ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ “ΚΑΚΟ” ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΡΥΖΙ;

Μιλάμε (και διαβάζουμε κι ακούμε) συχνά για τα οφέλη του ρυζιού, των ζυμαρικών και γενικότερα των προϊόντων ολικής άλεσης. Όμως… πώς να το κάνουμε, κάποιες φορές το basmati ταιριάζουν τόσο καλά στο πιάτο που ετοιμάζουμε! Εντούτοις, το λευκό ρύζι είναι ίσως από τα προϊόντα που τα τελευταία χρόνια το έχουμε βάλει τιμωρία στη γωνία. Είναι όμως, τόσο “κακό” όσο νομίζουμε;

               Η αλήθεια είναι κάπως πιο περίπλοκη καθώς το λευκό ρύζι…

               01 … μας προσφέρει (μερικές) φυτικές ίνες. Με μία μερίδα 100 γραμμαρίων, το λευκό ρύζι θα μας δώσει ένα γραμμάριο φυτικών ινών, το οποίο είναι σαφώς το μισό από το καστανό ακατέργαστο ρύζι. Παρ’ όλα αυτά, δε λες και μηδενική αυτή τη συμβολή του λευκού ρυζιού. Ακόμη, μας προσφέρει ψευδάργυρο, σελήνιο, φυλλικό οξύ, φώσφορο αλλά και βιταμίνες Β3 και Β6 – έστω και σε λιγότερες ποσότητες.

               02 … δίνει ένα boost ενέργειας. Το λευκό ρύζι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, οι οποίοι ως γνωστόν, μεταφράζονται σε “καύσιμο” για τον οργανισμό. Οι βιταμίνες B που περιέχει το λευκό ρύζι παίζουν βασικό ρόλο στην παροχή ενέργειας στο σώμα σε κυτταρικό επίπεδο. Περιορίζοντας την πρόσληψη βιταμινών Β είναι πιθανό να διαταραχθεί η μεταβολική λειτουργία αλλά και το σύνολο της υγείας μας.

               03 … Συνδέεται με δυνατά οστά. Μπορεί το ασβέστιο κι η βιταμίνη D να είναι τα πιο γνωστά boosters της υγείας των οστών. Παρ’ όλα αυτά, το λευκό ρύζι είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, το οποίο επίσης μπορεί να ενισχύει σημαντικά την υγιή ανάπτυξη των οστών.

               Όμως από την άλλη…

               01 … ο κίνδυνος για διαβήτη ΙΙ είναι μεγαλύτερος. Σε μία μεγάλη έρευνα όπου συμμετείχαν πάνω από 39.000 άνδρες και 157.000 γυναίκες, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση πάνω από πέντε μερίδων λευκού ρυζιού την εβδομάδα ενείχε μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη ΙΙ συγκριτικά με την κατανάλωση μίας ή δύο μερίδων ανά εβδομάδα.

               02 … είναι πιθανότερο το μεταβολικό σύνδρομο. Το μεταβολικό σύνδρομοείναι ένα συνονθύλευμα παθήσεων (πχ. κοιλιακό πάχος, αυξημένη χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση, τριγλυκερίδια), που αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν κι ακόμη απαιτούνται περισσότερες κι εκτενέστερες μελέτες… Οι ειδικοί κρούουν ένα προειδοποιητικό καμπανάκι για όσους έχουν εντάξει το λευκό ρύζι σε περισσότερα πιάτα από ό,τι θα συνιστούσαν.

unsplash.com/@mggbox
               Οπότε… που καταλήγουμε;

Το συμπέρασμα είναι πως το λευκό ρύζι δε χρειάζεται να δαιμονοποιηθεί…. Όμως το γεγονός πως είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν, καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη να προσέχουμε ώστε να το καταναλώνουμε με μέτρο. Μάλιστα, αν φροντίζουμε να το συνδυάζουμε έξυπνα με άλλες τροφές ώστε να εμπλουτίσουμε τη θρεπτική αξία του γεύματός μας τις μέρες που θα χρησιμοποιήσουμε το λευκό ρύζι, δε χρειάζεται να του δείξουμε την πόρτα της εξόδου. Αρκεί να θυμόμαστε πως η κατανάλωσή του πρέπει να εξισορροπείται και με εκείνη του ακατέργαστου καστανού ρυζιού ή άλλων παρόμοιων δημητριακών.

Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: unsplash.com/@pillepriske

You may also like