Τι γνωρίζετε για το γαϊδουρόγαλα;

Μα πόσες φορές έχουμε ακούσει για διάφορα συστατικά και το πόσο ευεργετικές και θαυματουργές ιδιότητες έχουν για τον οργανισμό μας και το δέρμα μας. Πόσες φορές δεν έχουμε αναφωνήσει όλο απογοήτευση λόγια του στυλ “Τι άλλο θα ακούσουμε;” ή “Έλεος, τι άλλο θα σκεφτούν;”. Ναι αγαπημένη μου φίλη. Η αλήθεια είναι πως το εμπόριο δεν έχει φραγμούς κανενός τύπου και το διεθνές (κυρίως) μάρκετινγκ αρνείται να κάνει αυτό το ξεκίνημα. Έτσι καταλήγουμε κάθε τόσο να ακούμε για διάφορα ματζούνια (τα οποία να σημειωθεί πως πολλές φορές, σιχαινόμασταν μέχρι εκείνη την ημέρα που μαθαίνουμε γι’αυτά) πως είναι μικρά, καλά φυλαγμένα μέσα στους αιώνες, μυστικά ομορφιάς τα οποία μπορούν να μας μεταμορφώσουν με τις μυθικές τους ιδιότητες. Κοιμάσαι σου λέει, κοινή θνητή και ξυπνάς θεότις. “Μα που τα πουλάνε αυτά;” Ρωτάς εσύ. “Μα σε εσένα φυσικά.” Σου απαντούν…

Και κάναμε όλη αυτή την εισαγωγή για έναν και μόνο λόγο. Για να σας μιλήσουμε και να σας συστήσουμε ένα συστατικό το οποίο δεν είναι κάτι ιερό δυσεύρετο και αθέατο από το κόσμο. Όλοι γνωρίζουν την ύπαρξή του. Τα οφέλη του όμως, δεν μετράνε πολύ καιρό που είδαν το φως της σύγχρονης δημοσιότητας και που πλέον απαριθμεί πολλούς οπαδούς που πίνουν νερό στο όνομά του. Αρκετά όμως με τους γρίφους. Με μεγάλη χαρά και περηφάνια λοιπόν, σας παρουσιάζουμε το γάλα γαϊδούρας.

Τι κάνει όμως αυτό το συγκεκριμένο γάλα τόσο πολύτιμο; Έχουμε όλοι εμπεδώσει για τα καλά φαντάζομαι πως ό,τι συλλέγεται δύσκολα αυτομάτως ανέρχεται κατακόρυφα η χρηματική του αξία. Το ίδιο συμβαίνει λοιπόν και σε αυτή τη περίπτωση, αφού η γαϊδούρα μπορεί να παράγει περίπου 1,5 λίτρο ανά ημέρα και κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τη τιμή των προϊόντων που περιέχουν γαϊδουρόγαλα, όταν ένα απλό σαπούνι κοστίζει περίπου 8 ευρώ και μια απλή ενυδατική κρέμα ξεκινάει από τα 20 ευρώ.

Παρότι ανήκει στην οικογένεια των γαλακτοκομικών, θεωρείται ιδανικό για να αντικαταστήσει το παραδοσιακό αγελαδινό γάλα αλλά ακόμα και το μητρικό σε περιπτώσεις έντονης ευαισθησίας σε δερματοπάθειες ή σε κάποια αλλεργικά παιδιά και νεογνά. Περιέχει συστατικά τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα υπόλοιπα γάλατα σε διατροφική αξία, μιας και είναι πολύ πιο πλούσιο σε βιταμίνες, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο.

Η “χρυση-μότητά” του στο κλάδο της κοσμετολογίας είναι διαδεδομένη σε όλο το κόσμο κυρίως για τις αντιγηραντικές του και τις αναπλαστικές του δράσεις. Σωστό βάλσαμο για τις κατακόκκινες επιδερμίδες από τα ηλιακά εγκαύματα. Μία του εφαρμογή αρκεί για να νιώσουμε τη δροσιά να διεισδύει βαθιά μέσα στο αφυδατωμένο μας δέρμα.

You may also like