Εκπτώσεις : Τι να προσέχουμε ως καταναλωτές και tips για έξυπνες αγορές

200367f1701eafe455d90252472e76cdΕπιτέλους, εκπτώσεις! Μπορεί, κάποιοι από εμάς, λόγω κρίσης και απουσίας… δώρου να στερηθήκαμε τις αγορές μας για την περίοδο των γιορτών, αλλά τώρα ήρθε η ευκαιρία να αγοράσουμε τα αγαπημένα μας κομμάτια σε χαμηλές τιμές. Άλλωστε ο χειμώνας ακόμη καλά κρατεί και τα χειμερινά κομμάτια θα προλάβουν να κάνουν απόσβεση!

Ατύπως, τα εμπορικά καταστήματα ήδη πωλούν με έκπτωση τα προϊόντα τους. Ωστόσο, πριν κι εσείς-όπως κι εμείς- σπεύσετε στην αγορά, είναι καλό να είστε ενημερωμένοι για τα δικαιώματά σας ως καταναλωτές, προκειμένου να προβείτε σε σωστές αγορές και να μην πέσετε θύματα του marketing. Αυτό το έργο αναλαμβάνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

  • Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σαιζόν, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές, η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αφορά είδη παρωχημένης εποχής. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τις μεγάλες εκπτώσεις.
  • Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικού είδους, μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς, εξαιτίας του συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή, πριν την αγορά, με ανάλογη πινακίδα.
  • Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
  • Δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις. Οι ωραιοποιημένες εικόνες των εμπορευμάτων μπορούν να μας εξαπατήσουν.
  •  Θα αποβεί πολύ χρήσιμο, εάν, πριν τις εκπτώσεις, επισκεφθούμε την αγορά, για να δούμε τις τιμές πριν την έκπτωση και να επισημάνουμε τα είδη που ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών, πριν και μετά την έκπτωση, καθώς και τη βεβαιότητα ότι το ποσό που αναγράφεται, ως τιμή, πριν την έκπτωση, είναι πραγματικό.
  • Πριν ξεκινήσουμε για ψώνια πρέπει να προγραμματίσουμε τις αγορές μας, σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες, για να μην πέσουμε θύματα της υπερκατανάλωσης. Όσο φθηνό και αν είναι κάτι, όταν δεν το χρειαζόμαστε, είναι περιττό και δεν έχουμε κανένα όφελος, από την αγορά του.
  • 50bff0d20c206ccb8e3b80841ab5f7d7 Αν αγοράζουμε προϊόντα, χρησιμοποιώντας δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους που διέπουν αυτή τη συναλλαγή.
  • Απαιτούμε απόδειξη πληρωμής για κάθε αγορά μας. Μην ξεχνάμε ότι η απόδειξη είναι απαραίτητη, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, στο προϊόν που αγοράσαμε.
  • Πρέπει να ελέγχουμε την ποιότητα και την προέλευση του είδους, που αγοράζουμε. Σύμφωνα με το ν. 2251/94 άρθρο 1, ο πωλητής οφείλει να παρέχει κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν που επιθυμούμε να αγοράσουμε.
  •  Πρέπει να αποφεύγουμε το συνωστισμό και τις ώρες αιχμής. Ανάμεσα στον πολύ κόσμο υπάρχουν και μερικοί που σκοπεύουν να “ελαφρύνουν” το δικό μας πορτοφόλι.

Οι χειμερινές εκπτώσεις κάνουν πρεμιέρα ΣΗΜΕΡΑ και τελειώνουν στο τέλος του Φλεβάρη.

Καλά ψώνια!

You may also like