Πρόταση για dvd: The Imitation Game

The Imitation Game 1Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Άλλο ένα βράδυ Κυριακής έφτασε και μία ταινία στο σπίτι φαίνεται να είναι το ιδανικό φινάλε για ένα όμορφο (ελπίζω) σαββατοκύριακο. Με αφορμή και την πρόσφατη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Oscars, σκέφτηκα να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να μπαίνουμε στο κλίμα. Γι’ απόψε, λοιπόν, σας έχω μία ταινία που κέντρισε το ενδιαφέρον για την περσινή «κούρσα».
Αγγλία, 1939: η χώρα εμπλέκεται στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι ο μαθηματικός Alan Turing (Benedict Cumberbatch) είναι ένας από τους ευφυέστερους μαθηματικούς που στρατολογούνται προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που ανταλλάσσουν οι Ναζί με τη βοήθεια της μηχανής με το όνομα Enigma. Στην αρχή κι εξαιτίας του απόμακρου χαρακτήρα του Turing, τα πράγματα μοιάζουν δύσκολα κι η συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας μοιάζει αδύνατη. Όσο, όμως, περνά ο καιρός, τόσο πεισμώνει ο Turing για να ολοκληρώσει τη δική του μηχανή, η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς του θα είναι η λύση στα προβλήματά τους. Κι όσο περνά ο καιρός, χτίζεται κι η εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι συνάδελφοί του. Και κάπως έτσι μαθαίνουμε την πραγματική ιστορία του ανθρώπου που πολλοί υποστηρίζουν πως κατάφερε να περιορίσει κατά περίπου δύο χρόνια τη διάρκεια ενός από τους πιο σκληρούς πολέμους της παγκόσμιας ιστορίας.

Η ταινία «Το Παιχνίδι Της Μίμησης» βασίζεται στο βιβλίο του Andrew Hodges «Alan Turing: The Enigma», με τον Graham Moore να υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία να αναλαμβάνει ο Νορβηγός Morten Tyldum («Headhunters»). Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του μαθηματικού Alan Turing, στον οποίο αποδίδεται η εφεύρεση των μηχανών Turing, οι οποίες για πολλούς θεωρούνται οι πρόγονοι των σημερινών υπολογιστών.
The Imitation Game 5Αυτό που είναι κάνει ενδιαφέρουσα την ταινία δεν είναι απλά η απεικόνιση της συμβολής του Turing στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά κυρίως η σκιαγράφηση ενός πραγματικά πολύπλοκου χαρακτήρα. Η ανάγκη του Turing να λύσει τον πιο δύσκολο γρίφο της ζωής του, ο αγώνας του για να το καταφέρει, ενώ παράλληλα πρέπει – θέλοντας και μη – να κλείσει απ’έξω όλους τους ανθρώπους που μπορεί να του δείξουν ακόμη κι ένα ψήγμα ενδιαφέροντος, η αναγνώριση της δουλειάς του κι η εν συνεχεία ατιμωτική απαξίωση… Όλα αυτά συνθέτουν ένα αξιοπρόσεκτο παζλ κι η ταινία του Tyldum σε κάνει να μη θες να χάσεις ούτε μία λεπτομέρεια. Ακόμη κι όταν «μπαίνουν στο παιχνίδι» δύσκολοι για όσους δεν έχουν τέτοια γνώση των μαθηματικών όροι, το ενδιαφέρον το θεατή για την ιστορία του Alan Turing δε χάνεται. Και με τη σωστή κι έγκαιρη χρήση των flash backs στη ζωή του Turing (τα οποία flash backs σε γενικές γραμμές για κάποιους είναι «ζόρικη» υπόθεση στην εξέλιξη μίας ταινίας), το παζλ αυτό μοιάζει να ολοκληρώνεται κάπως πιο εύκολα.

Όσο για τον πρωταγωνιστή; Ο Benedict Cumberbatch «αποδεσμεύεται» από το χαρακτήρα του τηλεοπτικού Sherlock Holmes, αλλά αυτό δε μοιάζει να τον δυσκολεύει. Είναι, άραγε, το γεγονός πως η περσόνα του Turing είναι εξίσου αινιγματική με του Holmes; Μπορεί να είναι ΚΑΙ αυτό, αλλά εκεί είναι που καταφέρνει ένας καλός ηθοποιός να ανταπεξέλθει. Να γίνει ένα με έναν χαρακτήρα που για πολλούς θα μπορούσε να κριθεί ακόμη κι ως αντιπαθής. Να μπορεί να μεταφέρει στο θεατή την αίσθηση πως ακόμη κι ένας φαινομενικά αλαζόνας χαρακτήρας έχει να αντιμετωπίσει τους δικούς του δαίμονες και πως ο μανδύας εγωισμού του Turing τον προστατεύει από την αντίδραση του κόσμου. Ουχί, αδίκως, λοιπόν, ο Cumberbatch έφτασε να διεκδικεί και το Χρυσό Αγαλματίδιο για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο.
The Imitation Game 8Να σημειώσουμε πως η ταινία κέρδισε πέρυσι το Oscar Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, ενώ πέραν της υποψηφιότητας για Cumberbatch ήταν υποψήφια και για τα εξής βραβεία:
Καλύτερης Ταινίας
Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Morten Tyldum)
Καλύτερου Μοντάζ
Καλύτερης Μουσικής (Alexandre Desplat)
Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής
Β’ Γυναικείου Ρόλου (Keira Knightley)
Ας μου επιτραπεί εδώ να πω πως αν κι ικανοποιητική για το ρόλο της (άλλωστε της ταιριάζουν οι ταινίες εποχής), δε νομίζω πως η Keira Knightley ήταν ΤΟΣΟ καλή για υποψήφια…
Αν, λοιπόν, σας αρέσουν οι… δύσκολοι γρίφοι, τότε δεν έχετε παρά να δείτε απόψε το «The Imitation Game». Καλή διασκέδαση!

Πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatcgh, Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear, Mark Strong, Allen Leech, Charles Dance, Matthew Beard κ.α.

You may also like