ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που παίζει καθοριστικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς οξυγόνου, της παραγωγής ενέργειας και της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με κύρια χαρακτηριστικά να προκαλείται υπερβολική κόπωση και ζαλάδα. Ωστόσο επιφέρει μία κούραση ή μια τάση σε δυσάρεστα κρυολογήματα. Συνήθως συνταγογραφούνται συμπληρώματα σιδήρου όταν εμφανίζεται με έλλειψη ο οργανισμός. Όμως, μια πιο φυσική και αποτελεσματική προσέγγιση είναι η κατανάλωση τροφών που βοηθούν στην απορρόφηση του. Διερευνήσαμε αρκετές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν ενώ παράλληλα να προάγουν συνολική ευεξία. Ας δούμε παρακάτω κάποια από αυτά.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και τα λάιμ δεν είναι μόνο πλούσια σε βιταμίνη C αλλά βοηθούν και στην απορρόφηση του σιδήρου. Βοηθά στη μετατροπή του φυτικού σιδήρου, που είναι γνωστός ως μη αιμικός σίδηρος, σε μια πιο απορροφήσιμη μορφή. Η κατανάλωση εσπεριδοειδών μαζί με το σπανάκι, τα φασόλια ή οι φακές είναι ένας καλός συνδυασμός.

Σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο και το ελβετικό chard είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου. Επιπλέον, περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται οξαλικό, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου. Ωστόσο, όταν καταναλώνονται με μέτρο, αυτά τα χόρτα παρέχουν μια σειρά από άλλα ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά και μπορούν να συνδυαστούν με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για να ενισχύσουν τον σκοπό.

Όσπρια και φασόλια

Τα όσπρια και τα φασόλια, συμπεριλαμβανομένων των φακών, των ρεβιθιών, των μαύρων φασολιών και της σόγιας, δεν είναι μόνο γεμάτα με σίδηρο… Αλλά προσφέρουν επίσης καλή ποσότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Αυτές οι φυτικές πηγές σιδήρου περιέχουν μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Η ενσωμάτωση οσπρίων και φασολιών σε γεύματα, σαλάτες ή σούπες μαζί με πηγές βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση της απορρόφησης σιδήρου.

Κρέας, πουλερικά και θαλασσινά

Πηγές σιδήρου βρίσκουμε επίσης σε άπαχα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά. Επιπλέον, αυτές οι τροφές περιέχουν άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο, τα οποία υποστηρίζουν τη βέλτιστη απορρόφηση.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους, οι σπόροι κολοκύθας και το σουσάμι, δεν είναι μόνο πλούσιοι σε σίδηρο αλλά παρέχουν σύνθετα θρεπτικά  συστατικά. Περιέχουν φυτικές ενώσεις που μπορούν να αναστείλουν την απορρόφηση του σιδήρου. Για να ελαχιστοποιηθεί αυτό το αποτέλεσμα, το μούλιασμα ή το ψήσιμο των ξηρών καρπών και των σπόρων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιεκτικότητας σε φυτικά άλατα. Επιπλέον, ο συνδυασμός τους με φρούτα ή λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει καλύτερα την απορρόφηση του.

Πηγή: https://www-aware-app.

Photo credits: pexels.com@fotios-photos

You may also like