Αιθέρια έλαια & ύπνος: εξερευνούμε τη σχέση τους

Ένας παράγοντας που εξασφαλίζει την καλή υγεία και που παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με τη διατροφή και τη γυμναστική είναι ο ύπνος. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές διαπιστώνουν πως οι διαταραχές ύπνου εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Η υπερβολική (και συχνά κακή) χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, οι κακές διατροφικές συνήθειες και (βεβαίως) το άγχος μας δυσκολεύουν να αποκοιμηθούμε. Άλλά και να διατηρήσουμε ένα σταθερό κύκλο ύπνου. Μπορούμε, όμως, ενόσω προσπαθούμε να διορθώσουμε τις κακές συνήθειες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας, να χρησιμοποιήσουμε ενισχύσεις… Κι αυτές είναι τα αιθέρια έλαια.

               Σε γενικές γραμμές, τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται τόσο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού όσο και για να μας βοηθήσει να καταπραΰνουμε αισθήματα άγχους. Ο αριθμός ερευνών που μελετούν την επίδραση των ελαίων στον ύπνο είναι περιορισμένος. Η αλήθεια είναι πως τα έλαια από λεβάντα ή και φασκόμηλο μπορούν επιβεβαιωμένα να λειτουργήσουν ως βοήθημα στον ύπνο. Μάλιστα, σε μία έρευνα του 2005, 31 συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν πως με τη χρήση αιθέριου ελαίου λεβάντας όχι μόνο ο ύπνος τους ήταν συνεχής και ήρεμος, αλλά την επόμενη μέρα ξυπνούσαν με περισσότερη ενέργεια.

               Πώς και πότε, όμως, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε;

               Μπορούμε ακόμη και να ξεκινήσουμε τη μέρα μας απλώνοντας λίγη ποσότητα από το έλαιο της επιλογής μας στους καρπούς μας ή στις παλάμες. Χρησιμοποιώντας το πρωί αλλά και το βράδυ, η αίσθηση ηρεμίας μπορεί να μας ακολουθεί όλη μέρα. Ωστόσο, καλό είναι το έλαιο να αραιώνεται με λίγο λάδι, όπως ελαιόλαδο, λάδι καρύδας ή jojoba… Ειδάλλως η απευθείας χρήση του αιθέριου ελαίου στην επιδερμίδα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

               Εναλλακτικά, μπορούμε να επενδύσουμε σε μία συσκευή αρωματισμού χώρου. Μπορούμε να ρίξουμε 2 με 3 σταγόνες ελαίου ώστε το σπίτι μας να αποκτήσει μία αύρα χαλάρωσης. Και βέβαια, λίγο πριν τον ύπνο, μπορούμε να ρίξουμε λίγο έλαιο στη μαξιλαροθήκη μας.

               Προτού βάλετε, όμως, τα αιθέρια έλαια την καθημερινότητά σας, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Είναι ο ειδικός… και με βάση το ιατρικό σας ιστορικό θα μπορεί να σας κατατοπίσει τόσο στον αν πρέπει να προχωρήσετε όσο και στη βάση του ελαίου που μπορείτε να προτιμήσετε. Εφόσον εκείνος δε σας παρουσιάσει τυχόν αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις… Μπορείτε να απευθυνθείτε σε καταστήματα ολιστικών θεραπειών ώστε να επιλέξετε το προϊόν που θα ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες σας.

               Πηγή: Healthline

Photo credits:@christinhumephoto / unsplash

You may also like