα”. Μένοντας πιστός στην ατμόσφαιρα μυστηρίου των ιστοριών του John le Carré, ο Alfredson μας μεταφέρει μία συναρπαστική ιστορία ίντριγκας και παιχνιδιών εξουσίας. Κι όσο η έρευνα του Smiley προχωράει, τόσο κι ο θεατής παρασύρεται σε ένα γαϊτανάκι ανατροπών… Και προσπαθεί να βρει κι εκείνος τον προδότη ενώ ταυτόχρονα συμπάσχει με τις αγωνίες των χαρακτήρων του. Αποτέλεσμα; Δύο ώρες κινηματογραφικής μαγείας, ειδικά για τους fansτων ταινιών κατασκοπείας.

               Βεβαίως η ταινία εξαρτάται απόλυτα από τις ερμηνείες που μας παρουσιάζονται και κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει πως αυτές είναι πρώτης ποιότητας. Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσω κάποιες από αυτές καθώς κάθε ηθοποιός έβγαλε στην επιφάνεια το μυστήριο του χαρακτήρα του ακριβώς όπως έκανε ο le Carré στις σελίδες του βιβλίου του. Εντούτοις, ας μην παραβλέψουμε έναν εξαιρετικό Gary Oldman που το βάρος που του αναλογεί είναι αντίστοιχο με το βάρος της ευθύνης που κουβαλά ο Smiley.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν:Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong, Benedict Cumberbatch, Ciarán Hinds, David Dencik, John Hurt, Toby Jones, Kathy Burke, Roger Lloyd – Pack κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like