Πρόταση για dvd: Unbreakable

Το 2017 o M. Night Shyamalan έκανε μία εντυπωσιακή ανάκαμψη με το “Split”, ενώ πριν λίγους μήνες, ακολούθησε το “Glass”, οπότε κι αποκαλύφθηκε πως αυτές οι ταινίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με μία από τις πρώτες του επιτυχίες, Φίλοι μου, με την αποψινή μου πρόταση σας προσκαλώ να μάθουμε αν όντως… υπάρχουν υπερήρωες ανάμεσά μας; Η πρόταση είναι απόλυτα Marvel free, I promise!

               Γυρίζοντας στη Philadelphia έπειτα από μία συνέντευξη για δουλειά, ο David Dunn (Bruce Willis) καταλήγει να είναι ο μοναδικός επιζών του τραίνου στο οποίο επέβαινε. Το πιο αξιοπερίεργο, όμως είναι πως δεν έχει υποστεί την παραμικρή ζημιά – κυριολεκτικά ούτε γρατζουνιά. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά σιγά σιγά θυμάται πως… δεν αρρώστησε ποτέ του. Η είδηση της περιπέτειάς του με το τρένο θα τον οδηγήσει, μέσω μίας μυστηριώδους πρόσκλησης, στην γκαλερί του Elijah Price (Samuel L. Jackson), ενός μελετητή της κουλτούρας των comic books που πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο που καθιστά τα οστά του εξαιρετικά εύθραυστα. Ο Elijah έχει αναπτύξει τη θεωρία πως, εφόσον αυτός έχει γεννηθεί τόσο ευάλωτος στον παραμικρό τραυματισμό, θα υπάρχει κάποιος άλλος στον κόσμο που θα είναι κυριολεκτικά άθραυστος. Τι γίνεται, όμως, όταν δύο αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται;

               Η ταινία “Unbreakable” είναι η δεύτερη ταινία του M. Night Shyamalan σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου, μόλις ένα χρόνο μετά την ανατρεπτική “Έκτη Αίσθηση” που τον έφερε και στα φώτα του Hollywood.

               Η αλήθεια είναι πως από το 2006 και μετά η καριέρα του Shyamalan φαινόταν να απειλείται όταν το “Lady In The Water” κι όσες ταινίες την ακολούθησαν δέχθηκαν αρνητικές κριτικές, ενώ κάποιες απέτυχαν και εισπρακτικά (σημ.: προσωπικά εγώ άρχισα να απογοητεύομαι από το “Signs” κι έπειτα).  Όμως ο “Άφθαρτος” είναι από τα καλύτερα δείγματα δουλειάς του σκηνοθέτη καθώς δημιουργεί ένα (σχεδόν) παράλληλο σύμπαν όπου οι χαρακτήρες που διαβάζουμε στα comic books θα μπορούσαν να υπάρχουν, ακόμη κι αν οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν. Ο Shyamalan μας δίνει μία πρωτόγνωρη σκοπιά του sci-fi είδους κι αυτό συνεχίστηκε το 2017 με το “Split” και το 2018 με το “Glass”. Τέλος, οι Bruce Willis και Samuel L. Jackson, ενώνοντας τις ικανότητές τους, δημιουργούν την ανθρώπινη εκδοχή του yin και του yang, της ανατολίτικης φιλοσοφίας που μας διδάσκει πως το καλό συμπληρώνει το κακό και μαζί είναι μία οντότητα.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και ν’ απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Robin Wright, Spencer Treat Clark, Charlayne Woodard κ.α.

You may also like