Οι δερματικές βλάβες από τον ήλιο είναι μη αναστρέψιμες

Είτε καήκατε κατά λάθος από τον ήλιο μερικές φορές, όσο ήσασταν μικροί, είτε λατρεύετε τον ήλιο αργότερα ως ενήλικες, οι βλάβες που έχει υποστεί το δέρμα μας, λειτουργούν αθροιστικά μέσα στα χρόνια. Η ζημιά από τον ήλιο μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές, όπως ρυτίδες, πανάδες αλλά και περισσότερο απειλητικές για τη ζωή μας όπως ο καρκίνος του δέρματος. Και, ακόμη και αν έχετε κάνει τελικά το αντηλιακό καθημερινή σας συνήθεια, η απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο στην οποία υποβάλατε το δέρμα σας όταν ήσαστε νεότερος μπορεί να εμφανιστεί στην επιδερμίδα σας σήμερα.

Και ενώ δεν μπορούμε πραγματικά να γυρίσουμε πίσω το χρόνο για να διορθώσουμε τα λάθη που κάναμε στα νιάτα μας, πόσο εφικτό είναι να αντιστρέψουμε τα σημάδια του ήλιου που εμφανίζονται πάνω μας; Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Σημάδια όπως πανάδες και ρυτίδες μπορούν να διορθωθούν σχετικά εύκολα, χάρη στην πληθώρα των προϊόντων που υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά και χάρη στα μηχανήματα των δερματολόγων που μπορούν να κάνουν θαύματα.

Όμως, πολλές ζημιές ξεπερνούν την επιφάνεια του δέρματος και δυστυχώς, είναι αδύνατον να αντιστραφούν όσο φρέσκο και νεανικό και αν δείχνει το δέρμα μας εξωτερικά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το να τηρούμε ένα πρόγραμμα σωστής αντηλιακής προστασίας από όταν είμαστε παιδιά μέχρι και την ενηλικίωσή μας, είναι υψίστης σημασίας. Για τις ηλιακές ζημιές τις οποίες δεν μπορείτε να δείτε, φροντίστε να επισκέπτεστε ετησίως, έναν δερματολόγο για έναν έλεγχο της επιδερμίδας σας, ο οποίος και ξεκινάει από το τριχωτό της κεφαλής και φτάνει μέχρι και τα πέλματα. Όταν πρόκειται για καρκίνους του δέρματος όπως το μελάνωμα, η έγκαιρη διάγνωση είναι το χρυσό κλειδί.

Τώρα όσον αφορά στην αισθητική ζημιά που προκύπτει από τον ήλιο, γνωρίζουμε πολύ καλά πως η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες. Οπότε εντάξτε το SPF σε όλα τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε. Εάν μπορούσαμε να δώσουμε ένα μήνυμα στους εφήβους και στους 20+, θα ήταν η ανεξάντλητη χρήση αντηλιακού.  Αυτός είναι ο απόλυτος και ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η ζημιά από τον ήλιο, η οποία δεν γιατρεύεται. Άλλα μέτρα είναι να φοράμε καπέλο, να αναζητάμε τη σκιά τόσο στη παραλία όσο και στη πόλη και να καλύπτουμε, όσο μπορούμε, το δέρμα μας από την άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία.

You may also like