Διπλάσιος ο κίνδυνος εμφάνισης γενετικών προβλημάτων σε γάμους εξαδέλφων

marriage between cousinsΟ γάμος μεταξύ πρώτων εξαδέλφων διπλασιάζει τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με γενετικά ελαττώματα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Λιντς και Μπράντφορντ, με επικεφαλής τους καθηγητές Έαμον Σέρινταν και Νιλ Σμολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν τη γέννηση 13.500 μωρών, μεταξύ των οποίων πολλά ήσαν από μέλη της πακιστανικής κοινότητας της Βρετανίας, όπου είναι οι συνηθισμένοι οι γάμοι ανάμεσα σε ξαδέρφια και στην οποία τα μωρά γεννιούνται με περισσότερες ενωμαλίες από τον μέσο όρο του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το έθιμο του γάμου μεταξύ πρώτων εξαδέλφων αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για τις εκ γενετής ανωμαλίες στα μωρά των Πακιστανών, καθώς ευθύνεται σχεδόν για το ένα τρίτο (31%) από αυτές. Ο κίνδυνος γέννησης μωρού με σοβαρή βλάβη στην καρδιά ή στο νευρικό σύστημα, κάτι που μπορεί να επιφέρει τον πρόωρο θάνατο, είναι μεν μικρός σε απόλυτους αριθμούς, όμως είναι διπλάσιος (6%) σε σχέση με τον γενικό πακιστανικό πληθυσμό (3%).

marriageΑλλά και στον βρετανικό πληθυσμό, όπως έδειξε η έρευνα, ο κίνδυνος εκ γενετής ανωμαλιών στο μωρό διπλασιάζεται σε γάμους μεταξύ συγγενών, από 2% σε 4% για τις μητέρες άνω των 34 ετών.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως με τη σωστή πληροφόρηση των ανθρώπων ο κίνδυνος αυτός πρέπει να αποφευχθεί, αν και αναγνώρισαν ότι όταν υπάρχει μια καθιερωμένη πρακτική (όπως στην πακιστανική κοινότητα) είναι δύσκολο να ξεριζωθεί.

Πηγή: AΠE-MΠΕ, Καθημερινή

You may also like