Τι τρώμε για να αντιμετωπίσουμε τους πόνους της περιόδου

Είσαι γυναίκα; Για σενα η έμμηνος ρύση (κοινώς περίοδος) σημαίνει πόνος, νεύρα και πρήξιμο; Οι διατροφικές συμβουλές που θα διαβάσεις στο άρθρο αυτό μπορούν ίσως να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα. Τα συμπτώματα της περιόδου ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα καθώς και από μήνα σε μήνα.

Συχνά, γυναίκες ταλαιπωρούνται από συμπτώματα 1-2 εβδομάδες πριν την έναρξη της περιόδου βιώνοντας το λεγόμενο «Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο». 15 στις 20 γυναίκες εμφανίζουν κάποιου βαθμού συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου μια στο τόσο, ενώ 1 στις 20 παρουσιάζουν τόσο σοβαρά συμπτώματα με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η καθημερινή τους ζωή.

Τι ονομάζουμε Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο;

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο συνιστά ένα σύνολο σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων. Η αιτιολογία του συνδρόμου δεν έχει διευκρινιστεί, φαίνεται, όμως, οτι παίζουν κάποιο ρόλο οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

  • Κοιλιακός πόνος και κράμπες
  • Ευαισθησία στην περιοχή του στήθους
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνος στην πλάτη, στις αρθρώσεις και στους μύες
  • Αυξημένη όρεξη (λαχτάρα για φαγητό) για υδατάνθρακες και γλυκά
  • Αλλαγές στη διάθεση, εκνευρισμός, κόπωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Προβλήματα ύπνου, πεπτικά προβλήματα
  • Κατακράτηση υγρών

Τι διατροφή να ακολουθήσω τελικά;

Περισσότερες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές απαιτούνται για να φτάσουμε σε ασφαλή αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά, οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές σε συνδυασμό με επαρκή κατανάλωση νερού και φυσική δραστηριότητα για την αντιμετώπιση του άγχους, μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της περιόδου σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο:

  • Καταναλώστε συχνά και μικρά γεύματα (3 κύρια και 2-3 ενδιάμεσα)
  • Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης
  • Καταναλώστε γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι και τυρί χαμηλών λιπαρών)
  • Περιορίστε το αλκοόλ, την καφεΐνη, το τσάι και τα αναψυκτικά
  • Αυξήστε την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (ελαιολάδου) & ω-3 λιπαρών οξέων (ψαριών, καρυδιών, λιναρόσπορου)
  • Περιορίστε την κατανάλωση κορεσμένων (ζωικού λίπους) και τρανς λιπαρών οξέων (πατατάκια, γαριδάκια, τηγανητά, γλυκά αρτοπαρασκευάσματα, fast food κ.α.)
  • Περιορίστε τη ζάχαρη και τα γλυκά
  • Μειώστε την κατανάλωση αλατιού και αυξήστε την κατανάλωση μπαχαρικών

Για να διαβάσετε το υπόλοιπο κείμενο της Μαρίας Δημητρίου (Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος), πατήστε εδώ 

You may also like