Πρώτη βδομάδα στο σχολείο: όλα όσα θα χρειαστεί να κάνουν οι γονείς

Έχετε ήδη αγοράσει τα σχολικά είδη, τα lunchboxes, τα ρούχα που θα χρειαστεί το παιδί για τη νέα του σχολική χρονιά. Όμως η προσαρμογή στη νέα καθημερινότητα δε γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε ώστε η μετάβαση από την καλοκαιρινή ανεμελιά στις σχολικές υποχρεώσεις να γίνει παιχνιδάκι για εσάς και κυρίως για τα παιδιά!

               01 Δημιουργήστε μία “ιεροτελεστία” για όλην την οικογένεια.

Η λήξη των καλοκαιρινών διακοπών κι η επιστροφή στο σχολείο πρέπει να συνοδεύονται από δραστηριότητες που θα χαλαρώσουν τα παιδιά αλλά κι εμάς τους ίδιους. Μπορεί να είναι μία βόλτα στο λούνα παρκ κι έπειτα ένα καλό γεύμα στο σπίτι. Σκεφτείτε το σα μία παράδοση που θα μπορείτε να τηρείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους – ακόμη και πριν τη λήξη των διακοπών των Χριστουγέννων.

               02 Αναγνωρίστε στα παιδιά όλα όσα έμαθαν στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα παιδιά δε διδάσκονται μόνο κατά τις ώρες που βρίσκονται στη σχολική αίθουσα, αλλά και στο σπίτι. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσα καινούρια πράγματα μπορεί να έμαθαν στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ίσως αυτοί οι τρεις μήνες να ήταν μία ευκαιρία να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους ή να αποκτήσουν ένα νέο ενδιαφέρον. Με λίγα λόγια, μέσα σε αυτό το τρίμηνο, το παιδί εξακολουθούσε να μεγαλώνει. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο να συζητήσετε με τα παιδιά αυτήν του την εξέλιξη συζητώντας ή και δημιουργώντας ένα ξεχωριστό αναμνηστικό όπως ένα άλμπουμ ή έναν πίνακα φωτογραφιών.

               03 Αξιοποιήστε τις στιγμές όπου ρωτάτε για τη μέρα τους.

Θα ρωτάτε κάθε μέρα “πώς πήγε το σχολείο”, αυτό εξυπακούεται. Όμως είναι βασικό αυτός ο χρόνος να είναι αφιερωμένος αποκλειστικά σε αυτήν την συζήτηση. Μπορεί να λάβει χώρα την ώρα της προετοιμασίας του φαγητού ή στο αμάξι επιστρέφοντας από το σχολείο. Πράγμα που σημαίνει πως πρωτίστως πρέπει ο,τιδήποτε θα αποσπά την προσοχή τους (κινητά, tablets, τηλεόραση κ.ο.κ.) να είναι απενεργοποιημένο. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να είναι και οι ερωτήσεις στοχευμένες, όπως να μιλήσουν εκτενώς για κάτι νέο πυο αναφέρθηκε στην τάξη ή να μάθετε λεπτομέρειες για το τι έκαναν στα καλλιτεχνικά. Κάθε δραστηριότητα στο σχολείο (από τα μαθηματικά ως την ώρα της μουσικής) έχει τη σημασία του και ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να δώσετε έμφαση στις λεπτομέρειες για μία ουσιαστική συζήτηση.

               04 Επικεντρωθείτε στα θετικά της νέας χρονιάς.

Αλλαγές κι ανησυχίες θα υπάρχουν στην αρχή κάθε χρονιάς. Μπορεί να είναι η ώρα του φαγητού που ίσως δε συμβαδίζει με τις συνήθειες του παιδιού. Μπορεί να είναι ο νέος δάσκαλος που δεν έχει αποκτήσει ακόμη αρκετή διδακτική εμπειρία. Ή μπορεί να σας προβληματίζει ακόημ κι η αίθουσα του παιδιού. Δώστε προσοχή στο τι θα συζητάτε μπροστά στα παιδιά και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο αναφέρεστε σε κάθε ζήτημα. Προτιμήστε να εστιάζετε σε όσα θετικά θεωρείται πως θα ακολουθήσουν τη νέα χρονιά όχι μόνο σε συζητήσεις με τα παιδιά αλλά και με γονείς που θα συναντάτε. Η θετική αντιμετώπιση της νέας καθημερινότητας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο ιδίως στα παιδιά.

               05 Δώστε έμφαση στις κοινωνικές σχέσεις των παιδιών.

Σε κάθε ακαδημαϊκό στάδιο, η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι “κλειδί”. Μην αφοσιώνεστε μόνο σε όσα έγιναν στην τάξη όταν μιλάτε με τα παιδιά, αλλά ζητήστε του να μάθετε για τους φίλους τους, τους νέους συμμαθητές ή και τους νέους δασκάλους. Ή βοηθήστε τα να χτίσουν νέες σχέσεις. Το ίδιο ισχύει και για εμάς τους ίδιους. Ακόμη κι αν οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις δε μας επιτρέπουν συχνά ενεργή συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου ή του συλλόγου γονένων, μπορούμε και πάλι να διατηρήσουμε επαφή με τους άλλους γονείς και τους δασκάλους. Είναι σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν πως η προσπάθεια του σχολείου είναι ομαδική κι εξαρτάται από όλους (τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους) κι άρα είναι βασικό να διεκδικήσουν κοινωνικές σχέσεις.

               Μία νέα χρονιά ξεκινάει, ας την υποδεχθούμε κι ας την περάσουμε με σωστή επικοινωνία και χαμόγελο! Καλή σχολική χρονιά!

You may also like