Αυξήστε την ευφυΐα σας τρώγοντας σοκολάτα

chocolate 2Οι περισσότεροι συνδέουν τη σοκολάτα με μία ένοχη απόλαυση την οποία πρέπει να αποφεύγουν ειδικότερα όσοι θέλουν να διατηρήσουν την καλλίγραμμη σιλουέτα και το αψεγάδιαστο δέρμα τους. Η αλήθεια είναι όμως ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η σοκολάτα κρύβει και κάποιες ευεργετικές ιδιότητες τις οποίες συχνά ξεχνούμε να αναφέρουμε. Τέρμα λοιπόν στην ενοχική κατανάλωση της σοκολάτας και πάμε να δούμε γιατί θα πρέπει να εντάξουμε την πιο γλυκιά και ομολογουμένως γευστική (και αυτό είναι κοινώς αποδεκτό) τροφή στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα διατροφής.

Σοκολάτα η παρεξηγημένη

Η σοκολάτα χαρίζει στον οργανισμό μας ενέργεια και τόνωση, καθώς περιέχει καφεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύει την πνευματική διαύγεια, διατηρεί τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση σοκολάτας ή υποκατάστατων αυτής αυξάνει τη διαύγεια και συνεπώς την ευφυΐα και την απόδοση των μαθητών. Η σοκολάτα είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό αλλά και σίδηρο.

Όπως όλα τα γλυκά βεβαίως, αν και είναι απαραίτητο να καταναλώνονται, αυτό πρέπει να γίνεται με μέτρο. Στην αγορά υπάρχουν κάποιες σοκολάτες με γλυκαντικά φυτικής προέλευσης από στέβια. Αυτά τα γλυκά δεν προσδίδουν περιττές θερμίδες στον οργανισμό και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, ενώ είναι εμπλουτισμένα και με φυτικές ίνες. Αυτές οι σοκολάτες θα καλύψουν την ανάγκη μας για γλυκό ή σοκολάτα και θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την καλύτερη σιλουέτα χωρίς να ξεφεύγουμε από το καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Άλλωστε, δεν έχει νόημα να αποφεύγουμε κάτι που μας χαρίζει τόσο μεγάλη απόλαυση, και στο τέλος της ημέρας, κανείς δεν το κάνει. Οπότε αν είναι να «ξεφύγει» ας το κάνει σωστά! Πάντα βεβαίως με μέτρο η κατανάλωσή της και σε εβδομαδιαία και όχι καθημερινή κατανάλωση.

dark chocolateΜια έξτρα πληροφορία για τη σοκολάτα

Το ξέρατε ότι τα επιδόρπια, σύμφωνα με έρευνες, βοηθούν τα άτομα που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής να συμμορφωθούν ως προς αυτό; Όταν οι διαιτολόγοι εντάσσουν στο πρόγραμμα διατροφής των πελατών τους επιδόρπια, η αποτελεσματικότητα της δίαιτας είναι μεγαλύτερη, καθώς είναι πιο εύκολο να τηρηθεί το πρόγραμμα όταν το άτομο γνωρίζει ότι δεν θα στερηθεί την αγαπημένη του γευστική απόλαυση.

Πηγή: περιοδικό FORMA

Σχετικά άρθρα:

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας και του κακάο, από το Νίκο Μαραβέγια

«Σιρόπι» για τον βήχα η σοκολάτα

Σοκολάτα και καρδιά

You may also like