Sunday Movie Pic(k): Pride & Prejudice

Καλοκαιρινό βραδάκι Κυριακής και το φινάλε ενός ακόμη σαββατοκύριακου που ελπίζω να ήταν γεμάτο χαμόγελα και συντροφιά με τους αγαπημένους σας. Ανεξάρτητα του αν σας βρίσκει στην επιστροφή από την άδεια ή στην παραμονή της… Η Κυριακή είναι μέρα χαλάρωσης και μία καλή ταινία στο σπίτι είναι το κερασάκι στην τούρτα! Για απόψε σας έχουμε τη μεταφορά ενός κλασσικού λογοτεχνικού έργου που μιλάει για το γυναικείο… πείσμα!

               Σε μία εποχή όπου η τύχη μίας γυναίκας οριζόταν από το status του μέλλοντα συζύγου, η κυρία Bennet (Brenda Blethyn) προσπαθεί να εξασφαλίσει από έναν καλό σύζυγο για τις κόρες της. Γι’ αυτό και “τρίβει τα χέρια της” όταν οι κόρες της γνωρίζουν τον κύριο Bingley (Simon Woods). Κάποια θα διαλέξει ο κύριος Bingley, δε μπορεί! Μαζί με τον κύριο Bingley, όμως, γνωρίζουν και τον κύριο Darcy (Matthew McFadyen) τον οποίο η Elizabeth Bennet (Keira Knightley) αντιπαθεί σφόδρα… Καθώς τον θεωρεί υπερόπτη και σνομπ.

Φυσικά, αυτές οι γνωριμίες θα φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή των πέντε νεαρών γυναικών. Κι αν και η Elizabeth κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για την ευτυχία των αδερφών της… Ο αντιδραστικός της χαρακτήρας δεν της επιτρέπει να ανέχεται προσβολές, τόσο απέναντι στην ίδια όσο και στην οικογένειά της. Αυτό, φυσικά, δυσκολεύει την… αποστολή της κυρίας Bennet. Όμως η αλήθεια είναι πως ο έρωτας… δε λογαριάζει την Περηφάνεια αλλά ούτε και την Προκατάληψη!

               Το κλασσικό μυθιστόρημα της Jane Austen έχει γίνει πηγή έμπνευσης για πολλές παραγωγές του θεάτρου και του κινηματογράφου. Αυτή η μεταφορά του 2005 είναι ίσως από τις πιο γνωστές. Το σενάριο υπογράφει η Deborah Moggach (“The Best Exotic Marigold Hotel”, 2011) με την ηθοποιό Emma Thompson να προσθέτει μικρές πινελιές στους διαλόγους. Η σκηνοθεσία είναι του Joe Wright (Atonement”, 2007, “The Solist”, 2009 & “The Darkest Hour”, 2017).

               Γνωρίστε κι εσείς την οικογένεια Bennet!

               Πέραν από το τεχνικά αψεγάδιαστο αποτέλεσμα (φωτογραφία; Σκηνικά; Κουστούμια; Από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω;) που μένει πιστό στην ατμόσφαιρά της βικτοριανής Αγγλίας… Ο Joe Wright καταφέρνει κι αφουγκράζεται την ατμόσφαιρα της κοινωνίας όπου η Jane Austen εμπνεύστηκε τους χαρακτήρες της. Αυτήν την εποχή όπου η κοινωνική θέση και ο πλούτος καθόριζαν τη μοίρα πολλών οικογενειών, ο Wright καταφέρνει και τη φέρνει στη ζωή με κάθε λεπτομέρεια. Κυρίως, όμως, έχει αντιληφθεί τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι χαρακτήρες της Austen. Και γι’ αυτό φροντίζει να τους τοποθετήσει στρατηγικά στην αφήγησή του ώστε αυτήν να αποκτήσει μία δυναμική που θα μιλήσει στο κοινό που δεν είναι τόσο εξοικειωμένο με τη συγγραφέα. Με γνώμονα πως η “Περηφάνεια και Προκατάληψη” είναι το πρώτο μεγαλεπήβολο πόνημα του σκηνοθέτη για τη μεγάλη οθόνη, εμείς του δίνουμε συγχαρητήρια (*elegant applause*).

               Ισχυροί σύμμαχοι του Wright είναι σαφώς οι ηθοποιοί που επέλεξε να δώσουν σάρκα κι οστά στους χαρακτήρες της Austen. Ο Donald Sutherland είναι απολαυστικός στο ρόλο του κυρίου Bennet (ήρωας ο κύριος Bennet, ήρωας!)… Ενώ η Brenda Blethyn κάνει την κυρία Bennet ακόμη πιο συμπαθή .

Τα φώτα όμως πέφτουν δικαίως στην Keira Knightley και τον Matthew McFadyen. Η Knightley αφομοιώνει πλήρως τον σχεδόν εκρηκτικό χαρακτήρα της Elizabeth. Είναι μία φιγούρα γοητευτική, έξυπνη και με το θάρρος της γνώμης της, ακόμη κι αν βασίζεται υπερβολικά στις πρώτες εντυπώσεις. Αν η ηθοποιός ζούσε την εποχή της Austen και το έργο ανέβαινε επί σκηνής, θα ήταν σίγουρα η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη! Επομένως, δίκαιη κι η υποψηφιότητα για Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου!

O δε McFadyen γίνεται ο ζωντανός ορισμός του “τα ετερώνυμα έλκονται” υποδυόμενος τον κύριο Darcy. Είναι το αντικείμενο του πόθου για πολλές γυναίκες που έχουν διαβάσει το βιβλίο. Καλός κι ο πρίγκιπας του παραμυθιού, αλλά να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους! Μετά από αυτό το στάδιο, τον κύριο Darcy ονειρευτήκαμε όλες, ακόμη κι αν θέλαμε να του ανοίξουμε το κεφάλι! Κι ο McFadyen βάζει το δικό του λιθαράκι στην αλυσιδωτή αντίδραση που καταλήγει… ε, ξέρετε πού καταλήγει!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Keira Knightley, Matthew McFadyen, Donald Sutherland, Brenda Blethyn, Rosamund Pike, Talulah Riley, Jena Malone, Carey Mulligan, Tom Hollander, Judi Dench, Kelly Rilley, Simon Woods κ.α.

Πηγή: IMDb

You may also like