Πρόταση για dvd: “Doctor Strange”

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Άλλο ένα όμορφο φθινοπωρινό σαββατοκύριακο φτάνει στο τέλος του κι ελπίζω να σας βρίσκω ευχαριστημένους να χαλαρώνετε στο σπίτι και να ετοιμάζεστε για την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο. Καθώς είμαι σε mode MCU (Marvel Cinematic Universe, δεν πιστεύω να μου είστε αδιάβαστοι!) είπα να θυμηθούμε (ή και να γνωρίσουμε κάποιοι) το μεγαλύτερο μάγο της Marvel Comics!

Ο Dr. Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) είναι ο καλύτερος στο αντικείμενό του, αυτό της νευροχειρουργικής. Αυτή του η πρωτιά, όμως, σπιλώνεται από τον εγωισμό του και την αλαζονεία του – ποιον ήρωα της Marvel μου θυμίζει, ποιον… Μέχρι τη στιγμή που ένα ατύχημα θα του στερήσει τη δυνατότητα να χειρουργεί και θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα προκειμένου να θεραπευτεί. Η τελευταία του ελπίδα βρίσκεται στο Kamar-Taj, όπου θα γνωρίσει την Αρχαία (Tilda Swinton). Γι να έρθει η πολυπόθητη θεραπεία, όμως, πρέπει ο Strange να ανοίξει τους ορίζοντές του και να αναγνωρίσει τις άπειρες δυνατότητες του σύμπαντος. Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος ελλοχεύει, καθώς ο Kaecilius (Mads Mikkelsen), πρώην μαθητής της Αρχαίας, αναζητά την υπεροχή μέσω σκοτεινών δρόμων. Οπότε ο Stephen Strange καλείται να αντιληφθεί πως ο κόσμος χρειάζεται τη βοήθειά του και τη δύναμη του…

Η ταινία “Doctor Strange” εμπνέεται από τους χαρακτήρες που εμπνεύστηκαν οι Stan Lee και Steve Ditko για τη Marvel Comics κι αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά ταινία της Τρίτης Φάσης του δημοφιλούς πια Marvel Cinematic Universe, το οποίο εκτείνεται σε σινεμά, τηλεόραση και φυσικά comic books. Το σενάριο είναι των John Spaihts (“Passengers”, 2016), C. Robert Cargill και Scott Derrickson (“The Exorcism of Emily Rose”, 2005). Ο τρίτος αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της ταινίας, όπως έκανε και για τον “Εξορκισμό της Emily Rose”.
Αν μέχρι τώρα δεν έχετε εξοικειωθεί με το concept του MCU ακόμη και τώρα, η origin story του Doctor Strange είναι ένα πολύ καλό εφαλτήριο – μην ανησυχείτε, δε θα μπερδευτείτε αν μετά αποφασίσετε να πιάσετε όλη τη σειρά ταινιών από την αρχή! Κι αν σας άρεσε το “Inception” του Christopher Nolan, τότε η γνωριμία του Strange με την απεραντοσύνη του σύμπαντος όχι μόνο δε θα σας φανεί περίεργη, αλλά θα την απολαύσετε. Πλοκή που κυλάει γρήγορα, ισορροπία δράσης με χιούμορ (“The Wi-Fi password. We’re not savages.”; Το θυμάμαι κι αλλάζω συκώτι από το γέλιο!) κι εντυπωσιακά εφέ (μιλάμε, άλλωστε, για ταξίδια σε άλλες διαστάσεις!) είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία της ταινίας που σίγουρα θα κερδίσουν και τον πιο επιφυλακτικό θεατή που (ακόμη; Αλήθεια;) σκέφτεται να αφιερώσει χρόνο στο επιτυχημένο project της Marvel που ξεκίνησε το 2008.

Ατού της ταινίας, φυσικά, είναι το cast που συγκέντρωσε ο Derrickson για να μας συστήσει τον Sorcerer Supreme της Marvel Comics. Η επιλογή της Tilda Swinton αντί για έναν ηθοποιό που θα ταιριάζει με τον Αρχαίο των comic books δεν προβληματίζει, αλλά αντίθετα αναδεικνύει τις δυνατότητές της ως ηθοποιού σε ένα ρόλο που θεωρείτο (μέχρι τώρα) αμιγώς ανδρικός κι ο Mads Mikkelsen είναι ένας Marvel villain που… σέβεται τον εαυτό του! Την παράσταση, φυσικά, κλέβει ο αγαπημένος μας Βρετανός Benedict Cumberbatch. Ναι, τον έχουμε συνηθίσει σε ρόλους εγωκεντρικούς (ενδεικτικά θα αναφέρω το ρόλο του Sherlock Holmes) αλλά ευφυέστατους. Ο Cumberbatch, όμως, καταφέρνει να ξεδιπλώσει κάθε χαρακτήρα που υποδύεται με τέτοιο τρόπο που ο θεατής να αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον Sorcerer Supreme των comic books. Ο χαρακτήρας του Strange βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι όπου πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε όσα ήδη ξέρει και σε όσα (παραπάνω) μπορεί να επιτύχει. Επίσης καλείται να διαλέξει ανάμεσα στην προσωπική του ευημερία (κι άρα να συνεχίσει να είναι ένας εγωίσταρος!) και σε αυτό που λέμε “κοινό καλό”, όσοκλισέ κι αν ακούγεται. Ο Cumberbatch αντιλαμβάνεται αυτό του το δίλημμα και δεν αντιμετωπίζει τον ήρωά του σα χαρακτήρα μίας popcorn flick, αλλά σαν μία περσόνα που μπορεί να εκδηλώσει αναπάντεχες πτυχές, κι αυτό είναι που κάνει και στη μεγάλη οθόνη.
Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Α, και μη βιαστείτε να σταματήσετε την ταινία μόλις πέσουν τα credits, σίγουρα δε θα θέλατε να χάσετε τη mid-credits, αλλά ούτε την post-credits scene!

Πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor, Mads Mikkelsen, Benedict Wong, Benjamin Bratt κ.α.

You may also like