Sunday movie pick: Captain America, The First Avenger

Βράδυ ανοιξιάτικης Κυριακής έφτασε και τι καλύτερο από το να κλείσει η αυλαία μίας ακόμη απαιτητικής εβδομάδας με μία καλή ταινία στο σπίτι; Για απόψε ήθελα μία ταινία που μιλάει για το θάρρος και την αυτοθυσία… Plus είχαμε πολύ καιρό να θυμηθούμε στιγμές του MCU . ΟΚ, μ’ έπιασε κι ένα μικρούλι στερητικό σύνδρομο!!! Μα καλά, δε μιλήσαμε ποτέ για τον Πρώτο Εκδικητή;

          Ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος συνταράσσει τον κόσμο, ο Steve Rogers (Chris Evans) θέλει μία ίση ευκαιρία ενάντια στους νταήδες που λέγονται Ναζί. Αν κι η ασθενική του φύση του απαγορεύει να στρατολογηθεί… Ο Steve έχει άλλα χαρίσματα που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους άλλους στρατιώτες. Αυτά τα χαρίσματα βλέπουν ο επιστήμονας Abraham Erskine (Stanley Tucci) κι η πράκτορας της SSR Peggy Carter (Hayley Atwell). Πείθονται πως ο Steve είναι ο ιδανικός υποψήφιος για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα δημιουργήσει τους σούπερ στρατιώτες. Το Project στέφεται με επιτυχία, όμως όχι χωρίς αντίτιμο. Την ίδια στιγμή, οι Ναζί κι ειδικά η Hydra, υπό την ηγεσία του Johann Schmidt (Hugo Weaving) απειλούν τον κόσμο. Κι είναι το κίνητρο που ο Steve θα γίνει η ελπίδα κι ο ήρωας που η Αμερική κι ο κόσμος εναποθέτουν τιε ελπίδες τους.

The story behind the Hero

          Η ταινία “Captain America: The First Avenger” βασίζεται στις ιστορίες και τους χαρακτήρες που ο Joe Simon κι ο Jack Kirby εμπνεύστηκαν. Η καταγωγή του Steve Rogers για τη μεγάλη οθόνη μεταφέρεται από τους Christopher Marcus και Stephen Mc Feely. H σκηνοθεσία είναι το Joe Johnston (“Jumanji”, 1995).

          Έχοντας θητεύσει στο καλλιτεχνικό τμήμα και τα οπτικά εφέ παραγωγών, o Johnston ξέρει τι σημαίνει να κρατάς το θεατή με εντυπωσιακά εφέ και σκηνές μάχης. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν επαναπαύεται στις “τεχνικές” αυτές δάφνες.

          Σε αυτό το origin story, o Johnston ξεδιπλώνει από την καρέκλα του σκηνοθέτη όλα τα στοιχεία που κάνουν τον Captain America αυτό που είναι: Ήρωα. Σε κάθε βήμα της ταινίας ο σκηνοθέτης μεταφέρει στο θεατή την ίδια αίσθηση που είχαν οι αναγνώστες των comics όταν ο Star Spangled Man έκανε την εμφάνισή του το Μάρτιο του 1941. Με τον κόσμο να έχει την ανάγκη να πιστέψει πως σε αυτό το μελανό κεφάλαιο της ιστορίας το καλό θα νικήσει, η (τότε) Timely Comics πρόσφερε έναν άνθρωπο που ρίχνει γροθιά ακόμη και στον ίδιο το Hitler. Η ανάγκη για ήρωες υπήρχε τότε και ναι, υπάρχει και τώρα. Κι ας θέλουμε να παραστήσουμε τους μεγάλους και σοβαρούς που δεν πιστεύουν στους ήρωες. Ο Johnston αφουγκράζεται αυτήν την ανάγκ. Με μία μοντέρνα και συνάμα ρετρό αισθητική αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού από το Brooklyn που τελικά έγινε το σύμβολο του αγώνα ενάντια στην καταπίεση.

Αν με ρωτάτε, η εκδοχή του Johnston για τον Captain America είναι από τα καλύτερα hero origin stories που έχει προσφέρει ο σύγχρονος κινηματογράφος. Σαφώς και βοηθά η εξέλιξη της φωτογραφίας και των εφέ … Αλλά αυτά, συνδυαστικά με τις σκηνές δράσης και την αλληλεπίδραση των χαρακτήρων πριν τις μάχες τους είναι που διατηρούν τον “Πρώτο Εκδικητή” έναν από τους πιο αγαπητούς ήρωες. Και φυσικά μία εντυπωσιακή ταινία που χαράζει το δρόμο για τη μεγαλύτερη περιπέτεια των Εκδικητών!

Η επιλογή του cast

          Βεβαίως δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι λιγότερο κι από το cast που επέλεξε ο Johnston για την ιστορία του. Η Hayley Atwell αποδεικνύει πως οι γυναίκες που υπηρέτησαν την περίοδο του πολέμου κάθε άλλο παρά damsels in distress έπρεπε να θεωρούνταν. Με μία δυναμική ερμηνεία κι ο Hugo Weaving ενσαρκώνει έναν διαβόητο “κακό” της Marvel κι ο ρόλος του ταιριάζει “γάντι”. Όμως ο Chris Evans είναι αυτός που έδωσε νέα πνοή στον Captain America κι όχι μόνο για την (ομολογουμένως θαυμαστή) εμφάνισή του. Ο Evans υποδύεται το χαρακτήρα του με μία αξιόλογη θέρμη. Αφομοιώνει πλήρως όλα όσα αγαπάμε στον Captain America. Κι ακόμη και σήμερα, ο ηθοποιός με τη δράση του γίνεται ένας ήρωας που έχουμε ανάγκη. Ακόμη κι αν δε χτυπάει τους κακούς με την ασπίδα του από vibranium αλλά με τα επιχειρήματά του!

          Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Και φυσικά δεν περιμένετε εμένα να σας πω:

          Δεν. Σταματάμε. Την. Ταινία. Στο. Τελευταίο. Πλάνο.

          Post credits, λέμε!!!

          Πρωταγωνιστούν: Chris Evans, Hayley Atwell, Tommy Lee Jones, Jugo Weaving, Stanley Tucci, Richard Armitage, Samuel L. Jackson κ.α.

          Photo credits: IMDb

You may also like