Το βάζο καλής θέλησης !!!

light them up !!από την Αμαλία Μούζου-Φιλόλογο*

Αλήθεια , πώς αντιδράτε όταν το παιδί δε σας “ακούει” και δεν πειθαρχεί στους κανόνες που όλοι μαζί έχετε θέσει ;Η πρώτη αντίδραση είναι να του φωνάξουμε , να του επιβληθούμε. Είναι όμως αποτελεσματική ; Μάλλον όχι !!!Τις περισσότερες φορές έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα  και το παιδί πεισμώνει και η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη ……….

Κάποιοι άλλοι γονείς χρησιμοποιούν τη μέθοδο της τιμωρίας…….Tις περισσότερες φορές γίνεται αλόγιστα και με την παραμικρή αφορμή ……Η χρήση της τιμωρίας θα πρέπει να γίνεται συνειδητά και συνετά , αλλιώς δεν θα έχουμε θετική έκβαση στα γεγονότα!!

Μήπως η λύση κρύβεται στην επικοινωνία με το παιδί;

Τι θα λέγατε την επόμενη φορά που το παιδί σας θα είναι απείθαρχο , αντί για τις φωνές και την τιμωρία , αντί θυμό κι ενοχές , να δοκιμάζατε το βάζο της καλής θέλησης;

Τι είναι αυτό το βάζο ;

Μέσα σε ένα διάφανο βάζο , βάλετε χαρτάκια με “εντολές” προς τα παιδιά σας !! “Εντολές” διαφορετικές από αυτές που συνηθίζουμε όλοι !!! “Εντολές” με καλή θέληση !! Γραμμένες με αγάπη !!!

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι θα πρέπει να κάνετε το παιδί σας με έξυπνο τρόπο να σας εκφράσει τα όποια αρνητικά του
συναισθήματα χωρίς φόβο και υπεκφυγές !! Για παράδειγμα , θα μπορούσατε να γράψετε :

“Θα ήθελα να το συζητήσουμε στο μπαλκόνι μας πίνοντας σοκολάτα !!!

“Φτιάξε μου μια ζωγραφιά , όπου να απεικονίζεται η δραστηριότητα που θα σου άρεσε να κάναμε μαζί”

“Ας αλλάξουμε ρόλους : εγώ να γίνω εσύ και εσύ εγώ – θέλω να καταλάβω πώς σκέφτεσαι ! ”

“Πάμε μια βόλτα; ”

“Τακτοποίησε το δωμάτιό σου”

“Παίξε μου το αγαπημένο μου κομμάτι στο πιάνο ”

“Πότισε τα λουλούδια στο μπαλκόνι”

“Βγάλε βόλτα το σκύλο ”

“Φέρε μου ένα ποτήρι νερό”

“Φέρε μου τη φωτογραφική μηχανή για πολλές εκπλήξεις ”

“Έλα να παίξουμε βιντεοπαιχνίδια !”

Ζητήστε από το παιδί σας να διαλέξει στην τύχη ένα χαρτάκι και να εκτελέσει την εντολή . Τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν … Πραγματικά , γονείς που έχουν ήδη δοκιμάσει αυτήν τη μέθοδο με τα δικά τους παιδιά , έχουν διαπιστώσει ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο έχουν γίνει πιο υπάκουα , αλλά έχουν έρθει πιο κοντά σαν οικογένεια !!

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ !!!!

 

*Η κ. Μούζου ειναι φιλόλογος  και κινητιποιεί μικρους και μεγάλους να ασχολούνται με τις ξένες γλώσσες. Εχει το δικό της blog  απο το οποίο αναδημοσιευσαμε το κείμενο ,

You may also like