Τα πρώτα χελωνάκια για το 2016 κολυμπάνε από σήμερα στα νερά της Κρήτης

hatchling RETH lowΟ Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ και η ομάδα εθελοντών του Ρεθύμνου ανακοινώνει με χαρά την έλευση των πρώτων νεοσσών που για φέτος «επέλεξαν» την Κρήτη σαν σημείο εκκίνησης της περιόδου εκκόλαψης.

Τα ίχνη από τα πρώτα χελωνάκια εντοπίστηκαν την Τετάρτη 13 Ιουλίου, το πρωί στην περιοχή του Άδελε στο Ρέθυμνο. Το ένα ευχάριστο γεγονός υποδέχεται το άλλο, αλλά, την ίδια στιγμή ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ συνεχίζει να υπενθυμίζει την σημαντικότητα της εφαρμογής των διαχειριστικών μέτρων, ακόμα πιο επιτακτικά, και κατά την περίοδο εκκόλαψης.

Καθώς μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια επιβιώνει των κινδύνων, η ανθρώπινη δραστηριότητα εντείνει το πρόβλημα αυτό. Έτσι, όσοι δραστηριοποιούνται στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης οφείλουν να εφαρμόζουν τα ακόλουθα προστατευτικά μέτρα.

  • Τοποθέτηση των ομπρελών σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα.
  • Μάζεμα επίπλων θαλάσσης μετά τη δύση του ηλίου ώστε να αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία αλλά και για την διέλευση των νεοσσών προς τη θάλασσα.
  • Το πλύσιμο των επίπλων θαλάσσης συνίσταται να γίνεται εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σαπίζουν τα αυγά.
  • Αποφυγή ισιώματος και βρεξίματος της άμμου, ώστε να μην σβήνονται τα ίχνη χελωνών και νεοσσών μέχρι να καταφτάσει η ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

hatchlings RETH low

 • Αποφυγή τοποθέτησης εγκαταστάσεων όπως κουβούκλια τέντες ή ντους πάνω στην αμμώδη παραλία.
 • Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί πως δεν υπάρχει διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία ώστε να μην παρενοχλείτε η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας και να μην αποπροσανατολίζονται οι νεοσσοί κατά την περίοδο εκκόλαψης.
 • Απαγορεύονται οι καθαρισμοί παραλίας με βαρέα οχήματα.
 • Απαγορεύονται τα beach party στην παραλία ωοτοκίας.

 

Η παράδοση των δημόσιων εκσκαφών, που αφορούν το άνοιγμα και την καταμέτρηση των αυγών της κάθε φωλιάς και το ποσοστό επιτυχίας της εκκόλαψης,  θα συνεχιστεί και φέτος με τη βοήθεια των εθελοντών του Συλλόγου στις τρεις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας στην Κρήτη (κόλπος Ρεθύμνου, Χανίων και Μεσσαράς). Η διαδικασία αυτή είναι μοναδική καθώς πολλές φορές απελευθερώνονται χελωνάκια τα οποία είχαν παγιδευτεί στη φωλιά και ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να τα θαυμάσει από κοντά και να τα δει να κατευθύνονται στην θάλασσα για το πρώτο και σημαντικότερο τους ταξίδι. Αυτό που θα τα καταστίσει δυνατά για να κολυμπήσουν ώρες στο ανοιχτό πέλαγος και που θα ξαναφέρει πίσω τα θηλυκά, ενήλικα πια για να ωοτοκίσουν εδώ που γεννήθηκαν.

You may also like