Αγγούρι: Αν ξέρατε πόσο σημαντικό είναι για την υγεία μας…

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, μία φρεσκοκομμένη σαλάτα με λαχανικά εποχής σε τακτά διαστήματα (αν όχι σε καθημερινή βάση) σχεδόν επιβάλλεται! Ειδικά όταν προσθέτουμε κι αγγούρι. Το οποίο αγγούρι δεν προσφέρει απλά extra δροσιά, αλλά μας προσέχει πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε!

   01 Βελτιώνει την υγεία των οστών. Ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά του αγγουριού είναι η βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των οστών. Ένα κουπάκι αγγουριού (με τη φλούδα του) μας παρέχει πάνω από το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης που ο οργανισμός μας χρειάζεται σε βιταμίνη Κ. Έρευνες έχουν συνδέσει την έλλειψη βιταμίνης Κ με την οστεοπόρωση και το αυξημένο ρίσκο καταγμάτων.

02 Βοηθά στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Το αγγούρι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή που αποδεδειγμένα δρουν ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ακόμη και οι σπόροι του αγγουριού, όμως, δεν παίζουν μικρό ρόλο. Συγκεκριμένα, σε μία έρευνα όπου οι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με ελαφρώς αυξημένη χοληστερίνη, η καθημερινή κατανάλωση αποξηραμένων σπόρων αγγουριού για διάστημα έξι εβδομάδων οδήγησε σε μείωση της “κακής” LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, αλλά και σε αύξηση της “καλής” HDL χοληστερόλης.

03 Ενυδατώνει. Με 96% περιεκτικότητα σε νερό αυτό έλειπε, να μη μας ενυδατώνει! Ένα αγγούρι μεσαίου μεγέθους περιέχει 194 gr υγρών το οποίο μεταφράζεται  σε περίπου 207 ml νερού. Φυσικά είναι ακόμη καλύτερα όταν προσθέτουμε φέτες αγγουριού στο νερό μας για extra ενυδάτωση αλλά και γεύση!

04 Βοηθά στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Και δε μιλάμε μόνο για απώλεια του περιττού βάρους, αλλά και για τη διατήρηση του ιδανικού. Αλλά ας μιλήσουμε με αριθμούς:

Κατ’ αρχήν πρέπει να έχουμε ως δεδομένο την πλούσια περιεκτικότητα του αγγουριού σε υγρά και φυτικές ίνες, αλλά και τη μικρή του πληρότητα σε θερμίδες (περίπου 15) κι υδατάνθρακες (από τα 4 gr υδατανθράκων που περιέχει, το 1,5 gr είναι από φυτικές ίνες aka “καλοί” υδατάνθρακες). Συγκριτικά, ένα μεσαίου μεγέθους αγγούρι περιέχει το ένα τέταρτο των θερμίδων ενός μεσαίου μήλου.

05 Έχει συνδεθεί με την πρόληψη ορισμένων τύπου καρκίνου. Όπως ο λιναρόσπορος, το σουσάμι, το λάχανο (kale ή όχι), οι φράουλες κι άλλες φυτικής προέλευσης τροφές, έτσι και το αγγούρι περιέχει λιγνάνες. Οι λιγνάνες είναι χημικές ενώσεις που αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς οιστρογόνων του σώματος εξισορροπώντας την παραγωγή τους. Τι σημαίνει αυτό, σύμφωνα με τις έρευνες; Πως αυτή η χημική διεργασία προστατεύει από τύπους καρκίνους σχετικούς με την παραγωγή οιστρογόνων, όπως εκείνους του στήθους, των ωοθηκών, της μήτρας και του προστάτη.

06 Καταπραΰνουν το δέρμα. Μπορεί η εικόνα με τις φέτες αγγουριού στα μάτια να φαίνεται αστεία, εντούτοις έχει μία βάση. Η σάρκα του αγγουριού αποτελείται από νερό, βιταμίνη C και καφεϊκό οξύ, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ο συνδυασμός αυτός δρα έτσι ώστε ανακουφίζει το δέρμα από πρήξιμο κι άλλες δερματικές παθήσεις όπως ακμή κι ηλιακό έγκαυμα.

07 Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος. Ένας λόγος στον οποίο οφείλεται η δυσοσμία είναι πως τα βακτήρια που εδρεύουν στη στοματική κοιλότητα αλληλεπιδρούν με τα υπολείμματα των τροφών. Τα υγρά του αγγουριού, σε συνδυασμό με το σάλιο που παράγεται κατά τη μάσηση, καθαρίζουν το στόμα κι αποβάλλουν αυτούς τους… βρωμερούς συνεργούς!

Όταν ξανακάνετε λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας, προσθέστε αγγουράκι… και πάρτε και λίγα περισσότερα! Δε θα το μετανιώσετε!

You may also like