Αλκοόλ’ ωφελέειν ή (μη) βλάπτειν

56aa538b6eb9e366658e0300593dd3f5

από τον Νίκο ΜαραβέγιαΠαθολόγο*

Πολλά ακούγονται και γράφονται για το αλκοόλ, την χρήση και την κατάχρηση του. Κάνει καλό; Βλάπτει; Πόσο μπορείς να πίνεις χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα υγείας; Η άμεση δράση του αλκοόλ στον άνθρωπο οφείλεται στην επιρροή του σε διάφορα συστήματα εγκεφαλικών νευρομεταβιβαστών’ η επίδραση του στο σύστημα των οπιοειδών είναι υπεύθυνη γιά την δημιουργούμενη ευφορία, ενώ η αντίστοιχη επίδραση στο σύστημα GABA είναι υπεύθυνη γιά την αγχολυτική και κατασταλτική του ιδιότητα.

Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ είναι βλαπτική για τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι υπεύθυνη για μιά σειρά από σοβαρές ασθένειες : στεάτωση ήπατος,στεατοηπατίτιδα, κίρρωση ήπατος, παγκρεατίτιδα, μυοκαρδιοπάθεια, γαστρίτιδα, αιμορραγίες από το γαστρεντερικό σωλήνα,καρκίνο μαστού-ήπατος-οισοφάγου-στοματοφάρυγγα, εθισμό,δηλητηρίαση εξ αιθανόλης. Επιπλέον η οξεία η/και χρόνια λήψη αλκοόλ δυνατόν να έχει σημαντικά επακόλουθα, όπως ατυχήματα, εγκληματικές ενέργειες, ανάπτυξη ψυχώσεων και ανοικής συνδρομής.

Μα δεν υπάρχουν και ωφέλιμες ιδιότητες του αλκοόλ; έχει διαπιστωθεί ότι η ημερήσια κατανάλωση ενός ποτού από υγιείς ενήλικες γυναίκες και δύο ποτών από υγιείς ενήλικες άνδρες μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 30%. Στον πίνακα φαίνεται τι εννοείται με τον όρο ποτό, πόσες θερμίδες περιέχονται και ποιές είναι οι αντιστοιχίες είδους ποτού-μερίδας-θερμίδων.

*ΠΙΝΑΚΑΣ 

1 GR ΑΛΚΟΟΛ: 7  ΘΕΡΜΙΔΕΣ
1ΟΟ ML ΜΠΥΡΑ: 45  ΘΕΡΜΙΔΕΣ
100 ML ΚΡΑΣΙ :80  ΘΕΡΜΙΔΕΣ
100 ML ΑΛΛΟ ΠΟΤΟ:  250  ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Ετσι λοιπόν εάν ένας υγιής ενήλικας επιθυμεί να καταναλώνει αλκοόλ είτε επειδή του αρέσει, είτε επειδή θέλει να αποκτήσει καρδιαγγειακά οφέλη (πιστεύοντας και στην γνωστή Ιπποκράτεια ρήση-ωφελέειν η μή βλάπτειν) μπορεί να καταναλώνει ημερησίως μέχρις : η γυναίκα ένα κουτί συνήθους μπύρας, η ένα έως δύο ποτήρια κρασί, η ένα άλλο αλκοολούχο ποτό / για τον άνδρα ισχύει η διπλάσια ποσότητα.

Προσοχή όμως :

1) δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ από γυναίκες με προδιαθεσικούς παράγοντες γιά καρκίνο μαστού ( άρθρο , 18/07/12.)

2) είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει κανείς και να αυξήσει την κατανάλωση του αλκοόλ΄τότε φυσικά τα οφέλη εξανεμίζονται και οι κίνδυνοι εμφανίζονται.

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like