Πρόταση για dvd: “Stand By Me”

Stand By Me 5Καλοκαίρι δε σημαίνει μόνο βουτιές στη θάλασσα, cocktails στην ακροθαλασσιά ή συντροφιές στην αμμουδιά γύρω από μία φωτιά. Αν είναι κάτι που θα μπορούσε να είναι σίγουρα συνυφασμένο με το καλοκαίρι, είναι η αίσθηση της απόδρασης και της περιπέτειας. Μια τέτοια ταινία είναι και το «Stand By Me».

Με αφορμή το θάνατο ενός παιδικού του φίλου, ο συγγραφέας Gordie Lachance (Richard Dreyfuss) ανατρέχει πίσω στο 1959, όταν εκείνος ήταν δώδεκα ετών (Wil Wheaton). Εκείνο το καλοκαίρι ο Gordie αποφασίζει μαζί με τους τρεις φίλους τους, τον Chris (River Phoenix), τον Teddy (Corey Feldman) και τον Vern (Jerry O’Connell) να φύγουν κρυφά από τα σπίτια τους για να βρουν το πτώμα ενός αγοριού που αγνοείται. Ακολουθώντας στις γραμμές του τραίνου προκειμένου να φτάσουν στην περιοχή όπου υπολογίζουν πως θα το βρουν και με μόνο τους οδηγό την περιέργεια και την έξαψη της ηλικίας, τα τέσσερα παιδιά θα ζήσουν μία περιπέτεια μέσω της οποίας θα μάθουν πως είναι να είσαι εκεί για το φίλο σου, όσο «περίεργος» κι αν είναι αυτός.

Stand By Me 4Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο του Stephen King «The Body» και τη μετατροπή του σεναρίου για τη μεγάλη οθόνη ανέλαβαν οι Raynold Gideon και Bruce A. Evans (και οι δύο υπογράφουν το «Mr. Brooks»). Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι δια χειρός Rob Reiner («Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλυ», «Ζήτημα Τιμής», «The Bucket List»).

Το «Stand By Me» είναι μία ταινία που σίγουρα όλοι έχουμε δει τουλάχιστον μία φορά. Αυτό δε σημαίνει όμως, πως δε σε προκαλεί να τη βλέπεις ξανά και ξανά. Οι τέσσερις χαρακτήρες της είναι παιδιά από προβληματικές οικογένειες – κάθε μία για τους δικούς της λόγους. Και τα τέσσερα παιδιά φοβούνται πως το μέλλον τους θα είναι μάλλον δυσοίωνο. Κι οι τέσσερις, όμως, ανακαλύπτουν για το τι είναι τελικά ικανοί, ωριμάζουν μέσα από τις καταστάσεις που ζουν και διαπιστώνουν πως είναι πολύ πιο δυνατοί απ’ όσο ίσως νομίζουν όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τα ιδεώδη τους. Κι επιπλέον, είναι μία ιστορία για την αληθινή φιλία, η οποία ζει πάντα, ακόμη κι αν η παρέα «έσπασε» με την πάροδο των χρόνων. Κι όλα αυτά να γίνονται αφότου λύσουν απορίες όπως αν ο Mickey Mouse θα νικούσε το Superman σε μία μάχη ή για το τι στην ευχή είναι ο Goofy!

Στο καστ πιστεύω πως κυριαρχούν ο Wil Wheaton (ναι, ναι, η νέμεσις του Sheldon Cooper!) και ο μακαρίτης River Phoenix. Ειδικά βλέποντας τον τελευταίο, δε μπορώ να μην πως στεναχωρήθηκα που έφυγε τόσο νωρίς και τόσο άδοξα το 1993, καθώς αποδεικνύεται πως το άστρο του θα έπρεπε να εξακολουθεί να λάμπει. Φυσικά δεν περνά απαρατήρητος κι ο Kiefer Sutherland σε ρόλο – τι άλλο; – badass ταραχοποιού, πολλά χρόνια προτού γίνει πλέον ο Jack Bauer του «24»!

Πρωταγωνιστούν: Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O’Connell, Kiefer Sutherland, Richard Dreyfuss, John Cusack κ.α.

You may also like