«Ένα ξενοδοχείο μπορεί να γίνει ένα μαγικό μέρος»,από τη Λίνα Γριβογιάννη

Το 1830 ο Victor Hugo ήθελε διακαώς να μην γίνει πότε της μόδας το Biarritz, αλλά τα πράγματα δεν κυλούν πάντα όπως τα θέλουμε και το ίδιο ίσχυε και στην περίπτωση του Hugo. Αυτή η υπέροχη πόλη στη Γαλλία με το αριστοκρατικό και ταυτόχρονα μποέμικο πνεύμα της είναι μία από εκείνες που ανατρέπει κάθε κλίσε και έχει την ιδιότητα να κάνει κάθε επισκέπτη να νιώθει μοναδικός. Τουλάχιστον κάπως έτσι ήταν την εποχή στην οποία θα πάμε εμείς ένα μικρό ταξίδι πίσω στο χρόνο. Το κέντρο δράσης της πόλης, ήταν το ξενοδοχείο “Hotel du Palais”, που φιλοξενούσε επισκέπτες όπως ο Ernest Hemingway , o Jean Cocteau,η Coco Chanel και η Jayne Mansfield, γενικά όλοι οι Ευρωπαίοι διάσημοι και διανοούμενοι της εποχής τους, είχαν μείνει εκεί από τότε που χτίστηκε το 1854, από τον Ναπολέοντα ΙΙΙ.

Το ξενοδοχείο είχε γίνει ορμητήριο ακόμα και για την “Queen Victoria”, για τους “Habsburgs”, αλλά και για την “Empress Elisabeth” της Αυστρίας πιο γνώστης ως “Sissi”, από την όποια έχει πάρει και το όνομα της η “Imperial σουίτα” του ξενοδοχείου. Ο Οκτώβριος στο Biarritz ήταν η Ρωσική εποχή αφού όλοι οι μεγάλοι Δούκες του παλατιού πήγαιναν για τις διακοπές τους. Όμως στο Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η πολυτέλεια έδωσε την θέση της στην ανάγκη, και το ξενοδοχείο μετατράπηκε σε νοσοκομείο για τους στρατιώτες που κατέφθαναν σωριδών…

Μετά το τέλος όμως του πολέμου γρήγορα επανήλθε στους παλιούς γνώριμους ρυθμούς του..Μία νέα γενιά άρχισε να γεμίζει τα δωμάτια του ξενοδοχείου, σταρ από το χώρο του κινηματογράφου, της τέχνης, της μουσικής, της μόδας και της λογοτεχνίας ήταν οι μόνιμοι πελάτες του..Ονόματα όπως Sarah Bernhardt, ο Igor Stravinsky, ο Charlie Chaplin και ο Jean Cocteau ερχόντουσαν για τα μεγάλα και επικά πια πάρτυ που διοργανώνονταν στο γαλλικό αυτό θέρετρο. Ο Ernest Hemingway έμεινε στο ξενοδοχείο και έμελλε να γράψει εκεί μερικά από τα σημαντικότερα βιβλία του όπως “The Sun Also Rises” το όποιο έγινε ταινία το 1957 με πρωταγωνίστρια την Ava Gardner και μέρος της γυρίστηκε στο ίδιο το ξενοδοχείο.

Το “Hotel du Palais” δεν έπαψε πότε να είναι μέρος της ιστορίας και έτσι το 1940, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για ακόμη μία φόρα “πήρε μέρος” με τον τρόπο του, όχι ως νοσοκομείο αλλά ως κέντρο επιχειρήσεων του Γερμανικού στρατού. Οι Γερμανοί το είχαν επιτάξει για πολλούς μήνες, αφού οι αξιωματούχοι που κατοικούσαν, σχεδίαζαν να εισβάλλουν στο Γιβραλτάρ, μέχρι που ο Franco από την Ισπανία τους χάλασε τα σχέδια.

Την δεκαετία του 1950 το “Palais” αναγεννήθηκε πάλι από τις «στάχτες» του μετά από έναν ακόμα πόλεμο και αυτή τη φορά όλο το Χόλυγουντ ήταν εκεί για να του δώσει την παλιά του αίγλη. Αστέρες σαν τον Frank Sinatra,την Jayne Mansfield, τον Bing Crosby και τον Gary Cooper όλοι τους ήταν εκεί για να μείνουν, και έτσι εγκαθίδρυσαν το Biarritz σαν τον τέλειο Ευρωπαϊκό καλοκαιρινό προορισμό και το “Hotel du Palais” το ιδανικό μέρος για να διαμονής.

Αν και έχουν περάσει 158 χρόνια από τότε που χτίστηκε, είναι δύσκολο να συγκριθεί κάτι άλλο μαζί του και να το ξεπεράσει σε πολυτέλεια και σε μορφή.. Οι σουίτες και τα δωμάτια είναι γεμάτα πολυτελή και όμορφα έπιπλα, η ιστορία του και όλες αυτές οι προσωπικότητες που έχουν ζήσει και αναπνεύσει μέσα σε αυτό έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους, οι πόλεμοι που πέρασαν από πάνω του και δεν το άφησαν να καταρρεύσει.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με πιο πεζά πράγματα όπως το γεγονός ότι το εστιατόριο του διαθέτει αστέρια Michelin και υπέροχη θέα στον Ατλαντικό, αλλά και το βραβευμένο του spa με την πισίνα δίπλα στη θάλασσα μάλλον το βοηθάνε να είναι ακόμα νούμερο ένα.

Εξάλλου o γάλλος ηθοποιός Sacha Guitry δεν είχε γράψει τυχαία στο βιβλίο επισκεπτών του ξενοδοχείου “Whenever one hesitates between two resorts, one of them is always Biarritz” (αν κάποιος διστάζει ανάμεσα σε δύο θέρετρα, ένα από αυτά είναι πάντα το Biarritz).

You may also like