“Άκου” το σώμα σου και γυμνάσου ανάλογα

  Πολλοί από εμάς χρειαζόμαστε χρόνο για να ενεργοποιηθούμε όσον αφορά την σωματική άσκηση. Μιας και η Άνοιξη μας υποδέχεται, συνειδητοποιούμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη κίνηση. Το καλύτερο φως, η αλλαγή θερμοκρασίας φτιάχνει τη διάθεση μας και σηκωνοόμαστε πιο εύκολα από τον καναπέ. Το μόνο που θα σε παρασύρει μετά από κάθε είδους άσκηση είναι το αίσθημα ευεξίας, ζωντάνιας και δύναμης. Είτε η άσκηση σου είναι διαλογιστική, ενδυναμωτική ή θεραπευτική. Βασικό όμως είναι να αφήνεις περιθώρια για ενεργητική αποκατάσταση αντί να προχωράς ασταμάτητα σε καθημερινές προπονήσεις, μπαίνοντας σε ένα δρόμο προσπάθειας και καταπόνησης χωρίς περιθώρια ξεκούρασης.

Βήμα πρώτο –  Ξεκούραση

Καλό είναι όσο και νιώθεις ότι το σώμα σου έχει μπει σε ένα θαυμάσιο ρυθμό απόδοσης, σημαντικό είναι να φρενάρεις όποτε νιώσεις ότι κουράζεσαι αρκετά, ιδιαίτερα μετά από σκληρές προπονήσεις. Ναι είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις ότι χρειάζεται χρόνος να ξεκουραστείς, έστω και μία ολόκληρη μέρα, ώστε να  επιστρέψεις πιο δυναμικά. Αν δε δώσεις χρόνο στο σώμα σου ,δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της φυσικής δραστηριότητας. Δεν θα μπορέσει ποτέ να προσαρμοστεί και να αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι η ξεκούραση μπορεί να μπει στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπονήσεων, θυμίζοντας να κάνουμε μία παύση.

Βήμα δεύτερο – Ενεργή αποκατάσταση

Εκτός από την παύση, θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τα επίπεδα από τις προηγούμενες προπονήσεις. Η χαμηλότερης έντασης προπόνηση δίνει το χρόνο ώστε το σώμα να μπορεί να επιδιορθώσει μόνο του τα όποια μικροπροβλήματα και τραυματισμούς μπορούν να δημιουργηθούν κατά την άσκηση. Εκτός όμως από τα οφέλη της χαμηλότερης έντασης και ξεκούρασης των μυών… Μια μέρα off από την εντατική προπόνηση, θα σου προσφέρει επίσης ένα αναζωογονητικό πνευματικό διάλειμμα.

@karolina-grabowska_pexels
Βήμα τρία – Ασκήσεις ενεργούς αποκατάστασης

Δε σημαίνει να γίνουμε τελείως παθητικοί και να κάτσουμε όλη μέρα στον καναπέ, αν και μπορούμε να το κάνουμε μία φορά την εβδομάδα, η ενεργή αποκατάσταση σημαίνει να κάνουμε χαμηλότερης έντασης ασκήσεις. Ποιες είναι όμως αυτές;

Οι προτάσεις μας; Τάι τσι, γιόγκα, ασκήσεις ενεργοποιήσεις κοιλιακών και λεκάνης, crawling (περπάτημα μιας αποστάσης με τα χέρια και τα πόδια στο έδαφος), διατάσεις με μπάλα pilates, κολύμβηση, jogging ή περπάτημα, ποδηλασία.

Το μόνο που δεν πρέπει να ξεχνάτε … είναι την μία μέρα ανάπαυσης.

Featured image: pexels.com/@olly

You may also like