Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Το σώμα μας αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από νερό. Για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας είναι απαραίτητο το νερό. Το γαστρεντερικό, το ουροποιητικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζονται νερό για να επιτελέσουν σωστά τις λειτουργίες τους. Επιπλέον, και  το δέρμα μας για να διατηρήσει τη λάμψη του και να ενυδατωθεί σωστά θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά αρκετό νερό. Το νερό είναι απαραίτητο για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών του σώματος, μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα ή ακόμη και ασθένεια.

Για τα παιδιά η κατανάλωση νερού είναι ακόμη πιο απαραίτητη και επιτακτική απ’ ότι στους ενήλικες. Τα παιδιά λόγω της υπερδραστηριότητά τους, αφυδατώνονται πολύ πιο εύκολα. Επιπλέον, πολύ συχνά λόγω της ενασχόλησής τους με το παιχνίδι ξεχνούν να πιουν νερό, με αποτέλεσμα όταν θα το αποζητήσουν να έχει ήδη αφυδατωθεί ο οργανισμός τους.

Πόσο νερό χρειάζεται το παιδί σε κάθε ηλικία;
  • 0-6 μηνών: Κατά το διάστημα αυτό το βρέφος καλύπτει τις ανάγκες του σε νερό από το μητρικό γάλα ή το γάλα σε σκόνη. Η ενυδάτωση είναι πλήρης και άμεση και δεν χρειάζεται κατανάλωση τσαγιού ή χαμομηλιού. Ένα νεογέννητο βρέφος χρειάζεται 150 ml ανά κιλό σωματικού βάρους.
  • 6 μηνών και άνω: Για τα μωρά από 6 μηνών και άνω είναι απαραίτητη η κατανάλωση 120 ml νερού ανά κιλό. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορούν να πίνουν επιπλέον γάλα, τσάι και χυμό.
  • Μεγαλύτερα παιδιά: Για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας συνιστάται η κατανάλωση 1200-1600 ml νερού την ημέρα για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες τους σε υγρά.

Το νερό και η έλλειψή του οδηγούν σε διαταραχές στο πεπτικό σύστημα και κυρίως, σε δυσκοιλιότητα. Το πρόβλημα αυτό απαντάται και στα παιδιά.

Είναι σημαντικό να προλάβουμε το παιδί πριν διψάσει. Αν ένα παιδί φτάσει στο σημείο να διψάει, τότε αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη αφυδατωθεί. Καλό είναι σε παιδιά από 6 μηνών και άνω να υπενθυμίζουμε συχνά ότι πρέπει να πίνουν νερό.

Επίσης, θα πρέπει τα παιδιά έχουν πάντα μαζί τους στο σχολείο ένα μπουκάλι νερό και να πίνουν συχνά, ενώ και κατά τις αθλητικές τους δραστηριότητες απαιτείται η τακτική ενυδάτωσή τους. Η κατανάλωση νερού πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για τα παιδιά. Θα ήταν πολύ αποτελεσματικό αν ήξεραν ποιες είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισμό, ώστε να μπορούν να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους με μεγαλύτερη ευκολία.

Featured image: unsplash.com/@lishakov

You may also like