ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΣΥΧΟΣ;

Πόσες φορές την ημέρα αισθάνεστε πως ξεπερνάτε τα όρια και τις αντοχές σας; Πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν πως όταν παραμελούν τα όρια τους… Πολύ συχνά νιώθουν πως συσσωρεύεται μια «ομίχλη» άγχους γύρω τους, χωρίς να είναι ικανοί πάντα να το διαχειριστούν. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις, οι οποίες ενώ βρισκόμαστε σε ένταση δεν είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που νιώθουμε είναι άγχος και αυτό μας δυσκολεύει όσον αφορά τη διαχείριση του. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν είναι ανήσυχος είναι τα εξής:

Ενεργοποίηση της αμυγδαλής:

Η αμυγδαλή είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων και στην απόκριση πάλης ή φυγής. Κατά τη διάρκεια του άγχους, η αμυγδαλή γίνεται πιο ενεργή. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συναισθημάτων φόβου και πανικού.

Απελευθέρωση ορμονών του στρες:

Όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, απελευθερώνει ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και άλλα σωματικά συμπτώματα άγχους.

Μειωμένη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό:

Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων και στην επίλυση προβλημάτων. Κατά τη διάρκεια του άγχους, παρατηρείται μείωση της δραστηριότητας στον προμετωπιαίο φλοιό, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και στην επίλυση προβλημάτων

Αυξημένη δραστηριότητα στη νησίδα:

Η νησίδα είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων και στην αντίληψη των σωματικών αισθήσεων. Κατά τη διάρκεια του άγχους, παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας στη νησίδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των σωματικών συμπτωμάτων, όπως δύσπνοια ή αίσθημα έντονων παλμών της καρδιάς.

Αλλαγές στη νευρωνική συνδεσιμότητα:

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών και μπορεί να είναι αναστρέψιμες με θεραπεία.

Η λύση;

Ο διαλογισμός τουλάχιστον 5 λεπτών την ημέρα είναι στην κορυφή της λίστας. Διαλογιστείτε, προσευχηθείτε, κάντε γιόγκα με καρέκλα στο γραφείο σας, παρακολουθήστε το γρασίδι να μεγαλώνει ή απλώς συλλογιστείτε το σύμπαν. Όσο περισσότερο εξασκείτε να ησυχάζετε το βιαστικό μυαλό σας και να επικεντρώνεστε στα ήσυχα μέρη μέσα σας, τόσο περισσότερο μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε μια ήρεμη κατάσταση ακόμα και σε περιόδους αναταραχής. Όταν είστε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, οι παλμοί της καρδιάς και της αναπνοής επιβραδύνονται. Οι μύες χαλαρώνουν. Το μυαλό σας είναι ανοιχτό και καθαρό, οι ενέργειες είναι αντανακλαστικές και ισορροπημένες. Είστε προσεκτικά παρόντες σε κάθε στιγμή, όταν η πολυάσχολη ζωή σας μεταβαίνεισε στιγμές αδράνειας. Στη συνέχεια, παρακολουθήστε την ανθεκτικότητα, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά σας.

Πηγή: overcomewithus.com

Photo credits: unsplash.com/@anthonytran

You may also like