To άγχος μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι Alzheimer

Τα αποτελέσματα της έρευνας κρίνονται σημαντικά ακόμη και για την πρόληψη της νόσου.

Ερευνητές βρήκαν ότι τα αυξανόμενα συμπτώματα άγχους συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς, που είναι μια πρωτεΐνη που συνδέεται με την ασθένεια του Alzheimer, στους εγκεφάλους μεγαλύτερων ανθρώπων με φυσιολογική γνωστική λειτουργία. Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, dr. Nancy Donovan,γηρίατρος ψυχίατρος στο Bringhamand Women’s Hospital της Βοστόνης, και η υπόλοιπη ομάδα λένε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η αύξηση των συμπτωμάτων του άγχους μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι Alzheimer. Τα αποτελέσματα τους δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο «The American Journal of Psychiatry».

Η ασθένεια του Alzheimer είναι μία μορφή άνοιας που χαρακτηρίζεται από προβλήματα στη μνήμη και στην σκέψη, όπως επίσης και στη συμπεριφορά.Υπολογίζεται ότι περίπου 5.5 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στην Αμερική ζουν με τη νόσο, από τους οποίους 5.4 εκατομμύρια είναι άνω των 65 ετών.

Οι ακριβείς αιτίες της νόσου παραμένουν ασαφείς, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το βήτα αμυλοειδές παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτή είναι μια πρωτεΐνη που μπορεί να σχηματίσει «πλάκες», που έχει βρεθεί να μπλοκάρουν την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων στο μυαλό των ανθρώπων με Alzheimer. Αυτές οι πλάκες θεωρούνται χαρακτηριστικό της νόσου και η έρευνα έχει δείξει ότι η αύξηση των επιπέδων του βήτα αμυλοειδούς μπορεί να συμβεί μέχρι και 10 χρόνια πριν τα συμπτώματά του.

Η Dr. Donovan και οι συνεργάτες της προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν το βήτα αμυλοειδές μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Η έρευνα συμπεριέλαβε 270 ενήλικες μεταξύ 62 και 90 ετών, με φυσιολογική γνωστική λειτουργία, και όλοι τους υπέστησαν τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων κατά την έναρξη της μελέτης και ετησίως για 5 χρόνια παρακολούθησης, προκειμένου να προσδιοριστούν τα επίπεδα του βήτα αμυλοειδούς στους εγκεφάλους τους.

Βρέθηκε ότι στους ενήλικες που έδειχναν αύξηση στα συμπτώματα άγχους κατά τη διάρκεια των 5 ετών παρακολούθησης, εντοπίστηκαν και υψηλότερα επίπεδα βήτα αμυνοειδούς στους εγκεφάλους τους. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό υποδεικνύει ότι η επιδείνωση του άγχους μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Alzheimer.

«Εάν η περαιτέρω έρευνα τεκμηριώνει το άγχος ως πρώιμο δείκτη, θα ήταν σημαντικό όχι μόνο να εντοπίσουμε τους ανθρώπους νωρίς με τη νόσο, αλλά και να τη θεραπεύσουμε και να επιβραδύνουμε ή να αποτρέπουμε τη νόσο από νωρίς.», είπε η Dr. Donovan.

Πηγή

You may also like