“Πως να χάσουμε γρήγορα λίπος”, από τον Κωνσταντίνο Κατσαντώνη (part1)

Ο personal trainer Κωνσταντίνος Κατσαντώνης μας προτείνει τρόπους για να χάσουμε  το περιττό λίπος και τα επιπλέον κιλά.

Ένας από τους βασικότερους -αν όχι ο βασικότερος, στόχος που έχουν οι αθλητές μου- είναι η απώλεια λίπους. Οι περισσότεροι ζητούν την βοήθειά μου σε αυτό το κομμάτι και προπονητικά αλλά και λέγοντάς τους διάφορες μικρές συμβουλές που θα τους κάνουν να πετύχουν γρηγορότερα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πάμε λοιπόν.

Αρχικά ας διαπιστώσουμε κάτι βασικό. Το ανθρώπινο σώμα είναι μία εξαιρετικά ευπροσάρμοστη μηχανή. Ακόμα και αν το έχουμε παραμελήσει για καιρό και έχουν προστεθεί περιττά κιλά, ευτυχώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά  πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε.

Ας δούμε μερικά απλά μυστικά.

Μην ανεβαίνετε στη ζυγαριά σε καθημερινή βάση:
Το γεγονός ότι μπορείτε να κερδίσετε σε μύες και να χάσετε σε λίπος είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν πρέπει να συμβουλευόμαστε τη ζυγαριά. Η σύνθεση του σώματος και το πώς φαίνεστε στον καθρέφτη, ακόμα και το πως χωράμε στα ρούχα μας, είναι σημαντικότερα από αυτό που μας λέει η ζυγαριά.

Μπορεί πχ  από τη σκληρή γυμναστική και τη σωστή διατροφή να έχουμε κερδίσει 3 κιλά σε μύες και να χάσαμε 3 κιλά λίπος, και τί θα λέει η ζυγαριά σας; Ότι ζυγίζουμε πάλι το ίδιο.

Άρα, λοιπόν, δεν απογοητευόμαστε. Εμπιστευόμαστε την εικόνα μας στον καθρέφτη, και, την μεγαλύτερη απόδειξη, την εφαρμογή των ρούχων μας.

Μειώστε σταδιακά την πρόσληψη θερμίδων:
Αν ο σκοπός σας είναι να χάσετε λίπος, μην κάνετε μεγάλες περικοπές θερμίδων και ποτέ,απότομα. Αυτό θα θέσει το σώμα σας σε λειτουργία πείνας(όπως λέω αστειευόμενος στους αθλητές μου, σεstandbymode), μειώνοντας το μεταβολισμό μας, ρίχνοντας τις λειτουργίες μας αλλά και τις ανάγκες μας για ενέργεια, καθιστώντας έτσι, πολύ πιο δύσκολο το κάψιμο λίπους. Για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο και να επιτρέψουμε στο σώμα μας να κάψει το λίπος στο βέλτιστο ρυθμό, πρέπει να κάνουμε σταδιακές και  μικρότερες περικοπές θερμίδων κάθε μία ή δύο εβδομάδες.

Μεταβάλλετε την πρόσληψη θερμίδων:
Αυτός είναι άλλος ένας τρόπος για να ξεγελάσουμε το σώμα μας και να συνεχίσουμε να χάνουμε λίπος, αποκλείοντας τη μείωση του μεταβολισμού μας. Μεταβάλλοντας την πρόσληψη θερμίδων κάθε λίγες ημέρες αντί να τρώμε ακριβώς το ίδιο ποσό θερμίδων κάθε μέρα, κρατάμε το μηχανισμό πείνας υπό έλεγχο και να συνεχίζουμε να καίμε λίπος.

Προπόνηση, προπόνηση, προπόνηση:
Η άσκηση, είναι ο βασικότερος τρόπος, ο πιο γνωστός και σίγουρος για απώλεια λίπους με ποικίλους τρόπους. Από μόνη της η προπόνηση, καίει θερμίδες. Όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι, σε αντίθεση με την αεροβική άσκηση, η άσκηση με βάρη αυξάνει τις θερμίδες που καίμε σε κατάσταση ηρεμίας μέχρι και 39 ώρες μετά την προπόνησή μας!!! Επιπλέον, όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχει το σώμα μας, τόσες περισσότερες θερμίδες καίμε μέσα στη μέρα.

Ακόμα και αν ο μοναδικός σκοπός, είναι να χάσετε σωματικό λίπος, χρειάζεται να ασκηθείτε. Αυτό θα βοηθήσει να αποφύγετε την περίπτωση να χαθεί βάρος από μυς.

Αν αυτό συνέβαινε, ο μεταβολισμός θα επιβραδυνόταν, καθυστερώντας την προσπάθεια να χάσουμε λίπος και θα μεταμορφωνόμασταν σε ένα κοκαλιάρικο άτομο με υψηλό ποσοστό λίπους.

Ναι, ακόμα και ένα άτομο με ανορεξία μπορεί να έχει υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους!

Κάντε Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (HIIT):
Τι σημαίνει αυτό; Να εναλλάσσουμε μία σύντομη περίοδο άσκησης, υψηλής έντασης, με μία σύντομη περίοδο διαλείμματος.

Το αποτέλεσμα; Καλύτερα αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο.

Ένα παράδειγμα για τη διαλειμματική μέθοδο γίνεται με το σχοινάκι γυμναστικής. Μπορεί να χρειαστεί να εξασκηθούμε λίγο σε αυτό. Μετά από μια σύντομη προθέρμανση κάνουμε άλματα με το σχοινάκι, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για 10-20 δευτερόλεπτα και συνεχίζουμε για 30 δευτερόλεπτα με μικρότερη ένταση. Άλλες ασκήσεις HIIT μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση kettlebells ή ειδικές λαβές για pushups.

Πάντα, πρέπει να προθερμαινόμαστε, πριν τις περιόδους άσκησης. Αν δεν είμαστε, στην καλύτερη φόρμα, αρχίζουμε με καρδιαγγειακές ασκήσεις σε χαμηλή ή μέτρια ένταση. Για αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα διάδρομο ή ένα ποδήλατο γυμναστικής. Καλό είναι να συμβουλευόμαστε και το γιατρό μας από πριν.

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν επιπλέον μυστικά για την απώλεια του περιττού λίπους από τον personal trainer Κωνσταντίνο Κατσαντώνη.

Infinity Fitness
Αγ. Ιωάννη Θεολόγου 36-38, Χολαργός
Τ: 21 1405 6024
http://www.infinityfitness.gr
https://www.facebook.com/infinityfitness.gr

 

You may also like