Άνδρες και porno: Μια σχέση “πορνογραφικά” φυσιολογική

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται – ανακαλύπτοντας τον άνδρα τους, σύντροφο ή φίλο ότι παρακολουθούν ταινίες ερωτικού περιεχομένου όταν δεν είναι αυτές μαζί τους- αν φταίνει κάπου οι ίδιες ή αν θα πρέπει να ανησυχούν για την ερωτική τους σχέση και ζωή.

Οι πιο συνηθισμένες απορίες που γεννιούνται είναι οι εξής:
“Γιατί βλέπουν ερωτικές ταινίες πολύ περισσότερο απ’ ότι οι γυναίκες; Πώς μπορούν αυτές να επηρεάσουν τις σχέσεις και τη σεξουαλική τους ζωή; Σημαίνει το ότι καταφεύγουν στο πορνό πως δεν είναι ευχαριστημένοι από την τωρινή παρτενέρ τους;”

Σύμφωνα με έρευνα στον Καναδά, όλοι οι άνδρες βλέπουν πορνό. Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι οι ερευνητές του πανεπιστημίου έφθασαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα… κατά λάθος, ξεκινώντας να ερευνήσουν τις διαφορές στη σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών που έβλεπαν πορνό με εκείνων που δεν είχαν δει ποτέ.

Η έρευνα ανατράπηκε, και έβγαλε ένα τελείως διαφορετικό συμπέρασμα από εκείνο στο οποίο στόχευε, καθότι το δείγμα εκείνων που δεν είχαν δει ποτέ πορνό απλά δε βρέθηκε ποτέ. Με λίγα λόγια : οι ερευνητές δεν κατάφεραν να βρουν ούτε έναν άνδρα που να μην έχει δει ποτέ πορνό.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις διαφορές στην «κατανάλωση πορνό» ανάμεσα σε δεσμευμένους και αδέσμευτους άνδρες, καταλήγοντας ότι οι πρώτοι βλέπουν ερωτικές ταινίες κατά μέσο όρο 1,7 φορές την εβδομάδα για είκοσι λεπτά, ενώ οι δεύτεροι τρεις φορές την εβδομάδα για σαράντα λεπτά. Το 90% του πορνογραφικού υλικού προέρχεται από το internet, και το υπόλοιπο 10% από video club.

Ο Καθηγητής Simon Louis Lajeunesse, επικεφαλής της έρευνας, σημειώνει πως η πορνογραφία δεν έχει κανένα αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλικότητα ή τη σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών. «Κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν είχε παθολογική σεξουαλικότητα –μάλιστα, όλες οι σεξουαλικές τους πρακτικές ήταν μάλλον συμβατικές. Οι ερωτικές ταινίες δεν αλλάζουν τις αντιλήψεις τους για τις γυναίκες ή για τις σχέσεις τους μαζί τους».

Γιατί οι άνδρες βλέπουν αυτές τις ταινίες;

Σύμφωνα με τον δρα. Russell Stambaugh, ψυχολόγο και σεξοθεραπευτή , ο σεξουαλικός ερεθισμός που προκαλείται από το πορνό συνδέεται με τους κατοπτρικούς νευρώνες του εγκεφάλου, αυτούς που προκαλούν τη μηχανική επανάληψη μιας πράξης που εκτυλίσσεται μπροστά μας, όπως π.χ. το ότι βρισκόμαστε σε ένα εστιατόριο και σηκώνουμε το ποτήρι για να πιούμε κρασί την ώρα που κάνει το ίδιο και ο συνοδός μας.

Ο δρ. Stambaugh επισημαίνει ότι ο ανδρικός εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να ερεθίζεται εύκολα σεξουαλικά, ώστε να είναι έτοιμος για… δράση οποτεδήποτε προκύπτει η ευκαιρία –γεγονός που σχετίζεται με τα πρωτόγονα ένστικτα της αναπαραγωγής και διαιώνισης του είδους, στα οποία τελικά καταλήγει κάθε απόπειρα ανάλυσης και εξήγησης της σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Από την άλλη, η δρ. Lonnie Barbach, σεξοθεραπεύτρια από το Σαν Φρανσίσκο, επισημαίνει ότι, πολύ πιο απλά, «ακριβώς επειδή δεν έχει να κάνει με το τι κάνουν στο σπίτι με τη σύντροφό τους, είναι η καινοτομία, το πρωτόγνωρο, το κάτι διαφορετικό που κάνει το πορνό ερεθιστικό».

Μια τρίτη, λίγο πιο κυνική, άποψη, εκφράζει ο δρ. Jed Diamond: «Στον πραγματικό κόσμο, οι σχέσεις μαστίζονται από άγχος και αβεβαιότητα. Ο κόσμος του πορνό είναι πάντα προβλέψιμος και υπό έλεγχο».

Εκεί όπου όλες οι απόψεις συγκλίνουν είναι ότι το πρόβλημα με το πορνό στα ζευγάρια είναι η ενοχή και η μυστικότητα. «Αν η γυναίκα καταλάβει ότι οι ερωτικές ταινίες δεν είναι το υποκατάστατό της, και ο άνδρας δε νιώθει την ανάγκη να κρύβεται ή να λέει ψέματα για αυτή του τη συνήθεια, οι σεξουαλικές συζητήσεις θα γίνουν πιο ανοιχτές και η σεξουαλική σχέση περισσότερο υγιής. Το πρόβλημα ποτέ δεν είναι το πορνό. Είναι η επικοινωνία και η ειλικρίνεια του καθενός προς τον άλλο» καταλήγει ο δρ. Stambaugh.

You may also like