Νερό βρύσης ή εμφιαλωμένο;

ba03f0a32cbb0ccb98037103033104b8Είναι γνωστό ότι το νερό είναι πολύτιμο για τον οργανισμό μας, αφού διατηρεί σε φόρμα τις ζωτικές λειτουργίες, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και μας βοηθά να είμαστε ενυδατωμένοι και γεμάτοι ενέργεια. Ωστόσο, πολλοί από εμάς κατά καιρούς έχουμε αναρωτηθεί κατά πόσο το νερό της βρύσης είναι πρώτης ποιότητας και αν θα πρέπει να επιλέγουμε το εμφιαλωμένο. Τι ισχύει τελικά;

Πολλοί πιστεύουν ότι λόγω του ότι το εμφιαλωμένο νερό περνάει από μια διαδικασία φιλτραρίσματος που βελτιώνει τη γεύση, το χρώμα και την οσμή, είναι πιο υγιεινό. Είναι γεγονός ότι αυτό το φιλτράρισμα εξαφανίζει πιθανά μολυσματικά στοιχεία όπως είναι τα παράσιτα, υποπροϊόντα χλωρίου και επιβλαβή μέταλλα. Στη πραγματικότητα, ωστόσο, όπως επισημαίνει η Katherine Patton, πιστοποιημένη αθλητική διατροφολόγος, «μπορεί τα φίλτρα να μειώνουν την έκθεση σε επιβλαβή στοιχεία αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι καλύτερο για την γενική υγεία μας».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μάλιστα, το νερό της βρύσης καθαρίζεται από σωματίδια, χημικά και βακτήρια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας προστίθεται χλώριο ως απολυμαντικό αλλά και φθοριούχο αλάτι για την καλύτερη υγεία των δοντιών (αν και κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η ουσία κάνει περισσότερο κακό παρά καλό).

Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το νερό της βρύσης είναι ασφαλές αφού-τουλάχιστον υποτίθεται ότι-υφίσταται την απαραίτητη για τη δημόσια υγεία επεξεργασία. Ωστόσο, αρκετά συχνά τα δίκτυα της ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένα και οι αγωγοί του νερού μπορεί να μεταφέρουν επιβλαβή στοιχεία (τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα παιδιά και τις εγκύους). Αν, λοιπόν, αμφιβάλλετε για την ποιότητα του νερού που τρέχει στη βρύση του σπιτιού σας, είναι καλό να το εξετάσετε. Η τοποθέτηση φίλτρου είναι μία εξίσου καλή ιδέα.

Water splashing into glassΕμφιαλωμένο-βρύσης σημειώσατε Χ
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Εθνικής Εξυγίανσης των Ηνωμένων Πολιτειών, το εμφιαλωμένο νερό ελέγχεται από τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία έχει θεσπίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις ποιότητας, παρόμοιες με αυτές που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) για το νερό της βρύσης. Ωστόσο, κανένας από τους δύο φορείς δεν «απαιτεί» από το εμφιαλωμένο ή το νερό βρύσης να είναι 100% απαλλαγμένα από μολυσματικά στοιχεία.

Το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνει ότι μπορεί κάποιοι από εμάς να προτιμούμε το εμφιαλωμένο νερό για λόγους γεύσης ή εύκολης μεταφοράς, αλλά, στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητα πιο καθαρό από το νερό βρύσης.

Πηγή: CNN

You may also like