Τι σημαίνει στην ψυχική μας ισορροπία να είμαστε vegan;

Πως η  προσήλωση στους διατροφικούς μας στόχους μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία; Σύμφωνα με τον Γάλλο κοινωνιολόγο Jean –Pierre Corbeau όπου μας εξηγεί τις σκέψεις του για την ισορροπημένη διατροφή… Την θεωρεί συνώνυμη με την επιτυχία και την κοινωνική αποτελεσματικότητα. Πως αυτό μεταφράζεται όμως στο δικό μας μυαλό; Σίγουρα ως «ένα σώμα υγιές με υψηλές επιδόσεις». Το φαγητό γίνεται μια ενάρετη ηθική πράξη που αποδεικνύει ότι διάγουμε μια απόλυτα «καλόρυθμισμένη ζωή». Αν νιώθετε ότι παρεκκλίνετε από αυτό το διατροφικό μοντέλο ζωής που τόσο γερά έχετε χτίσει, σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι ολιστικό. Μία παύση για να παρατηρήσετε τι φταίει θα σας προσφέρει την ηρεμία για να ανακτήσετε τον έλεγχο. Μακροπρόθεσμα δουλεύοντας πάνω στην ίδια λογική θα ανταμειφθείτε με αισθήματα ενδυνάμωσης κι αυτοεκτίμησης.

Πόσο πιστοί vegan είστε;

  Τι είναι πιο δύσκολο; Η απόφαση να απομακρύνεις κάποιες τροφές από το καθημερινό διαιτολόγιο σου… Ή όταν κάποια στιγμή λαχταρήσεις κάποιο συγκεκριμένο φαγητό που σου αρέσει να δοκιμάσεις, πως θα σε αντιμετωπίσει το στενό σου περιβάλλον; Πολλές φορές όταν σπάμε τον όρκο ως vegan δε σημαίνει ότι αλλάζουμε στάση ζωής… Αλλά ότι έχουμε δικαίωμα μια φορά το χρόνο που ίσως βρεθεί μπροστά μας ένα ενδιαφέρει πιάτο και περιέχει κρέας να θέλουμε να το απολαύσουμε. Αυτό δε μας κάνει άπιστους αλλά επιλεκτικούς. Το φαγητό ουσιαστικά είναι μία απόλαυση και όχι ένας εξαναγκασμός. Πολλές φορές άλλωστε, όταν βρισκόμαστε με φίλους και περνάμε καλά, μπορεί να θέλουμε να δοκιμάσουμε καινούργιες γεύσεις είτε σε κάποιο ταξίδι είτε σε ένα νέο περιβάλλον. Είμαστε σε αμήχανη θέση αν θα απιστήσουμε ή όχι, αν υποκύψουμε.  

Αυτοσυγκράτηση

Η αυτοσυγκράτηση σίγουρα είναι μια άσκηση που ξεκινά από την παιδική ηλικία και γίνεται βίωμα. Ουσιαστικά ενδυναμώνει τον χαρακτήρα μας για πολλές καταστάσεις… Αλλά πολλές φορές μπορεί να μεταβεί εύκολα και στον δρόμο του εξαναγκασμού όταν λειτουργούμε υπερβολικά. Σίγουρα μια όμορφη παρέα ή μια νέα περιπέτεια μέσω ενός ταξιδιού δεν θα πρέπει να μας γεμίζει ενοχές παρά μόνο χαλάρωση και χαρά! Είναι ιδανικά χαρακτηριστικά της ευτυχίας. Η αυτονομία και η επιλογή είναι επίσης, χαρακτηριστικά ενός ανεξάρτητου μυαλού.

Πηγή: Jean – Pierre Corbeau. Σκέψεις για τη διατροφή, Εκδόσεις Privat.

Photo credits: pexels.com/@eva-elijas/

You may also like