Ακούμε το “άλλο μας μισό”… για καλύτερο ύπνο!

Η επικοινωνία ανάμεσα στα ζευγάρια μπορεί να φέρει τα γλυκά όνειρα…

Έχει ειπωθεί πολλές φορές πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία ανάμεσα σε δύο συντρόφους ώστε να ζουν μέσα σε μία ισορροπημένη σχέση. Τώρα μία έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως η επικοινωνία μπορεί να εξασφαλίσει και καλή ποιότητα ύπνου.

Πρόκειται για μία έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο “Η κοινωνία για την προσωπικότητα και την κοινωνική ψυχολογία”, της οποίας επικεφαλής ήταν η dr. Sarah Arpin, βοηθός καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Gonzaga της Ουάσιγκτον. Οι ερευνητές μελέτησαν εκατόν εξήντα δύο ζευγάρια που συμβίωναν ή που ήταν παντρεμένα, με κοινό παρονομαστή ο ένας σύντροφος να υπηρετεί στο στρατό ή σε αντίστοιχο σώμα ασφαλείας. Τα ζευγάρια παρακολουθούνταν online σε καθημερινά βάση για ένα μήνα απαντώντας σε ερωτήσεις για τη γενική τους κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων της μοναξιάς και της οικειότητας. Επίσης ανέφεραν αν μοιράζονταν κάποιο καλό νέο με τον/τη σύντροφό τους, πώς το εξέλαβαν και πώς κοιμήθηκαν μετά.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως τις μέρες που οι συμμετέχοντες μοιράζονταν κάποια καλή εξέλιξη με τους συντρόφους τους, κοιμόντουσαν στη συνέχεια πιο γρήγορα και πιο ήρεμα. Εκείνες τις μέρες οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως ένιωθαν λιγότερη μοναξιά και πιο κοντά στους συντρόφους τους, πράγμα που επηρέαζε την ποιότητα του ύπνου τους εκείνες τις νύχτες.

Βεβαίως, τα αποτελέσματα αυτά φαίνονται να επηρεάζονται από το αν ο/η σύντροφός μας μας ακούει πραγματικά. Αν, για παράδειγμα, εκείνος/η “χαζεύει” στην τηλεόραση ενώ εμείς του/της λέμε πως πήραμε προαγωγή ή αύξηση στη δουλειά, τότε ο καλός ύπνος δεν είναι εγγυημένος.

Η dr. Arpin δηλώνει για την έρευνα:

“Μπορεί να θεωρείται αυτονόητο πως όλοι μας επιθυμούμε να μοιραζόμαστε με τους συντρόφους μας κάτι καλό που μας προκύπτει. Αλλά αυτό που μαθαίνουμε στην πραγματικότητα είναι πως η επικοινωνία ανάμεσα στα ζευγάρια μπορεί να έχει πιο ισχυρή επιρροή στην υγεία μας απ’ ό,τι ίσως φανταζόμασταν”.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που ο/η σύντροφός σας θα σας πλησιάσει χαρούμενος/η για κάποια ανακοίνωση, ανοίξτε τα αυτιά σας. Θα έρθετε ακόμη πιο κοντά, θα τονώσει τη σχέση σας και φυσικά θα σας χαρίσει έναν ήρεμο ύπνο!

You may also like