Ήρθε η στιγμή να κόψουμε τα  γλυκά που καταστρέφουν τον ύπνο μας

Στο τέλος μίας απαιτητικής (τουλάχιστον) ημέρας, ο βραδινός ύπνος είναι εκείνος που θα μας επιτρέψει να αναπληρώσουμε σωματικά και πνευματικά επίπεδα ενέργειας. Κι έτσι θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις την επομένης. Εντούτοις, κάποιες συνήθειες μπορούν να μας αποτρέψουν από το να έχουμε έναν ποιοτικό και με διάρκεια ύπνο. Μια από αυτές είναι και το late snacking, δηλαδή η συνήθεια να τσιμπάμε το… κατιτίς μας “έτσι, για τη γεύση” και μετά να οδεύουμε απευθείας στο κρεβάτι. Κάποιες τροφές ίσως να μην είναι κι απαραίτητα κακές… Όμως αυτό δεν ισχύει για τα ζαχαρώδη γλυκίσματα κι ιδιαίτερα τα ζαχαρωτά.

               Τα ζαχαρωτά τύπου “ζελεδάκια – αρκουδάκια”  εκτός το ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δεν προσφέρουν απολύτως  τίποτα σε επίπεδο διατροφικής αξίας. Έτσι, ο λόγος που πρέπει να αποφεύγονται δεν είναι μόνο οι ραγδαίες αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αλλά και διαταραχή στην παραγωγή ορμονών. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος έχει τη συνήθεια να καταναλώνει, λόγου χάρη, μία χούφτα ζαχαρωτά, θα παρουσιάσει αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης, κορτιζόλης κι αδρεναλίνης. Και με αυτές τις τιμές αυξημένες είναι βέβαιο πως θα αισθανόμαστε νευρικοί αλλά και πεινασμένοι.

unsplash.com/@wendyrake
Έρευνα

               Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνεται κι από έρευνα που διεξήχθη στη διετία 2014-2015 σε πανεπιστήμιο της Σεούλ… Όπου συμμετείχαν πάνω από 100.000 έφηβοι μεταξύ 12 και 18 ετών. Στη έρευνα διαπιστώθηκε πως το 32% των συμμετεχόντων που συνήθιζε να καταναλώνει ζαχαρωτά και διάφορα αλλά γλυκίσματα πέντε φορές την εβδομάδα… Κοιμόταν για λιγότερο από έξι ώρες. Αυτό φυσικά συνοδευόταν από μία κακή ποιότητα ύπνου, η οποία παρατηρήθηκε στο 30% των συμμετεχόντων. Λίγα χρόνια αργότερα, τα ευρήματα αυτά υποστηρίζονται από μία έρευνα του πανεπιστημίου του Τόκιο, η οποία συμπληρώνει πως αυτή η συνήθεια επηρεάζει κι ενηλίκους . Με τις γυναίκες να σημειώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεπαρκούς και μη ποιοτικού ύπνου.

               Φυσικά, πέρα από τα ζαχαρωτά, την ίδια επίδραση έχει οποιοδήποτε γλυκό. Κι αυτό ισχύει ακόμη και για τη μαύρη σοκολάτα, καθώς περιέχει καφεΐνη, η οποία ως γνωστόν αντενδείκνυται λίγο πριν την κατάκλιση. Εκτός, όμως, από τα γλυκίσματα, καλύτερη ποιότητα ύπνου εγγυάται κι η αποχή από αλμυρά σνακ… Αλλά και τα ανθρακούχα αναψυκτικά.

               Βεβαίως, υπάρχουν κι οι περιπτώσεις ανθρώπων που μπορεί να πίνουν καφέ πριν κοιμηθούν ή να τρώνε αυτές τις τροφές… Και να “κοιμούνται σαν πουλάκια”. Έτσι οι ειδικοί συνιστούν να καταγράφουμε την επίδραση που τυχόν έχει στον ύπνο μας κάθε τροφή. Ετσι μαθαίνουμε τι μπορούμε να καταναλώσουμε ώστε να μη χαλάει ο ύπνος.

               Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: pexels.com/@olly

You may also like