Ο Βαγγέλης Δεμίρης αποκαλύπτει την “Αθέατη όψη της ελληνικής κρίσης”

Το βιβλίο μου “Η αθέατη όψη της ελληνικής κρίσης” (La face cachée de la crise grecque, Ed. la Boîte à Pandore) κυκλοφόρησε στα μέσα Ιουνίου στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, τον Καναδά και στο Διαδίκτυο. Ηδη εξαντλείται η δεύτερη έκδοσή του. Το έγραψα στα γαλλικά σε μια προσπάθεια να γίνουν γνωστές στο γαλλόφωνο κοινό ορισμένες αθέατες πτυχές των όσων- οδυνηρών- συμβαίνουν στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια. Σε μια περίοδο όπου η πλειονότητα των Ευρωπαίων λοιδορούσαν τη χώρα μας και τους Ελληνες, επιχειρώ να εξηγήσω, με απλά λόγια, ότι παράλληλα με τις ευθύνες και τις αστοχίες της Ελλάδας, η Ευρώπη- για τους δικούς της λόγους- δεν θέλησε και δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων υποτιμώντας τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης. Τώρα που η πυρκαγιά έχει επεκταθεί από την περιφέρεια στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, τρέχουν και δεν προλαβαίνουν… Δυστυχώς χρησιμοποιώντας συχνά μόνο ασπιρίνες!

The K-magazine: Πόσο δύσκολο ήταν να συγκεντρώσεις όλα αυτά τα στοιχεία;

Βαγγέλης Δεμίρης: Ως δημοσιογράφος-ανταποκριτής στις Βρυξέλλες από το 1993 έχω συγκεντρώσει πλούσιο αρχείο αλλά και σημειώσεις από περιστατικά και γεγονότα τα οποία, για διάφορους λόγους, δεν μπόρεσα να αξιοποιήσω στα ΜΜΕ με τα οποία συνεργάζομαι. Πρόκειται για ανεξάντλητη και ανεκτίμητη βοήθεια. Εκρινα ότι με αίσθημα ευθύνης και σεβόμενος τη δημοσιογραφική δεοντολογία, όφειλα να δημοσιοποιήσω όσα αφορούν την περίσταση. Παράλληλα, βλέποντας με απόσταση τα όσα έγιναν κυρίως από το 2009 και μετά, κατανόησα ακόμη καλύτερα τις ρίζες του κακού που πλήττει τη χώρα μας.

The K-magazine:Έχει αλλάξει η αντιμετώπιση των ξένων συναδέλφων σου προς εσένα; λόγω κρίσης πχ έχεις αντιμετωπίσει -σε προσωπικό επίπεδο- επικριτικά ή ειρωνικά σχόλια από Γερμανούς συναδέλφους;

Βαγγέλης Δεμίρης: Στην αρχή και στη διάρκεια της κρίσης, οι Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ήμασταν το “μαύρο πρόβατο” στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν, όπου καθημερινά διεξάγεται η ενημέρωση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα ειρωνικά σχόλια με περίσσια κακία ήταν καθημερινό φαινόμενο. Με όλα τα γνωστά και δυσάρεστα στερεότυπα για την πατρίδα μας και τους συμπολίτες μας που μόνο οργή προκαλούν. Από το ότι έχουμε γίνει οι επαίτες της Ευρώπης μέχρι τις παρατηρήσεις για την τιμή των νησιών μας και την ανάγκη πώλησης της Ακρόπολης για να ξεχρεώσουμε… Στην πορεία της κρίσης και συνειδητοποιώντας επιτέλους ότι η Ελλάδα δεν είναι “μεμονωμένη περίπτωση” το κλίμα άρχισε να αλλάζει και η αλληλεγγύη προς τη χώρα μας αρχίζει πλέον να είναι εμφανής. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση Ισπανών και Πορτογάλων συναδέλφων όταν το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου βρεθήκαμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ στην κάλυψη των εργασιών του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Με συνεχάρησαν για το περιεχόμενο του βιβλίου λέγοντας μου ότι νιώθουν απόλυτα Έλληνες!



The K-magazine:
Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη κριτική για το βιβλίο σου;

Βαγγέλης Δεμίρης: Τα θετικά σχόλια φίλων, γνωστών και κυρίως αναγνωστών που δεν γνώριζα και οι οποίοι ήρθαν σε επαφή μαζί μου, κάνοντας λόγο για “ένα αντικειμενικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα με συναίσθημα και ελληνική ψυχή” είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση και τιμή για αυτή την προσπάθεια. Ωστόσο, δεν σας κρύβω ότι πικράθηκα όταν ένας Γερμανοπορτογάλος κοινοτικός υπάλληλος μου επιτέθηκε για την αναφορά στο βιβλίο όπου σημειώνω ότι “οι Έλληνες δεν θέλουμε ούτε θα γίνουμε Γερμανοί”. Δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι το μόνο που επιθυμούν ορισμένοι είναι τη “μετάλλαξη” μας σε κάτι που δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μας.

The K-magazine: Τι φοβάσαι περισσότερο για το μέλλον της Ελλάδας;

Βαγγέλης Δεμίρης: Τη συνέχιση των πειραμάτων στο πολιτικό και κοινωνικό εργαστήρι στο οποίο μας έχουν βάλει, δοκιμάζοντας συστηματικά διάφορες ακατάλληλες φαρμακευτικές αγωγές με τα γνωστά αδιέξοδα αποτελέσματα. Παράλληλα όμως θα πρέπει και εμείς να τους πείσουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε και να μην επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες, κυρίως στον κοινοτικό Βορρά, που το μόνο που αναζητούν είναι ένα άλλοθι για να μας ξεφορτωθούν!


The K-magazine:
Όντας “μέσα στα πράγματα”, τι πιστεύεις ότι μπορούμε να αλλάξουμε ως Έλληνες, για να τα καταφέρουμε; Ή μάλλον, μπορούμε να τα καταφέρουμε;

Βαγγέλης Δεμίρης: Φυσικά και μπορούμε και θα τα καταφέρουμε! Οι Έλληνες είμαστε για τα δύσκολα. Αρκεί να αποδείξουμε στου εαυτούς μας και στους δύσπιστους και καχύποπτους εταίρους στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ότι έχουμε αλλάξει, ότι είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα. Αλλά και αυτοί με τη σειρά τους όμως θα πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ότι η συμμετοχή σε μια οικονομική και νομισματική “οικογένεια” δεν περιλαμβάνει μόνο υποχρεώσεις και πειθαρχία, αλλά έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξη!

 

 

Σημείωση: Η αθέατη όψη της ελληνικής κρίσης” (La face cachée de la crise grecque, Ed. la Boîte à Pandore) κυκλοφορεί  στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, τον Καναδά και στο Διαδίκτυο. Ηδη εξαντλείται η δεύτερη έκδοσή του.

Σε αυτό το link μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη που έδωσε ο Βαγγέλης Δεμίρης στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 http://www.tv5.org/cms/chaine-francophone/Revoir-nos-emissions/Le-Bar-de-l-Europe/Episodes/p-22805-Vangelis-Demiris.htm

You may also like