Αφυδάτωση: πώς μας προειδοποιεί το σώμα μας

Η επαρκής ενυδάτωση του σώματος είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του και το καλοκαίρι είναι ακόμη πιο σημαντικό να αναπληρώνουμε τα ποσοστά υγρών, καθώς το σώμα ιδρώνει περισσότερο. Αν και η συνήθης συνιστώμενη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως είναι τα οκτώ ποτήρια νερό τη μέρα (με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να έχουν ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα), η αλήθεια είναι πως αυτό ο αριθμός μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο κι είναι απόλυτα λογικό, καθώς παίζουν ρόλο μεταξύ άλλων ο σωματότυπος και το ιατρικό ιστορικό του καθενός.

Γιατί είναι το νερό τόσο απαραίτητο για το σώμα μας;

Καταρχήν το μεγαλύετρο μέρος του σώματός μας αποτελείται από νερό. Συγκεκριμένα τα ποσοστά του νερού που περιέχονται στο αίμα είναι 85%, στα οστά 24%, στον εγκέφαλο και στους μύες 75%, στους πνεύμονες 90% και στο δέρμα 80%.

Πολύ νερό, έτσι; Πράγμα που μας επιβεβαιώνει πως μας είναι απόλυτα αναγκαίο. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγες οι φορές που ξεχνάμε να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάνουμε με την εφίδρωση, την ενούρηση κι ακόμη και την αναπνοή. Κι αν και το αίσθημα δίψας σηματοδοτεί ένα ποσοστό αφυδάτωσης της τάξης του 2%, υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα που μας προειδοποιούν.

01 Ξηροστομία. Όταν το σώμα δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένο, παράγονται λιγότερα υγρά, κι άρα και σάλιο, ενώ επίσης μπορεί να παρατηρηθεί κακοσμία στόματος. Αντί να μασήσουμε τσίχλα για να ενεργοποιήσουμε τους αδένες που παράγουν το σάλιο, καλύτερα να πιούμε ένα ή και δύο ποτήρια νερό.

02 Θολά ούρα με σκούρα απόχρωση και μειωμένη ενούρηση. Όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο πιο διαυγή και καθαρά είναι τα ούρα μας. Μία πιο θολή εικόνα τους και το σκούρο χρώμα τους σηματοδοτεί την ανάγκη του σώματος για αναπλήρωση υγρών. Επίσης όταν το σώμα δεν ενυδατώνεται επαρκώς, τα νεφρά (που με τη βοήθεια του νερού “φιλτράρουν” το αίμα καθαρίζοντάς το από απόβλητες ενώσεις) δε λειτουργούν σωστά κι οι ενώσεις αυτές παραμένουν στο αίμα, λόγω της μειωμένης ενούρησης μέσα στη μέρα. Αν αυτή η κατάσταση γίνει χρόνια έχει μεγαλύτερες επιπλοκές, με αρχή τις νεφρολιθιάσεις, δηλαδή μάζες μεταλλικών αλάτων που δεν αποβλήθηκαν.

03 Ξηρότητα στο δέρμα. Όταν παρατηρούμε πως το σώμα μας είναι ξαφνικά ασυνήθιστα ξηρό, δεν είναι η ενυδατική σώματος που θα μας καλύψει, αλλά η σωστή ενυδάτωση με νερό. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και, όπως όλα τα υπόλοιπα οργανά, χρειάζεται τη σωστή ποσότητα αίματος για να λειτουργήσει σωστά.

04 Χαμηλή αρτηριακή πίεση. Το πλάσμα αποτελεί πάνω από τη μισή ποσότητα του άιματος που υπάρχει στο σώμα μας κι είναι αυτό που το κάνει ρευστό – αυτό με τη σειρά του αποτελείται από νερό, πρωτεΐνες κι αλάτι. Όταν τα επίπεδα του νερού στο πλάσμα μειώνεται, το αίμα τείνει να πήζει κι άρα η ροή του γίνεται πιο αργή στη διαδρομή του για τα οργάνα του σώματος. Γι’ αυτό κι όταν μας λείπει νερό μπορεί να νιώσουμε ζαλάδα, πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης, ή και ημικρανία, καθώς μειώνεται η ροή του αίματος και στον εγκέφαλο.

05 Μυϊκές κράμπες. Όταν η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μειώνεται εξαιτίας της έλλειψης νερού στο σώμα, ανακλαστικά αυτό “αποφασίζει” ποια όργανα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για αίμα. Εκ των πραγμάτων προτεραιότητα έχει η καρδιά, έτσι μειώνεται η ροή του αίματος στους μύες κι ως συνέπεια μπορεί να ταλαιπωρούμαστε από κράμπες.

06 Δυσκοιλιότητα. Όπως συμβαίνει με το ουρικό σύστημα, έτσι και για το πεπτικό το νερό είναι απαραίτητο για την κυκλοφορία των τροφών και στη συνέχεια την απομάκρυνση των περιττών ενώσεων από το σώμα μέσω των εντέρων. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα “καμπανάκι” που μας προειδοποιεί πως το σώμα δεν έχει αρκετά υγρά για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Καθώς το προλαμβάνειν είναι πάντα καλύτερο του θεραπεύειν, ας μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και να τα αντιμετωπίζουμε φροντίζοντας να καταναλώνουμε συνεχώς νερό, αλλά και χυμούς. Σε περίπτωση που κάποια συμπτώματα επιμένουν, τότε συνίσταται η ιατρική συνδρομή.

You may also like