ΒΑΡΑΚΙΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΩΝ: ΘΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΣ;

Εμείς σου δίνουμε μερικούς λόγους για το “ναι”!

               Το να “στήσεις” το δικό σου γυμναστήριο στο σπίτι με τον εξοπλισμό που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου είναι πλέον ευκολότερο από όσο πιστεύουμε. Άλλωστε, δε χρειάζεται να έχουμε έναν ογκώδη κι ακριβό διάδρομο στο σαλόνι ή ένα τελευταίας τεχνολογίας ελλειπτικό μηχάνημα – για αυτά, αρκεί και μία βασική συνδρομή στο γυμναστήριο της γειτονιάς. Βαράκια, μπάλες γυμναστικής, λάστιχα αντίστασης είναι μόνο μερικά από τα εργαλεία στα οποία μπορείς να επενδύσεις χωρίς δεύτερη σκέψη – άλλωστε είναι και budgetfriendly. Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται και τα βαράκια αστραγάλων.

               Τα βαράκια αστραγάλων, όπως μαρτυρούν και το όνομά τους, είναι ειδικά προσαρμοσμένα βαράκια. Έχουν ως στόχο την αύξηση της αντίστασης στη γυμναστική μας. Αλλά ας τα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, τι λέτε;

Πώς μπορούν να μας βοηθήσουν τα βαράκια;

               01 Είναι εύχρηστα.

Εκτός του ότι δεν πιάνουν πολύ χώρο για να τα αποθηκεύσεις ή του ότι μπορείς να τα πάρεις παντού μαζί σου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε στο καθημερινό σου περπάτημα είτε στη yoga και τις body weight ασκήσεις σου. Κι όλα αυτά προσφέρουν μία επιπλέον ευελιξία στο να προσαρμόσεις τη γυμναστική σου.

               02 Βοηθούν στο να επικεντρωθείς σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες.

Εφόσον χρησιμοποιούνται σωστά, τα βαράκια αστραγάλων μπορούν να σε βοηθήσουν να κινητοποιήσεις μύες που πιθανώς είναι περισσότερο ανενεργοί. Για παράδειγμα, αν περνάς πολλές ώρες καθισμένος μπροστά σε υπολογιστή, μπορείς να εστιάσεις ευκολότερα στους γλουτιαίους. Ακόμη, τα βαράκια μπορούν να συμβάλλουν στη στάση του σώματος στη διάρκεια εκτέλεσης κάποιων ασκήσεων.

               03 Αυξάνεται η οστική πυκνότητα.

Η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε αυτό το κομμάτι στα πλαίσια των ασκήσεων ενδυνάμωσης κι αντίστασης. Μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπόρωσης, ειδικά στις γυναίκες. Αλλά τα οφέλη είναι υπαρκτά ακόμη και αν χρησιμοποιούμε τα βαράκια κατά το περπάτημά μας.

               04 Προσφέρουν περισσότερο εύρος κίνησης από τα κλασσικά βαράκια.

Ειδικά για ασκήσεις που εστιάζουν στους γοφούς (όπου ρόλο παίζει κι η ενδυνάμωση των αρθρώσεων στην περιοχή) μας επιτρέπουν να κινηθούμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, επιτυγχάνοντας και πιο εύκολες περιστροφές.

               Πώς να επιλέξω τα σωστά βαράκια και πώς να τα χρησιμοποιήσω σωστά;

               Το πρώτο απαραίτητο βήμα είναι να μιλήσεις για το θέμα τόσο με το γιατρό σου όσο και με έναν επαγγελματία γυμναστή. Είναι σημαντικό για να πάρεις το “ΟΚ” και για να δημιουργήσετε μαζί ένα πρώτο πλάνο χρήσης. Από εκεί κι ύστερα, η επιλογή γίνεται βάσει των ασκήσεων για τα οποία θα τα χρησιμοποιήσεις. Για παράδειγμα, για περπάτημα θέλεις ένα ελαφρύ σετ που δε θα ζυγίζει πάνω από 2 κιλά, βεβαίως όταν φτάσουμε στο σημείο όπου έχουμε συνηθίσει τη χρήση τους.

Εξυπακούεται πως το βάρος τους πρέπει να αυξάνεται σταδιακά ώστε να προσαρμοζόμαστε στην παρουσία τους στην προπόνησή μας. Αυτό σημαίνει πως καλό είναι να ξεκινήσουμε με βαράκια όχι βαρύτερα από μισό κιλό… Ενώ ακόμη μπορούμε να ξεκινήσουμε να τα χρησιμοποιούμε σε ασκήσεις ήπιας δραστηριότητας όπως pilates.

Η χρήση βαρών αστραγάλων είναι ιδανική σε ασκήσεις που περιλαμβάνουν εκτάσεις των ποδιών, όπως τα donkey kicks. Βεβαίως κάθε κίνηση πρέπει να είναι ελεγχόμενη ώστε α έχουμε το έλεγχο του βάρους.

Τα βαράκια αστραγάλων είναι ένα ιδανικό low maintenance αξεσουάρ που μπορεί να εμπλουτίσει τη σωματική μας άσκηση και να την κάνει ακόμη πιο αποτελεσματική – από εμάς είναι “ναι”!

Πηγή: Shape

Featured image: unsplash.com/@c_reel

You may also like