Ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο με το πρόγραμμα Get Digital από το Facebook

Πλήρεις οδηγοί, πόροι και ένας κύκλος δωρεάν σεμιναρίων που οργανώνονται από το Χαμόγελο του Παιδιού για την ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων με στόχο την εκπαίδευση ενήμερων ψηφιακών πολιτών. Ένα έργο που βοηθά γονείς, εκπαιδευτικούς και νέους να κινηθούν με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο.

Στην εποχή μας είναι επιτακτική η ανάγκη να γνωρίζουμε και να μάθουμε να κάνουμε χρήση των εργαλείων του ψηφιακού κόσμου σωστά και με ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που το Facebook αποφάσισε να ξεκινήσει την υλοποίηση του Get Digital και στην Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα διεθνές έργο. Δημιουργήθηκε με στόχο να προσφέρει ενημέρωση, προτάσεις και εξειδικευμένους πόρους για να βοηθήσει τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους νέους να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες. Στόχος; Να γίνουν συνειδητοί και υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες και να χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία και τις διαδικτυακές πλατφόρμες σωστά και με ασφάλεια.

Το Digital Launch Event πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε ζωντανή μετάδοση παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττας Μακρή. Παρουσιάστρια και συντονίστρια ήταν η δημοφιλής δημοσιογράφος και πολύ αγαπητό μέλος της κοινότητας γονέων, Δέσποινα Καμπούρη.

Τι είναι το πρόγραμμα Digital Event;

Το πρόγραμμα Get Digital χωρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες. Τις ψηφιακές βάσεις, την ψηφιακή ευεξία, την ψηφιακή ενδυνάμωση, την ψηφιακή αλληλεπίδραση και τις ψηφιακές ευκαιρίες — που σχεδιάστηκαν ειδικά για γονείς, εκπαιδευτικούς και νέους (με έτοιμα μαθήματα για διδασκαλία). Αυτοί οι πόροι έχουν αναπτυχθεί από το Facebook μαζί με διεθνείς ειδικούς του ψηφιακού κόσμου. Συνεργάστηκαν για την παροχή έγκυρων και αξιόπιστων εργαλείων.

Μεταξύ των διεθνών εταίρων του έργου, ξεχωρίζουν «γίγαντες» της παγκόσμιας εκπαίδευσης, αλλά και οργανισμοί, όπως τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και Γέιλ, αλλά και η UNESCO.

Η συνεργασία με το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Για το ελληνικό λανσάρισμα, το Facebook αποφάσισε να συνεργαστεί με τη ΜΚΟ «Χαμόγελο του Παιδιού», έναν πρωτοπόρο οργανισμό στην προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού.

«Τον τελευταίο χρόνο, οι ζωές όλο και περισσότερων νέων έχουν στραφεί στον ψηφιακό κόσμο. Το να ανοίξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο μαζί τους, συζητώντας, τόσο για τις ευκαιρίες, όσο και για τους κινδύνους του διαδικτύου είναι προτεραιότητα για εμάς και αυτός είναι και ο λόγος που λανσάρεται το πρόγραμμα ασφαλούς πλοήγησης Get Digital.

Angelo Mazzetti, Head of Public Policy του Facebook σε Ιταλία και Ελλάδα

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με το Facebook σε ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα, όπως το Get Digital, που εφοδιάζει όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας – νέους, γονείς  / κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς – με κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες για να κινούνται με ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο. Η σχεδόν καθολική χρήση του διαδικτύου λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για παιδιά και νέους, καθιστώντας την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος πολύτιμη, και πιο αναγκαία από ποτέ.”

Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Χάρη στη συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, το Get Digital θα προσφέρει, επίσης, ευκαιρίες για συναντήσεις με ειδικούς οι οποίοι, κατά τη διάρκεια ενός κύκλου 5 δωρεάν διαδικτυακών σεμιναρίων, θα μοιραστούν συγκεκριμένες συμβουλές και θα απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των ενδιαφερομένων. Τα διαδικτυακά σεμινάρια θα πραγματοποιούνται για 4 ακόμα εβδομάδες κάθε Παρασκευή από τις 12 μ.μ. έως τη 1 μ.μ. (εκτός της Μ. Εβδομάδας) ζωντανά στη Facebook σελίδα του Χαμόγελου του Παιδιού. Όποιος δεν μπορεί να τις παρακολουθήσει ζωντανά, θα βρει διαθέσιμες μαγνητοσκοπημένες τις παρεμβάσεις στη Facebook σελίδα του Χαμόγελου του Παιδιού. 

Οι συναντήσεις…

Αυτές οι συναντήσεις είναι μια σημαντική ευκαιρία για να εξερευνήσετε μερικά από τα πιο ευαίσθητα και επίκαιρα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση γονείς και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είναι σε διάδραση με τους νέους: cyberbullying, εξάρτηση από βιντεοπαιχνίδια, ρητορική μίσους, ρατσισμός έως και ακραίες προκλήσεις.

Παρακάτω θα βρείτε τις ημερομηνίες που αντιστοιχούν σε κάθε σεμινάριο:

  • Webinar 2 (23/4) – «Τρόποι καλής συμπεριφοράς. Ισχύουν στο Internet;» 
  • Webinar 3 (07/5) – «Όταν το bullying δεν γίνεται μόνο στο σχολείο. Τι πρέπει να γνωρίζω;» 
  • Webinar 4 (14/5) – «“Ψαρεύοντας” στα νερά του Internet» 
  • Webinar 5 (21/5) – «Σεξουαλική Κακοποίηση μέσω του Internet. Αλήθειες και μύθοι»  

You may also like