Αυτές οι 7 τροφές συναγωνίζονται ακόμη και τον.. πρωινό καφέ!

Μπορεί η πρώτη μας και, πιθανώς, εύκολη επιλογή για ένα energy boost να είναι… η κανάτα με τον καφέ, όμως όταν αποφασίζει κανείς να στραφεί σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, μαθαίνει να μειώνει τη στάθμη του “μαγικού ζωμού”! Αναπληρώνεται η ενέργεια που μας υπόσχεται η καφεΐνη; Βεβαίως, και μάλιστα αυτά τα τρόφιμα εγγυώνται αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας!

   01 Εκτός από παντοθενικό οξύ, έναν τύπο βιταμίνης Β που βοηθά τα κύτταρα του σώματος να χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο την τροφή, το αβοκάντο είναι πλούσιο και σε καλά λιπαρά και φυτικές ίνες. Τα λιπαρά που το φρούτο περιέχει επιτρέπουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του γεύματός μας ενώ οι φυτικές ίνες εξισορροπούν το σάκχαρο του αίματος, προσφέροντάς μας περισσότερη ενέργεια και μάλιστα με διάρκεια. Επομένως, ένα αβοκάντο στο πρωινό μας ή ακόμη και το μεσημεριανό μας θα μας τονώσει όσο χρειαζόμαστε!

02 Αν κι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την ενέργειά μας, η συμβολή της είναι παροδική. Εδώ έρχονται να μας σώσουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το kale και οι λαχανίδες. Αν και δεν έχουν υψηλή θερμιδική αξία, τα λαχανικά αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ασβέστιο, (ασφαλώς) φυτικές ίνες, φολικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνες A, C, Ε και Κ. Ο σίδηρος κι η βιταμίνη Κ συμβάλλουν στην πρόληψη της αναιμίας, η οποία μπορεί να είναι μία συνήθης αιτία για το αίσθημα κόπωσης, ειδικά για εμάς τις γυναίκες. Επιπλέον, τα πράσινα λαχανικά σε μορφή smoothie ή σαλάτας αντί για τηγανιτές πατάτες μπορούν να ανακουφίσουν το αίσθημα κούρασης και νευρικότητας τις δύκσολες μέρες του μήνα!

03 Είχαμε μιλήσει ενδελεχώς για τη συμβολή της γλυκοπατάτας στη διατροφή μας, οπότε αξίζει μία θέση στη λίστα μας! Βλέπετε, η γλυκοπατάτα περιέχει υδατάνθρακες κατάλληλους για την καύση λίπους, κάνοντάς την ένα ισχυρό καύσιμο για το σώμα μας, ενώ οι φυτικές της ίνες δίνουν διάκρινα στο αίσθημα ενέργειας.

04 Το κάλιο, οι καλοί υδατάνθρακες και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά της μπανάνας την κάνουν ιδανικό σνακ πριν τη γυμναστική μας. Γιατί; Επειδή το κάλιο μας διατηρεί ενυδατωμένους, τα φυσικά της σάκχαρα κι οι υδατάνθρακες ενισχύουν το σώμα με ενέργεια για την προπόνησή μας και τα φυτοχημικά της στοιχεία συμβάλλουν στην αποκατάσταση των μυών μετά την έντονη δραστηριότητά τους.

  05 Όταν νιώθουμε κουρασμένοι και αναζητούμε (απεγνωσμένα!) μία πηγή ενέργειας, συχνά στρεφόμαστε σε ένα σνακ με ζάχαρη. Το πρόβλημα όμως, είναι πως πρόκειται για μία παροδική λύση, μια που όσο γρήγορα ανέβει το σάκχαρο στο αίμα μας μετά από το donut σοκολάτας, τόσο πιο “βάρβαρα” θα πέσει. Η λύση είναι στη μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα κακάο άνω του 70%, καθώς περιέχει ελάχιστα σάκχαρα και περισσότερη καφεΐνη και θεοβρωμίνη, οι οποίες είναι φυσικά “τονωτικά” που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας και βεβαίως να αναπληρώσουν την ενέργεια που πιθανώς χρειαζόμαστε. Δεν ξεχνάμε, επίσης, πως τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η μαύρη σοκολάτα βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και, κατ΄ επέκταση, την οξυγόνωση των μυών και του εγκεφάλου.

06 Ένας από τους κινδύνους της αφυδάτωσης είναι η σωματική κόπωση. Επομένως, η επαρκής κατανάλωση νερού είναι βασική στη διατήρηση της ενέργειάς μας. Αντί, λοιπόν, να ξαναγεμίσουμε με καφέ το φλιτζάνι μας, ας προτιμήσουμε να γεμίσουμε ένα μεγάλο μπουκάλι νερό – τουλάχιστον δε θα μας κάνει σίγουρα να νιώθουμε νευρικοί!

07 Πλούσιο σε νιτρικά άλατα κι αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος (βελτιώνοντας έτσι την οξυγόνωση του σώματος), το παντζάρι είναι ένα εξαιρετικό “καύσιμο”. Προσθέστε το σε μία πράσινη σαλάτα με καρότα ή σε ένα smoothie για να εξοπλιστείτε με έναν ισχυρό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών και η μέρα θα κυλήσει πολύ πιο εύκολα!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που νιώσετε πως χρειάζεστε μία μικρή τόνωση ενέργειας, οι επιλογές είναι περισσότερες – είτε σε ένα ταπεράκι, είτε σαν ένα γρήγορο σνακ ή… ακόμη κι ένα ταπεινό ( ; ) μπουκαλάκι νερού!

You may also like