ΉΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ… ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΩΣΕΩΝ;

Ένας mini οδηγός “επιβίωσης”!

               Έπειτα από εννέα μήνες που απολάμβανες το μωρό σου 24/7, ήρθε η ώρα της (σκληρής) αλήθειας: η επιστροφή στη δουλειά. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να λείπεις για ώρες από το σπίτι – αν δεν είσαι από τις πιο “τυχερές” δουλεύοντας από το σπίτι, όμως και σ’ αυτήν την περίπτωση, καλείσαι να είσαι έτοιμη για την εργάσιμη. Ως επί το πλείστο, στην ελληνική οικογένεια έχουμε τις μαγικές “νταντάδες” aka τη γιαγιά και τον παππού για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Όταν όμως αυτό δεν υφίσταται ως λύση, η εναλλακτική λέγεται “βρεφονηπιακός σταθμός”.

               Και πέρα από την αγωνία του πώς θα εγκλιματιστεί το παιδί μας και πόσο γρήγορα, έρχεται η άλλη λαχτάρα: εκείνη που σου λέει πως συχνά πυκνά το παιδί θα ταλαιπωρείται από κάποια ίωση που θα “τσιμπήσει” από τον παιδικό σταθμό. Προσωπικά, πολλοί μας είπαν να προετοιμαστούμε ψυχολογικά για το τι έπεται, καθώς “ό,τι μικρόβιο κυκλοφορεί, θα σου το φέρει σπίτι”. Εμείς είμαστε ακόμη στην αρχή με ένα κρύωμα, αλλά φαντάζομαι πως πολλές μαμάδες σκέφτονται όπως κι εγώ τι άλλο μας επιφυλάσσει το μέλλον!

               Τι να περιμένουμε, λοιπόν;

               Το πιο “κλασσικό” νόσημα που μπορεί να κολλήσει το παιδί μας από το βρεφονηπιακό σταθμό είναι το κοινό κρυολόγημα, ιδιαίτερα σύνηθες για βρέφη και νήπια. Σε αυτήν την περίπτωση, αν το παιδί έχει μόνο καταρροή, δεν είναι απαραίτητο να μείνει σπίτι – εκτός αν το πρωτόκολλο του βρεφονηπιακού ορίζει αλλιώς. Αντίθετα, μπορείτε να ζητήσετε από το προσωπικό να έχει έτοιμα χαρτομάντηλα (be a good sport, βάλε ένα πακετάκι επιπλέον στην τσαντούλα του παιδιού!) κι ενημερώστε τους πως ίσως να ζητάει λίγο περισσότερες αγκαλίτσες.

               Από εκεί κι έπειτα υπάρχουν τα μεταδοτικά νοσήματα, όπως η γρίπη, η ανεμοβλογιά, η επιπεφυκίτιδα αλλά και (the horror!) η γαστρεντερίτιδα. Βεβαίως σε αυτές τις περιπτώσεις, κρατάμε το παιδί σπίτι ώστε να περιορίσουμε τη μετάδοση στα άλλα παιδάκια (again: be a good sport!), ενημερώνουμε τον βρεφονηπιακό σταθμό και φροντίζουμε να εξετάσει το παιδί ο γιατρός μας ώστε να δώσει πιθανώς κάποιο θεραπευτικό σχήμα. Στο μεταξύ, εφαρμόζουμε καλή υγιεινή των χεριών, ιδίως μετά την αλλαγή πάνας, την τουαλέτα και την προετοιμασία φαγητού, αλλά κι αφότου καθαρίζουμε τη μυτούλα του παιδιού.

               Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών στις εγκαταστάσεις τους και το προσωπικό θα μπορεί να μας καθοδηγήσει αναλόγως για το αν και για πόσες μέρες το παιδί πρέπει να παραμείνει στο σπίτι.

               Σαφώς, κανένας γονιός δε θέλει να βλέπει το παιδάκι του να ταλαιπωρείται από κάποια ίωση, αλλά συνήθως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Επίσης, αν και μπορεί να αρρωσταίνει συχνά όσο είναι μικρό, το ανοσοποιητικό του θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να ασθενεί λιγότερο συχνά όσο μεγαλώνει. Μάλιστα, σε μία έρευνα διαπιστώθηκε πως η παρουσία του παιδιού στο βρεφονηπιακό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του άσθματος σε παιδάκια προσχολικής ηλικίας.

               Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει με την υγεία του παιδιού σας, μη διστάζετε να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

               Πηγή: Baby Centre

Featured image: freepik.com/@krakenimagescom

You may also like